Valută

Transferuri valutare în Moldova: Câți bani au trimis acasă moldovenii în luna iulie

90
(reînnoit 10:33 25.08.2020)
Moldovenii au primit în luna iulie de peste hotare peste 148 de milioane de dolari - transferuri prin intermediul băncilor licențiate. Potrivit datelor Băncii Naționale, cifra este cu 29,5% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

CHIȘINĂU, 25 aug - Sputnik. Potrivit unui raport al Băncii Naționale, în luna iulie prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate mijloace bănești în valoare de 148,80 milioane de dolari, în creștere cu 29,5 la sută în comparație cu iulie 2019. Din această sumă, în favoarea persoanelor fizice au ajuns 67,41 de milioane de dolari, în creștere cu peste 26% față de aceeași perioadă a anului trecut. Transferurile din Uniunea Europeană au o pondere de 38,3% la sută, din CSI – 16,4%, iar 38, 3 la sută provin din restul lumii.

Structura pe zone geografice a transferurilor nete de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice, iulie 2020 (%)
© Photo : BNM
Structura pe zone geografice a transferurilor nete de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice, iulie 2020 (%)

Cei mai mulți bani vin din Israel – 27,81 de milioane de dolari sau 18,7 la sută, în creștere cu 41,5 față de aceeași perioadă din 2019.  Urmează Rusia cu 15,1 sau 22,40 de milioane de dolari și Italia – cu 14,5 la sută sau 21,54 de milioane de dolari.

Topul este continuat de Germani, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Franța, Irlanda, România, Spania, Cehia, Portugalia, Turcia, Polonia. Peste 60 la sută din banii care vin în țară sunt în euro,  în dolari constituie 36,2 la sută, iar în ruble rusești - 1,4  la sută. 

În iunie transferurile de peste hotare în favoarea persoanelor fizice au constituit 143,21 milioane de dolari americani, în creștere cu 42,2 la sută în comparație cu aceeași perioadă din 2019.

Anterior, expertul în economie Veaceslav Ioniță a explicat atunci pentru Sputnik Moldova că transferurile bănești oficiale au depășit recordul din ultimii 5 ani pentru că moldovenii nu au putut transfera bani pe căi neoficiale din cauza pandemiei de COVID-19, așa cum făceau până acum, și au fost nevoiți să expedieze prin băncile comerciale.

De menționat că, în perioada ianuarie-iulie volumul total al transferurilor bancare din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Moldova a constituit 794,95 de milioane de dolari, cu 13 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, când au fost 703,37 de milioane de dolari.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
BNM, bani, Transferuri băneşti
Tematic
Transferuri valutare în Moldova: Câți bani au trimis acasă moldovenii în luna februarie
Printre ţările CSI, Moldova deține locul 6 la capitolul transferuri din Rusia
Roman Chircă

Expert: Va crește sau nu prețul la combustibil după aplicarea noii taxe de drum

95
(reînnoit 21:58 25.09.2020)
Expertul economic Roman Chircă salută decizia autorităților de a include, în anul viitor, taxa rutieră în structura accizului la combustibil, doar că Guvernul va trebui să identifice un mecanism clar pentru ca povara accizului să fie distribuită corect.
Expert: Va crește sau nu prețul la combustibil după aplicarea noii taxe de drum

Guvernul a anunțat o schimbare în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 prin care intenționează să renunțe la taxa rutieră în favoarea includerii ei în accizul la combustibil. Toți se întreabă dacă prevederea respectivă va avea ca efect creșterea prețurilor la combustibil.

Expertul Roman Chircă consideră că acest concept este unul bun, doar că vor conta foarte mult detaliile privind implementarea acestui mecanism.

„Importante sunt detaliile - care va fi mărimea acestui acciz raportat la media de consum de carburant pentru un conducător auto. În majoritatea țărilor europene ele sunt incluse în structura accizului. Avem diferite modele, în unele state peste 50% din prețul carburantului vândut sunt accize, în Olanda el ajunge până la 70%, de aici și prețul mai mare la combustibil. Moldova are un avantaj, este o țară mică, distanțele sunt mici. Vor conta detaliile privind aplicarea acestei norme, cum ar fi identificarea consumului mediu de benzină pentru un conducător auto, iar mărimea acestui acciz  nu ar trebui să fie mai mare decât actuala taxă rutieră”, a precizat expertul.

El mai spune că, odată cu implementarea acestor prevederi fiscale, cei care vor circula mai puțin vor plăti mai puțin, iar companiile care dețin multe unități de transport și au un impact de uzură a drumului mai mare vor achita mai mult. Expertul economic a vorbit și despre creșterea prețurilor la carburanți după implementarea acestui concept. El este de părere că statul va trebui să cuantifice mărimea acestui acciz în noua structură a prețurilor la carburanți, iar accizul ar trebui să crească proporțional cu mărimea taxei rutiere.

