Guvernul republicii Moldova

Schimbări pe piața financiară nebancară: Ce a decis Guvernul

73
(reînnoit 11:18 05.09.2020)
Creditarea nebancară a devenit extrem de populară în rândul populației, însă ea are, pe lângă avantaje, la fel de multe dezavantaje. Guvernul a intervenit cu modificări legislative menite să prevină eventualele riscuri din acest sector.

CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. În ultimii ani, piața financiară nebancară s-a dezvoltat spectaculos în Republica Moldova. Creditele rapide sunt deosebit de atractive pentru moldoveni, însă deseori ele duc la supraîndatorarea celor care nu reușesc să  achite ratele la timp. În acest context, statul a intervenit în ultima perioadă cu mai multe modificări la legislația aferentă acestui domeniu.

În urma modificărilor operate la ultima ședință a Guvernului, Băncii Naționale a Moldovei i-au fost atribuite unele competențe de supraveghere a sistemului financiar nebancar. 

În particular, Băncii Naționale a Moldovei urmează să-i revină atribuțiile de supraveghere a sectorului de asigurări și creditare nebancară - atribuții exercitate în prezent de către Comisia Națională a Pieței Financiare. Totodată, ca urmare a adoptării proiectului de lege, autoritatea Comisiei Naționale a Pieței Financiare se va extinde asupra pieței de capital, investitorilor acesteia și fondurilor nestatale de pensii.

Modificările respective derivă din necesitatea consolidării întregii piețe financiare, precum și prevenirii unor eventuale riscuri aferente sectorului financiar nebancar, a explicat vicepremierul, ministrul Finanțelor  Serghei Pușcuța.

 „Arhitectura de reglementare propusă prin proiect este una pe larg aplicată la nivel mondial și se explică prin experiența Băncii Naționale a Moldovei în domeniul supravegherii, acumulată în procesul de reformare a sectorului bancar prin alinierea la cele mai bune practici și standarde internaționale în domeniu”, a menționat ministrul.

Modificările propuse urmează să fie aplicate începând cu 01 iulie 2023.

Ce schimbări au intervenit anul acesta pe piața financiară cebancară

Amintim că Parlamentul a adoptat anterior un proiect de lege elaborat de Guvern, menit să reglementeze activitatea organizațiilor nebancare și să protejarea persoanele fizice de supraîndatorare.

Legea care a intrat în vigoare în luna aprilie prevede stabilirea unor plafoane pentru costurile împrumuturilor rapide contractate de la companiile de microfinanțare.

Pentru orice credit nebancar luat începând cu 20 aprilie pe un termen mai mic de 2 ani, al cărei sumă inițială debursată este de până la 50 de mii de lei, au fost limitate costurile aferente. 

Organizațiile nebancare nu mai au dreptul să perceapă de la solicitanții de credite dobânzi, penalități și comisioane care să depășească valoarea împrumutului acordat.

O altă prevedere stabilește că, în cazul acordării creditelor de până la 50 de mii de lei, este interzisă renegocierea clauzelor contractuale care conduc la mărirea obligației pecuniare inițiale a debitorului și intrarea în supraîndatorare.

Mai mult, pentru a evita supraîndatorarea persoanelor fizice care solicită credite de consum, organizațiile de creditare nebancară sunt obligate să se asocieze cu un birou al istoriilor de credite, care creează o bază de date cu privire la toate împrumuturile contractate de cetățeni. Astfel, companiile de microfinanțare evaluează capacitățile financiare și, în mod conștient, decid dacă acordă sau nu împrumuturi anumitor clienți. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
Guvern, sistemul financiar, BNM
Tematic
Efectele COVID-19 asupra creditării: Oamenii se împrumută mai puțin sau cer reeșalonare
Drapelul Rusiei

Expert: Rusia dorește creeze întreprinderi în Moldova

88
(reînnoit 08:27 24.09.2020)
Un cunoscut expert consideră că Rusia este interesată să investească în economia moldovenească, deoarece are o localizare geografică avantajoasă, iar unele industrii ale ei sunt practic nedezvoltate.

CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Un exemplu de cooperare economică de succes cu Federația Rusă este cel al autonomiei găgăuze, iar bașcanul Irina Vlah a reușit să găsească zone de interes pentru investitorii ruși, în care aceștia își investesc cu îndrăzneală banii. Această practică trebuie aplicată la nivel național. Opinia a fost exprimată într-o emisiune de la Sputnik Moldova de doctorul în economie Mihail Poisic.

Михаил Пойсик
© Sputnik / Miroslav Rotari
Mihail Poisic

„Irina Vlah a reușit să atragă peste 100 de milioane de dolari din investiții rusești pentru a porni fabricarea în regiune a produselor de iluminat. Mai mult, tinerii din Găgăuzia sunt trimiși să studieze în Rusia, iar acești specialiști vor lucra ulterior în patria lor. Trebuie să tindem către un asemenea model în toată țara”, a a spus invitatul în studioul Sputnik.

Dezvoltarea relațiilor cu Occidentul este, de asemnea, importantă pentru Moldova, dar nimeni din Uniunea Europeană nu este interesat să creeze aici întreprinderi care să producă bunuri cu valoare adăugată mare”, a spus expertul.

„Astăzi Europa este interesată doar de achiziționarea de materii prime din Moldova, la prețuri reduse – nimic mai mult”, a apreciat Poisik.

În opinia sa, Occidentul percepe Moldova doar ca o anexă producătoare de materie primă, achiziționând grâu furajer, floarea-soarelui și porumb. În același timp, businessul rus este interesat să producă produse competitive în Moldova, a afirmat expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
întreprinderi, Moldova, Rusia
Tematic
De ce cursul rublei rusești este atât de mic în Moldova


Загрузка...
Валюта

Euro continuă piardă din preț: Curs valutar 24 septembrie

77
(reînnoit 07:41 24.09.2020)
Euro pierde din putere, iar dolarul american continuă să-și întărească poziția. Asta arată datele Băncii Naționale pentru ziua de astăzi.

CHIȘINĂU, 24 sept - Sputnik.  La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru joi, 24 septembrie, un dolar american echivalează cu 16,68 lei, un euro – cu 19,53 lei, o hrivnă ucraineană – cu 59 de bani, un leu românesc – cu 4,01 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 21 de bani.

Ratele de schimb 24.09.2020
Ratele de schimb 24.09.2020

Astfel, euro a scăzut cu șapte bani, iar leul românesc cu 2 bani. În schimb dolarul american s-a întărit cu 2 bani. În același timp, hrivna ucraineană și rubla rusească își mențin valoarea de miercuri.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde și 391 de milioane de dolari americani (3 391,02 mil. dolari SUA) la sfârșitul lunii august curent. Pe parcursul lunii august, rezervele valutare ale BNM au crescut cu 105 milioane și 510 mii de dolari americani. Valuta cumpărată de BNM pe piața valutară internă pe parcursul lunii august a fost echivalentă cu 46 de milioane de dolari SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
euro, lei, curs valutar, Curs
Tematic
Dolarul urcă și euro coboară: Cursul BNM din 22 septembrie
Curs valutar pentru 21 septembrie: Ce se întâmplă cu euro


Загрузка...

Se vrea extinderea Consiliului de Securitate al ONU: Ce trebuie schimbat

0
(reînnoit 18:36 24.09.2020)
Liderii statelor ONU planifică reînnoirea organizației. Trei propuneri de reformă au fost enunțate în timpul sesiunii jubiliare a Adunării Generale.

În acest an, Organizația Națiunilor Unite a împlinit 75 de ani. Statele membre au decis că este nevoie de o schimbare. Lumea s-a schimbat, structura s-a învechit.

Este unul dintre acele cazuri când schimbările nu sunt întotdeauna spre bine. Spre exemplu, Vladimir Putin a propus să fie păstrat în continuare dreptului de veto. De ce acest lucru este important pentru garantarea stabilității în lume – aflați din materialul video Sputnik.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
veto, Consiliul de Securitate ONU, ONU
Tematic
Video: Dodon, discurs la Adunarea Generală ONU- aspecte principale


Загрузка...