Afaceri, strângere de mâna

Viața continuă: Cum se descurcă unii tineri întreprinzători în condiții de pandemie 

31
(reînnoit 10:39 11.09.2020)
Activitățile continuă în cadrul Incubatorului de Afaceri din Ștefan Vodă, în pofida greutăților apărute din cauza COVID-19. A fost creată platforma online „Produs de Ștefan Vodă”.

CHIȘINĂU, 11 sept – Sputnik. În prima jumătate a anului 2020, cinci companii au devenit rezidente ale Incubatorului de Afaceri din Ștefan Vodă, iar în luna septembrie alte două companii urmează să primească statutul de rezident.

În pofida pandemiei, tinerii antreprenori din Ștefan Vodă își lansează afaceri și platforme online pentru a-și vinde produsele, a constatat ministrul Economiei, Sergiu Railean, în cadrul unei vizite.

Ministrul i-a încurajat pe tinerii antreprenori „să nu renunțe în fața greutăților și să aibă încredere că toate provocările pandemiei vor fi depășite”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI).

Pentru a susține producătorii locali în perioada crizei pandemice, Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltarea Tinerilor Antreprenori, a creat o platformă online pe o rețea de socializare - „Produs de Ștefan Vodă”.

Scopul acestei platforme este promovarea unui produs de origine locală și asigurarea unei conexiuni mai strânse dintre producătorul sau prestatorul de servicii și consumatorul local, potrivit administratorului Incubatorului de Afaceri din Ștefan Vodă, Adelina Barbăneagră.

Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă
Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă

„De flexibilitatea și capacitatea de a ne adapta strategiile la noile condiții depinde viitorul mediului de afaceri și al economiei”, le-a spus Sergiu Railean tinerilor antreprenori din Ștefan Vodă.

Ministrul a precizat că Guvernul acordă asistență în afaceri printr-o serie de instrumente, precum Programul de suport dedicat Digitalizării companiilor mici și mijlocii, Programul „Eco IMM”, Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare ș.a..

În cadrul Incubatorului de Afaceri din Ștefan Vodă, din 2012 și până acum, au beneficiat de suport 62 de companii rezidente, dintre care 17 sunt rezidente actuale, iar 45 sunt companii absolvente. În total, datorită respectivelor companii, au fost create 35 locuri de muncă, dintre care 19 pentru femei și 12 pentru tineri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
intreprinzatori, antreprenori, tineri, pandemie
Tematic
Numărul angajaților a scăzut în Moldova: Câți lucrează în agricultură și câți în servicii
Oficial: COVID-19 a lovit puternic în piața muncii – cu cât a crescut șomajul în Moldova
Struguri

Strugurii de masă sunt foarte întrebați prețurile cresc 

92
(reînnoit 18:18 01.10.2020)
Unii comercianți mari doresc să cumpere strugurii de masă direct din podgorii, la prețuri considerate prea mici de mulți producători. Viticultorii se gândesc la prețuri și își estimează pierderile din acest an, ca urmare a secetei.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. În ultima decadă a lunii septembrie, prețurile cu ridicata de pe podgorii la strugurii de masă din soiul „Moldova” au crescut cu 1-2 lei per kilogram, până la 9-10 lei, potrivit site-ului „EastFruit”.

Strugurii din soiul de masă „Moldova” merg în mare parte la export.

Potrivit sursei, viticultorii din sudul și centrul Moldovei spun că au primit propuneri de la comercianți dornici să cumpere toți strugurii de masă rămași pe viță la un preț de 12-14 lei per kilogram. Asemenea oferte sunt numite „excentrice” și puțini producători le acceptă. Majoritatea viticultorilor au în plan să depoziteze în frigidere strugurii de masă pe care-i culeg.

„EastFruit” semnalează că ploile din ultimele zile au încetinit ritmul campaniei de recoltare a strugurilor de masă – până la 30% rămâneau neculeși încă în podgorii pe 30 septembrie. Experții estimează că recoltarea strugurilor de masă poate dura până la mijlocul lunii octombrie. 

Seceta din acest an a condus la diminuarea recoltei de struguri de masă. În medie, cantitatea de struguri recoltată de pe un hectar este de 10 tone în majoritatea podgoriilor.

Potrivit unui scenariu optimist, în octombrie, prețul unui kilogram de struguri pentru export va fi de 14-15 lei, iar conform unui scenariu pesimist – va fi cu 10% mai mic decât acum.

Pe timp de secetă, viticultorii au suportat cheltuieli și la irigarea podgoriilor. Din acest motiv, costurile de producție au crescut în medie cu 20-30%.

Urmare a secetei, recolta de struguri va fi cu 25-40% mai mică decât în 2019, când au fost recoltate 100 de mii de tone de struguri de masă, au estimat specialiștii citați de „EastFruit”.

