Valută

Transferuri valutare în Moldova: Câți bani au trimis acasă moldovenii în luna iulie

112
(reînnoit 10:33 25.08.2020)
Moldovenii au primit în luna iulie de peste hotare peste 148 de milioane de dolari - transferuri prin intermediul băncilor licențiate. Potrivit datelor Băncii Naționale, cifra este cu 29,5% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

CHIȘINĂU, 25 aug - Sputnik. Potrivit unui raport al Băncii Naționale, în luna iulie prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate mijloace bănești în valoare de 148,80 milioane de dolari, în creștere cu 29,5 la sută în comparație cu iulie 2019. Din această sumă, în favoarea persoanelor fizice au ajuns 67,41 de milioane de dolari, în creștere cu peste 26% față de aceeași perioadă a anului trecut. Transferurile din Uniunea Europeană au o pondere de 38,3% la sută, din CSI – 16,4%, iar 38, 3 la sută provin din restul lumii.

Structura pe zone geografice a transferurilor nete de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice, iulie 2020 (%)
© Photo : BNM
Structura pe zone geografice a transferurilor nete de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice, iulie 2020 (%)

Cei mai mulți bani vin din Israel – 27,81 de milioane de dolari sau 18,7 la sută, în creștere cu 41,5 față de aceeași perioadă din 2019.  Urmează Rusia cu 15,1 sau 22,40 de milioane de dolari și Italia – cu 14,5 la sută sau 21,54 de milioane de dolari.

Topul este continuat de Germani, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Franța, Irlanda, România, Spania, Cehia, Portugalia, Turcia, Polonia. Peste 60 la sută din banii care vin în țară sunt în euro,  în dolari constituie 36,2 la sută, iar în ruble rusești - 1,4  la sută. 

În iunie transferurile de peste hotare în favoarea persoanelor fizice au constituit 143,21 milioane de dolari americani, în creștere cu 42,2 la sută în comparație cu aceeași perioadă din 2019.

Anterior, expertul în economie Veaceslav Ioniță a explicat atunci pentru Sputnik Moldova că transferurile bănești oficiale au depășit recordul din ultimii 5 ani pentru că moldovenii nu au putut transfera bani pe căi neoficiale din cauza pandemiei de COVID-19, așa cum făceau până acum, și au fost nevoiți să expedieze prin băncile comerciale.

De menționat că, în perioada ianuarie-iulie volumul total al transferurilor bancare din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Moldova a constituit 794,95 de milioane de dolari, cu 13 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, când au fost 703,37 de milioane de dolari.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

112
Tagurile:
BNM, bani, Transferuri băneşti
Tematic
Transferuri valutare în Moldova: Câți bani au trimis acasă moldovenii în luna februarie
Printre ţările CSI, Moldova deține locul 6 la capitolul transferuri din Rusia
Schimb valutar

Euro a scăzut dramatic într-o singură zi: Cursul valutar pentru 18 iunie

2700
(reînnoit 21:32 17.06.2021)
Moneda unică europeană pierde substanțial din cotații. Conform cursului stabilit de Banca Națională a Moldovei, euro s-a ieftinit în raport cu moneda națională cu tocmai 25 bani în comparație cu ziua de joi.

CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. La cursul oficial de schimb anunțat de Banca Națională a Moldovei pentru vineri, un dolar american echivalează cu 17,78 lei, un euro - cu 21,21 lei, o hrivnă ucraineană – cu 65 de bani, un leu românesc - cu 4 lei și 30 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 24 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 18 Iunie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 18 Iunie 2021

Potrivit cursului valutar BNM, dolarul s-a scumpit cu șapte bani, euro a pierdut tocmai 25 de bani, iar leul românesc este mai ieftin cu cinci bani. Hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează cotațiile anterioare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2700
Tagurile:
curs valutar pentur azi, curs valutar BNM, curs valutar, curs
Tematic
Cât costă astăzi euro și dolarul la punctele de schimb valutar și la cursul BNM
Cât costă euro și dolarul la punctele de schimb versus cursul valutar BNM


Загрузка...
Guvern

Fondul de Rezervă al Guvernului a fost suplinit: De unde banii

151
(reînnoit 21:38 16.06.2021)
Guvernul în exercițiu a aprobat suplinirea Fondului de Rezervă cu 25 de milioane de lei. Banii vor fi luați din rezervele identificate la unele subprograme.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Executivul a decis astăzi să suplinească Fondul de Rezervă cu peste 25 de milioane de lei. Potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Finanțelor, în urma unei analize efectuate în primele cinci luni ale anului și estimării bugetului până la sfârșitul lui 2021, s-a constatat că trebuie asigurat bugetul astfel încât să nu fie blocaje în activitatea autorităților și instituțiilor, cu atât mai mult cu cât suntem într-un an pandemic. 

"Majorarea se propune a fi efectuată din contul unor rezerve identificate la subprogramul de subvenționare a locurilor de muncă, subprogramul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și subprogramul de subvenţionare a dobânzilor", au precizat reprezentanții Guvernului.

 

Potrivit documentului aprobat de Guvern, vor fi făcute mai multe economii și banii vor fi distribuiți echitabil pentru a acoperi toate necesitățile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

151
Tagurile:
Guvern, rezerve, fonduri
Tematic
Perju cere bani de la Guvern pentru a compensa prejudiciile agricultorilor
Un fost premier spune cu ce ar trebui să se ocupe viitorul Guvern după alegeri


Загрузка...

Ceremonia de ieșire la pensie a pompierilor - Iată cum se desfășoară