Curs valutar

Cursul valutar: Ce se întâmplă cu euro și dolarul

148
(reînnoit 19:08 01.10.2020)
Leul moldovenesc se depreciaztă astăzi în raport cu toate valutele de referință. Moneda unică s-a scumpit astăzi cu 6 bani, iar dolarul american și leul românesc – cu câte 2 bani.

CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru joi, 1 octombrie, un dolar american echivalează cu 16,97 lei, un euro – cu 19,88 lei, o hrivnă ucraineană – cu 59 de bani, un leu românesc – cu 4,08 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 21 de bani.

 Ratele de schimb (curs valutar)
Ratele de schimb (curs valutar)

Astfel, dolarul și leul românesc au crescut cu câte doi bani, euro - cu șase bani, hrivna ucraineană și rubla rusească au rămas la aceleași cotații. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. Rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde și 391 de milioane de dolari americani la sfârșitul lunii august curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148
Tagurile:
dolar, euro, leu, curs
Tematic
Euro continuă să piardă din preț: Curs valutar 24 septembrie
Curs valutar 23 septembrie: Leul își întărește poziția
Benzinărie

O nouă scumpire: Cât costă benzina și motorina

1798
(reînnoit 10:25 12.06.2021)
Nicio lună fără scumpiri ale carburanților. O rețea de benzinării a afișat prețuri noi încă de aseară.

CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. O rețea de benzinării din țară a afișat noi prețuri la carburanți. Astfel, benzina și motorina s-au scumpit din nou. Un litru de benzină A 95 costă 20,66 lei, cu 21 de bani mai mult decât până aseară, iar un litru de motorină costă astăzi 16,99 lei, cu 20 de bani mai mult. Ultima dată, această reţea de benzinării a majorat preţurile la combustibil pe 18 mai curent.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, economistul Veaceslav Ioniță a explicat că piața produselor petroliere în Republica Moldova este foarte prost reglementată, ceea ce duce la majorarea prețurilor pentru produsele petroliere. Potrivit lui, majorările în acest moment sunt justificate, iar una din explicații ar fi și majorarea impozitelor. 

Expertul spune că cel de-al doilea factor care a determinat majorarea prețului la benzină este condiționat de scumpirea prețului la benzină pe plan internațional. Pentru comparație, în luna decembrie a lui 2020, pentru un litru de petrol se achita 5,4 lei, acum se achită peste șapte lei. Cel de-al treilea factor, cel mai neplăcut din toate, este că la noi companiile petroliere își pot permite luxul de a stabili un adaos comercial mai mare decât ar trebui să fie acesta în mod normal.

Potrivit lui Ioniță, plafonarea prețului la produsele petroliere de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ar duce la o economie de aproximativ 50 de bani per litru de benzină. Acesta mai spune că mecanismul cu privire la plafonarea prețurilor la carburanți, în Republica Moldova, nu este unul eficient.

„Perfect ar fi să existe concurență pe piață. Consider că plafonarea prețurilor este un mecanism extrem de prost, dar din păcate este unicul care funcționează în țara noastră”, a mai spus Ioniță.

Deputatul Alexandru Oleinic a declarat în studioul Sputnik Moldova că vom avea surprize neplăcute în cazul în care raportul Consiliului Concurenței va fi făcut public, iar asociațiile de business care apără interesele petroliștilor se vor convinge că în acest domeniu există multe lucruri ascunse. El mai spune că sunt agenți economici care activează pe piața produselor petroliere, dețin 30% din piață, și nu au nici o stație de alimentare în proprietate.

Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere urmează să fie examinată și aprobată în ședința ANRE din 14 iunie, informează Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1798
Tagurile:
scumpire, deficit de benzină, benzinărie, benzină
Tematic
Surprize neplăcute în raportul Consiliului Concurenței privind piața petrolieră


Загрузка...
Banca Națională a Moldovei

Banca Națională a Moldovei a semnat un nou acord cu Banca Națională a României - VIDEO

35
(reînnoit 17:37 11.06.2021)
Banca Națională a Moldovei și Banca Națională a României au încheiat astăzi un nou acord de cooperare.

CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Necesitatea semnării acordului a fost dictată de faptul că acordul semnat în 2001 nu mai corespunde noului context marcat de multiplele reforme din sectorul bancar, aliniate la cele mai bune practici care să răspundă actualelor rigori și provocări.

Noul document propune o abordare mai aprofundată în afirmarea eforturilor ambelor părți pentru dezvoltarea sistemelor financiar-bancare conform standardelor europene.

Acesta vizează un spectru larg de domenii, inclusiv: licențierea și supravegherea băncilor; licențierea și supravegherea prestatorilor de servicii de plată și a emitenților de monedă electronică; infrastructurile pieței financiare; prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului; operațiunile cu numerar; gestiunea situațiilor de criză etc.

De asemenea, BNM și BNR vor putea coopera și în alte domenii de interes reciproc atunci când o astfel de cooperare va fi necesară și posibilă pentru exercitarea atribuțiilor celor două autorități.

"Pe parcursul anilor, colaborarea cu Banca Națională a României a avut o contribuție remarcabilă la dezvoltarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova. În special, suntem foarte recunoscători colegilor de la BNR, care alături de colegii de la banca centrală a Regatului Țărilor de Jos, au oferit o asistență valoroasă în cadrul proiectului Twinning finanțat de Uniunea Europeană pentru consolidarea capacității BNM în domeniul reglementării și supravegherii bancare", a menționat Octavian Armașu, guvernator al BNM.

"Noul acord urmărește dezvoltarea și extinderea cooperării inclusiv prin schimb de informații, pentru a promova siguranța și buna funcționare a sistemelor financiar-bancare din Republica Moldova și din România", a spus guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Semnarea acordului cu BNR se înscrie în eforturile BNM de a dezvolta cooperarea cu autoritățile din alte state responsabile de reglementarea și supravegherea sectorului financiar-bancar.

Totodată, încheierea acestuia constituie încă un exemplu elocvent de implementare eficientă a obiectivelor privind serviciile financiare stabilite de Republica Moldova și Uniunea Europeană în Acordul de Asociere.

În anul 2020, BNM a încheiat memorandumuri de înțelegere în domeniul supravegherii bancare cu Banca Centrală Europeană și cu Banca Centrală a Ungarei, iar în anul 2019 BNM a devenit parte semnatară la Memorandumul de cooperare între Autoritatea Bancară Europeană și autoritățile de supraveghere bancară din Europa de Sud-Est.

În anul 2018, Autoritatea Bancară Europeană a evaluat pozitiv regimul de confidențialitate aplicat de Republica Moldova în domeniul supravegherii bancare, ceea ce facilitează schimbul de informații dintre BNM și autoritățile de supraveghere bancară din Uniunea Europeană.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
cooperare, Acord, BNM
Tematic
Cum răspunde Banca Națională la cererea avocaților lui Șor
BNM, la 30 de ani de la fondare: Este pusă în circulație o nouă monedă- Video
Ce i-a spus Procuratura lui Șor după ce acesta a declarat că vrea să întoarcă miliardul


Загрузка...
Activitatea SAMU Botanica

COVID-19 bate în retragere: Tot mai puține cazuri noi de infectare