„Un alt semn de întrebare ar fi, dacă vom avea sau nu o creștere la prețul carburanților. Scăderea cotațiilor la petrol din ultima perioadă ne arată o reducere a prețurilor la combustibil, de aceea noua valoare a accizului ar trebui să fie compensată de scăderea cotațiilor la bursă. În Moldova valoarea accizului este de 20%, mai mic decât în statele din regine. Important este să cuantificăm mărimea acestui acciz în noua structură a prețurilor, iar accizul ar trebui să crească proporțional cu mărimea taxei rutiere”, a concluzionat Roman Chircă.

Până la sfârșitul anului 2019, în Moldova erau înregistrate 648 de mii de autoturisme, 185 de mii de camioane și 21 de mii de autobuze și microbuze. Peste 500 de milioane de lei sunt transferați anual la Fondul Rutier din toate taxele rutiere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
Taxa de drumuri, pret la benzina, accize
Tematic
Moldovenii, înșelați în piețe și la stațiile de alimentare cu combustibil din țară


Загрузка...
Mihai Târșu

Energia electrică din surse regenerabile: Situația în Moldova

42
(reînnoit 16:44 25.09.2020)
Producția energiei regenerabile rămâne doar un obiectiv de lungă durată. Câte procente reprezintă din cota de piața energetică și care sunt obstacolele pentru dezvoltarea segmentului am aflat de la expertul în energetică Mihai Târșu.
Energia electrică din surse regenerabile: Situația în Moldova

Doar 2% din energia electrică consumată în Republica Moldova este obținută din surse regenerabile. Asta în condițiile în care țara noastră are un potențial uriaș în ceea ce privește sursele de obținere a energiei verzi.

"Republica Moldova are anumite angajamente față de comunitatea europeană de a atinge un nivel de 10 procente energie regenerabilă pe partea de producere a energiei electrice. Fie produsă de instalațiile de soare, fie prin intermediul panourilor fotovoltaice. Acum energia electrică este sub 2 procente din consumul total, ceea ce constituie de 5 ori mai puțin decât ne-am planificat. În linii generale, 20 la sută trebuie să constituie energia consumată pe țară și per total am atins acest indicator. Aceste procente însă se separă în alte componente – motorina (5-10 procente biocombustibil), energia termică ș.a.", a declarat pentru Sputnik Mihai Târșu.

Expertul spune că asemenea rezultate modeste au fost obținute din cauza mai multor impedimente, în mare parte referindu-se la legislația din domeniu. Potrivit lui, legile de bază au fost adoptate, dar nu au fost implementate așa-numitele regulamente care stipulează modul de implementare a întregului proces.

Amintim că autoritățile și-au propus anterior ca până în anul 2020 aproximativ 20 la sută din energia electrică consumată în Republica Moldova să fie produsă din surse regenerabile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
Moldova, surse regenerabile, Energia electrică
Tematic
De ce nu avem investiții mari în energia regenerabilă, explicația Ministerului Economiei


Загрузка...
Schimb valutar

Cât costă valutele în weekend la cursul BNM și la bănci 

0
(reînnoit 22:31 25.09.2020)
Cursul valutar oficial anunțat de BNM pentru vineri, 25 septembrie, ultima zi lucrătoare a săptămânii, este valabil și în weekend, pe 26 și 27 septembrie. Vă spunem și cât costă euro și dolarul la bănci.

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru 25-27 septembrie, un dolar american echivalează cu 16,77 lei, un euro – cu 19,53 lei, o hrivnă ucraineană – cu 59 de bani, un leu românesc – cu 4,00 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22 de bani.

Cursul valutar BNM pentru 25 septembrie
Cursul valutar BNM pentru 25 septembrie

Prețul dolarului american a urcat cu 8 bani în cotațiile oficiale ale BNM de la sfârșitul săptămânii. Prețul euro a coborât cu un ban.

Hrivna ucraineană, leul românesc și rubla rusească au înregistrat fluctuații nesemnificative și au rămas la prețul anterior.

Cele mai importante bănci din Chișinău cumpără zilele acestea dolarul cu 16,77 lei - 16,78 lei și îl vând în medie cu 16,98 lei - 16,99 lei.

Băncile cumpără euro cu 19,62 lei – 19,66 lei și îl vând cu 19,85 lei – 19,88 lei.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde și 391 de milioane de dolari americani  la sfârșitul lunii august curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
preț, cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Lovitură grea pentru economia Moldovei: A scăzut exportul
De ce cursul rublei rusești este atât de mic în Moldova
Din ce motiv se poate prăbuși leul moldovenesc – expert


Загрузка...