Glaziev, despre importanța statutul de observator al Moldovei în cadrul UEEA

69
(reînnoit 15:07 01.10.2020)
Republica Moldova are statut de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Ministrul pentru Integrare și Macroeconomie din cadrul Comisiei Economice Eurasiatice, Serghei Glaziev, a vorbit despre importanța acestui lucru pentru Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. Republica Moldova este pentru noi unul dintre cei mai importanți parteneri, a declarat Ministrul pentru Integrare și Macroeconomie din cadrul Comisiei Economice Eurasiatice, Serghei Glaziev, în cadrul Forumului moldo-rus pentru cooperare economică. Potrivit lui, obținerea de către Moldova a statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice în 2018 a reprezentat un impuls pozitiv pentru dezvoltarea relațiilor și acestea trebuie continuate.

”Acest impuls pozitiv trebuie menținut și trebuie să vedem cum să dezvoltăm relațiile reciproce de comerț și cooperare în această perioadă destul de dificilă”, a declarat Glaziev.

Demnitarul a precizat că în prezent Moldova beneficiază de un regim de comerț liber în mai multe sfere, deși și-ar fi dorit ca acesta să fie unul care să cuprindă și mai multe domenii.

”O atenție sporită este acordată statelor cu care avem legături foarte strânse. Printre aceste state se află și Republica Moldova, care are statut de observator și participă la evenimentele UEEA. Este la curent cu planurile noastre și poate beneficia de statutul de observator pentru a construi relații cu statele din cadrul UEEA, înțelegând care sunt prioritățile noastre de lungă durată, iar acestea decurg din necesitatea de a trece pe o altă traiectorie de dezvoltare pe termen lung”, a explicat Glaziev.

De asemenea, Serghei Glaziev a subliniat că ”anume în momente de criză, ar trebui să medităm asupra proiectelor pe termen lung, deja acum, pentru a fi pregătiți de acel nou val al economiei globale pe care îl așteptăm, bazându-ne pe o nouă ordine tehnologică, să vedem care sunt prioritățile pentru a impulsiona dezvoltarea economică a țărilor noastre și, în pofida tuturor restricțiilor economice, trebuie să aplicăm noile tehnologii informaționale, cele bioinginerești, iar pe fundalul unei crize generalizate, să dezvoltă, domenii ca noile tehnologii, industria farmaceutică și a preparatelor bioinginerești, volumul cărora a crescut cu aproximativ 16%. Adică se schimbă structura economiei și în acest context este foarte important să identificăm avantajele concurențiale proprii”, a explicat demnitarul.

Potrivit lui Glaziev, economia Republicii Moldova este percepută drept una agrară, însă acest lucru nu este chiar așa.

”Eu știu că în Chișinău, încă pe vremea URSS, au fost înființate întreprinderi mari de aparataj care încă își păstrează potențialul lor strategic și există planuri privind reactivarea acestora. Desigur, sunt probleme legate de distanța geografică, care împiedică formarea unor centre logistice. Din cauza situației politice complicate din Ucraina, apar unele probleme ce țin de transportare și de menținerea lanțurilor de producere a mărfurilor cu valoare adăugată, înțelegem aceste dificultăți, dar cred că am fi în stare să găsim o soluție, printr-un efort comun, pentru înființarea în comun a industriilor moderne, care ar profita de pe urma avantajelor concurențiale comune”, a subliniat Glaziev.

Totodată, acesta afirmă că Rusia importă produse agricole din afară și că aici există un potențial pentru dezvoltarea economiei moldovenești, problema care se pune ține de calitatea acestor produse.

”Posibilitățile economiei moldovenești pe acest segment nu sunt deloc epuizate, problema ar fi să existe produse de calitate care ar corespunde cerințelor noastre. Dacă e să vorbim de tehnologiile bioinginerești, pornind de la necesitatea unei diversități a culturilor cu care lucrează bioinginerii noștri, cooperarea cu specialiștii moldoveni ar fi una foarte interesantă pentru dezvoltarea în acest domeniu”.

Glaziev a mai precizat că, în noile condiții și reieșind din experiența existentă privind integrarea eurasiatică, una dintre prioritățile de bază o reprezintă înființarea unor întreprinderi de producere comune, subliniind că anume pe această direcție pune accent programul strategic de dezvoltare a procesului de integrare eurasiatică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
Moldova, UEEA, Serghei Glaziev
Тема:
Relațiile moldo-ruse - o nouă etapă (66)
Tematic
Prognoza UEEA privind relațiile cu Moldova: Cooperarea se va intensifica
Курс валют

Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul la sfârșit de săptămână

92
(reînnoit 15:45 19.06.2021)
Cu cât poate fi cumpărat în weekend euro și dolarul - iată cursul valutar stabilit de BNM pentru acest sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. La cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei anunțat pentru ziua de vineri, care este valabil și în zilele de weekend, astăzi un euro va putea fi procurat cu 21.21 de lei, cu 25 de bani mai puțin față de ziua de joi. În schimb valoarea dolarului a crescut în ultima zi a săptămânii. De la 17.71 de lei cât a costat pe 17 iunie, la 17.78 lei. Neschimbată a rămas valoarea hrivnei ucrainene și a rublei rusești. Astfel, pentru o hrivnă vom scoate din buzunare 0.65 de bani, iar pentru o rublă - 0.24. Leul românesc s-a ieftinit și el cu 5 bani și costă 4.30 lei moldovenești.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
weekend, curs valutar BNM, curs.md
Tematic
Pandemia ar putea să declanşeze o criză mondială a alimentelor mai ales în țările sărace
Deși economia este marcată de criză, numărul angajaților la Buget a crescut – expert


Загрузка...
Курс валют

Curs valutar BNM pentru 19 iunie: Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul

147
(reînnoit 08:43 19.06.2021)
Cu cât poate fi cumpărat astăzi euro și dolarul - iată ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova la sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. La cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei anunțat pentru ziua de vineri, care este valabil și în zilele de weekend, astăzi un euro va putea fi procurat cu 21.21 de lei, cu 25 de bani mai puțin față de ziua de joi. În schimb valoarea dolarului a crescut în ultima zi a săptămânii. De la 17.71 de lei cât a costat pe 17 iunie, la 17.78 lei. Neschimbată a rămas valoarea hrivnei ucrainene și a rublei rusești. Astfel, pentru o hrivnă vom scoate din buzunare 0.65 de bani, iar pentru o rublă - 0.24. Leul românesc s-a ieftinit și el cu 5 bani și costă 4.30 lei moldovenești.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

147
Tagurile:
dolar, euro, curs.md, curs valutar BNM
Tematic
Volodin: Rusia devine tot mai independentă față de dolar
Ţările din Asia-Pacific, pregătite să treacă la tranzacţii comerciale fără dolar


Загрузка...
Victor Chironda

Scandal la Primăria Chișinău: Ce nu pot împărți primarul și viceprimarul Capitalei