Totodată, în unele regiuni din sud și de pe malul Nistrului, cantitatea de struguri nu va fi mai mică decât cea din anul trecut. În plus, calitatea strugurilor va fi chiar mai bună.

Se estimează că volumul strugurilor de masă pentru export va fi anul acesta de 40-50 de mii de tone.

Pentru comparație: din recolta anului 2019, Republica Moldova a exportat anul trecut peste 60 de mii de tone de struguri de masă.

În anii prielnici, Republica Moldova produce mai mult de 130.000 de tone de struguri de masă în fiecare an și exportă aproximativ 60% din această cantitate, potrivit datelor publicate de „Moldova Fruct”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
preturi, struguri
Tematic
Vinurile moldovenești, premiate la un concurs internațional


Загрузка...
Struguri

Recoltarea strugurilor întârzie în Moldova ce spun experții

47
(reînnoit 18:18 01.10.2020)
Ploile din ultimele zile au încetinit ritmul campaniei de recoltare a strugurilor de masă – până la 30% rămân încă în podgorii. Specialiștii au estimat cu cât se va reduce anul acesta cantitatea strugurilor de masă pentru export.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Din cauza ploilor din ultimele zile, aproximativ 30% din strugurii de masă de pe câmpurile Moldovei încă n-au fost culeși, informează  „East Fruit” în buletinul său informativ remis Sputnik.

În plus, conform aprecierilor date de specialiștii de la asociațiile regionale specializate, ploile ar prezenta risc și pentru calitatea strugurilor în unele localități din sudul și centrul Moldovei.

În general însă, riscurile de reducere a calității strugurilor de masă sporesc din cauza ritmului încetinit al culesului și întârzierilor legate de transportarea recoltei în frigidere.

Ieri, în ultima zi a lunii septembrie, în Moldova erau nerecoltați strugurii de masă de pe o suprafață de 25-30% din totalul de 13 mii de hectare de podgorii cu asemenea soiuri.

În această situație, mai ales că sunt posibile ploi și în zilele următoare, experții estimează că recoltarea strugurilor poate dura până la mijlocul lunii octombrie.  

Din cauza secetei, recolta de struguri va fi cu 25-40% mai mică decât în 2019, când au fost recoltate 100 de mii de tone de struguri de masă, au estimat specialiștii.

Totodată, în unele regiuni din sud și de pe malul Nistrului, cantitatea de struguri nu va fi mai mică decât cea din anul trecut. În plus, calitatea strugurilor va fi chiar mai bună.

Se estimează că volumul strugurilor de masă pentru export va fi anul acesta de 40-50 de mii de tone. Pentru comparație: din recolta anului 2019, Republica Moldova a exportat anul trecut peste 60 de mii de tone de struguri de masă.

În anii prielnici, Republica Moldova produce mai mult de 130.000 de tone de struguri de masă și exportă aproximativ 60% din această cantitate, potrivit datelor publicate de „Moldova Fruct”.

Aproape 80 de soiuri de struguri de masă sunt cultivate în Republica Moldova.

Dintre soiurile de struguri negri, cele mai populare sunt în ultimii ani „Moldova”, ”Codreanca” (sau „Black Magic”) și „Muscat de Hamburg”, dintre soiurile roșii – „Cardinal” și „Apiren Roz”, dintre soiurile albe – „Italia”, „Victoria” și „Alb de Suruceni”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
Moldova, struguri, recoltare
Tematic
Vezi cât la sută din strugurii moldovenești ajung pe piețele din Rusia și Belarus
Merele și strugurii moldovenești: Producătorii dau faliment, dacă nu le vând în Rusia


Загрузка...
Ursula von der Leyen

UE pedepsește Londra: infringement împotriva Marii Britanii

0
(reînnoit 21:58 01.10.2020)
Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva Marii Britanii cu privire la noua lege britanică privind piaţa internă, semn că epoca post-Brexit este încă plină de necunoscute.

BRUXELLES, 1 oct - Sputnik. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat astăzi lansarea procedurii de infringement împotriva Marii Britanii, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere. Penalizarea Londrei are legătură cu noua lege britanică privind piaţa internă.

”În această dimineaţă, Comisia a decis să trimită o scrisoare de notificare oficială guvernului Regatului Unit. Acesta este prima etapă într-o procedură de infringement. Acest proiect de lege este prin natura sa o încălcare a obligaţiei de bună credinţă incluse în Acordul de retragere”, a anunțat Ursula von der Leyen.

Marea Britanie beneficiază acum de un termen de 30 de zile pentru a răspunde scrisorii Comisiei Europene.

În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.

Legea privind piaţa internă îi conferă premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Marea Britanie, Londra, UE
Tematic
Crimă şocantă la Londra: Adolescent înjunghiat mortal în plină zi


Загрузка...