Cartofi și morcovi

Cum au evoluat prețurile la produsele alimentare în iulie și ce se întâmplă cu inflația

76
(reînnoit 12:34 11.08.2020)
Rata inflației a fost de 4,23% în luna iulie (în iunie: 4,25%) , iar multe produse alimentare s-au ieftinit, informează Biroul Național de Statistică. Banca Națională, la rândul ei, prevede că inflația va scădea până în trimestrul trei al anului 2021.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Prețurile mărfurilor nealimentare practic nu s-au modificat în luna iulie, comparativ cu iunie.

Altfel este situația prețurilor la produsele alimentare. Unele legume și fructe de sezon s-au ieftinit, în timp ce altele, mai sensibile la secetă și mai puține în acest an, s-au scumpit.

Biroul Național de Statistică (BNS) informează că, în luna iulie, inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,23% (în descreștere cu 0,02% față de luna iunie). La produsele alimentare prețurile au crescut cu 8,12% în ultimele 12 luni, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu doar 0,43%, iar serviciile prestate populaţiei – cu 3,76%.

Cartofii s-au ieftinit cu 25% în luna iulie

În iulie, comparativ cu iunie, au scăzut preţurile la cartofi – cu tocmai 25,3%.

Legumele proaspete s-au ieftinit, în medie, cu 7,4% în luna iulie. În special au scăzut prețurile la ceapă uscată – cu 29,9%, la ardei grași – cu 29,0%, la vinete – cu 23,2%, la dovlecei – cu 22,5%, la usturoi – cu 17,6%, tomate – cu 15,3%, varză – cu 8,3%, sfeclă roșie – cu 6,3%, castraveți – cu 3,0%, ciuperci proaspete – cu 1,1%.

Strugurii de masă timpurii s-au ieftinit cu 4,5%, potrivit BNS.

A scăzut și prețul ouălor de găină – cu 2,2%.

Slănina neprelucrată s-a ieftinit cu 2,0%, crupele și fructele exotice – cu câte 1,5%, zahărul tos, peștele proaspăt și congelat – cu câte 0,3%, carnea, preparatele și conservele din carne – cu 0,1%.

Morcovii s-au scumpit cu aproape 17%

Alte tipuri de legume și fructe s-au scumpit însă în luna iulie. Prețul la morcovi a crescut cu 16,7%, la boboase – cu 3,1%.

Fructele proaspete au înregistrat o creștere medie a prețului cu 2,7%.

S-au scumpit mai ales pomușoarele de livadă – cu 16,6%, fructele de livadă sămânțoase – cu 4,7%, citricele – cu 3,6%, fructele de livadă sâmburoase – cu 1,2%.

Mierea de albine s-a scumpit cu 1,5% în luna iulie.

O serie de produse alimentare s-a ieftinit cu mai puțin de un procent: uleiul vegetal – cu 0,8%, înghețata și băuturile răcoritoare – cu câte 0,7%, laptele integral, pastele făinoase și berea – cu câte 0,6%, smântâna – cu 0,5%, cașcavalul și brânza – cu 0,4%, brânza din lapte de vaci, făina de porumb, biscuiții, ciocolata și bomboanele din ciocolată – cu câte 0,2%.

Prognoza BNM referitoare la inflația din următoarea perioadă

În noul său raport asupra inflației, care urmează să fie publicat pe 13 august, Banca Națională a Moldovei (BNM) prognozează presiuni dezinflaționiste până în trimestrul trei al anului 2021.

Inflația, explică BNM, va descrește preponderent pe seama acțiunilor întreprinse de autorități pentru atenuarea crizei pandemice și ca urmare a diminuării cheltuielilor bugetare în prima jumătate a anului 2020. 

De asemenea, impulsul fiscal negativ și diminuarea unor tarife reglementate vor constitui principalii factorii cu acțiune dezinflaționistă, potrivit unui rezumat al raportului prezentat de Serviciul de presă al BNM. 

Pe de altă parte, o influență proinflaționistă o va avea diminuarea producției agricole în 2020, deoarece recolta a fost compromisă de secetă.

Influența proinflaționistă va mai fi exercitată de restricțiile de export la unele produse agroalimentare în regiune și ajustarea accizelor, semnalează BNM.

Obiectivul BNM este menținerea inflației în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuiale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu.

În raportul asupra inflației din luna mai, BNM aprecia că rata inflației se va diminua încontinuu pe parcursul acestui an, până la un nivel minim de 3,5% în trimestrul IV din 2020 și trimestrul I din 2021.

Ulterior, rata anuală a inflației va crește ușor în trimestrul II din 2021, până la un nivel maxim de 4,6%, după care se va diminua din nou.

BNM a semnalat că, în contextul pandemiei COVID-19 și a impactului acesteia asupra activității economice, în perioada următoare, populația ocupată a Republicii Moldova se va diminua, iar rata șomajului va fi mai pronunțată. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
rata inflatiei, produse alimentare, Prețuri
Tematic
Apă potabilă filtrată: Iată de unde o poți lua gratis în Chișinău – Foto
LIVE TEXT: Protestul agricultorilor în mai multe raioane din Republica Moldova
Prețuri mai mici, cumpărători mai puțini: COVID-19 a stricat planurile fermierilor - Foto
Mihai Druță

Recolta de struguri, mai mică: Se va scumpi și vinul?

62
(reînnoit 15:46 18.09.2020)
În acest an ne putem aștepta la creșterea prețurilor produselor vitivinicole. Asta a declarat în cadrul emisiunii "INTERSECȚII" cunoscutul somelier Mihai Druță.
Recolta de struguri, mai mică: Se va scumpi și vinul?

În 2020 cel mai important sector din țară, cel vitivinicol, a suferit mai multe pagube. Producătorii autohtoni susțin că au înregistrat pierderi semnificative la capitolul vânzări - unele au fost estimate la 80%. Condițiile meteorologice nefavorabile au avut un impact negativ asupra producției de struguri din acest an.

"Anul acesta avem o roadă mult mai mică de viță de vie. Cu siguranță prețul la struguri va crește, respectiv și prețul la vin va fi majorat. Prețurile se mai stabilesc în funcție de tipul vinului și procedura de pregătire pentru a-l vinde pe piață", a declarat în studioul Sputnik somelierul Mihai Druță.

Astfel, seceta severă, înghețul de primăvară, temperaturile joase din luna mai și grindina au cauzat pierderea a circa 30-50% din cantitatea de struguri.

Specialiștii susțin că recolta de struguri din an acest an este cea mai modestă din ultimul deceniu, fiind estimată la 150 – 200 de mii de tone, în scădere cu aproximativ 25-40%.

În pofida pandemiei, nivelul exporturilor este satisfăcător, deși piața globală de vinuri se confruntă cu o descreștere de circa 15-30 la sută. La începutul acestui an, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie descreșterea a fost de 26 de procente.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
recoltă, struguri, preț, vin
Tematic
Ziua Vinului 2020 ține cont de COVID-19: Cum va avea loc sărbătoarea - Video 


Загрузка...
Monedă de o rublă rusească

De ce cursul rublei rusești este atât de mic în Moldova

107
(reînnoit 12:03 18.09.2020)
Cursul rublei „este atât de mic” în Moldova, pentru că „leul se întărește”, i-a răspuns președintele Igor Dodon unei cetățence. Prețul rublei rusești a scăzut cu 5-6 bani moldovenești într-un an.

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Igor Dodon a fost întrebat de o cetățeancă „de ce cursul rublei este atât de mic în Moldova”, iar șeful statului i-a oferit o explicație în cadrul emisiunii sale săptămânale „Președintele răspunde” din 18 septembrie. 

Cursul rublei rusești este mic „pentru că leul se întărește”, a răspuns președintele Igor Dodon. El a adăugat că menținerea unui leu puternic este o politică a Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Precizăm că, la cursul oficial al BNM din 18 septembrie, o rublă rusească echivalează cu 22,15 bani. Exact cu un an în urmă, pe 18 septembrie 2019, rubla rusească era echivalentă cu 27,59 de bani în cotațiile BNM.

Prin urmare, prețul rublei a scăzut cu 5-6 bani în Moldova într-un an, iar aceasta însemnă mai puțini lei încasați la casele de schimb de oamenii care convertesc ruble rusești, câștigate în Federația Rusă.   

Totodată, Igor Dodon a adăugat că un leu puternic defavorizează și exporturile moldovenești.

Precizăm că exportatorilor moldoveni le este convenabil să vândă mărfuri peste hotare atunci când le cumpără aici la un preț mai redus, adică atunci când leul este mai puțin puternic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107
Tagurile:
Moldova, cursul afișat de BNM, rubla
Tematic
Lovitură grea pentru economia Moldovei: A scăzut exportul
Experți: Oamenii de afaceri trec prin mari greutăți. Îi va ajuta decizia BNM? 


Загрузка...
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

0
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...