Euro

Negocierile cu Federația Rusă privind împrumutul de 200 de milioane de euro vor fi reluate

54
(reînnoit 17:46 31.07.2020)
Negocierile cu Federația Rusă vor fi reluate în vederea acordării împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 31 iul - Sputnik. Guvernul a votat în ședința de astăzi reluarea negocierilor privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse. 

Conducător al delegației de negociatori a fost numit viceprim-ministrul, ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța. Acesta a fost împuternicit și cu semnarea documentelor relevante negocierilor în cauză şi pentru parafarea textului acordului.

”La data de 23 iunie 2020, Ministerul Finanțelor al Federației Ruse a confirmat disponibilitatea de a relua consultările bilaterale pentru oferirea unui împrumut financiar de stat Guvernului Republicii Moldova, în sumă de 200 milioane de euro. În legea bugetului de stat pentru anul 2020, suma împrumutului de 200 de milioane de euro este prevăzută ca sumă de finanțare a deficitului bugetar. Pentru realizarea negocierilor se propune să fie incluși în delegația oficială pentru negocierea împrumutului reprezentanții Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene”, a precizat Serghei Pușcuța. 

Anterior, președintele țării, Igor Dodon, a precizat că împrumutul în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Rusă este foarte important pentru Republica Moldova, iar negocierile s-ar putea încheia până la sfârșitul lunii august.

Aminti că în data de șapte mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Potrivit acordului, Rusia urma să ofere Moldovei un credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei. Acum, acordul urmează să fie renegociat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
Federația Rusă, negocieri
Tematic
De ce Rusia efectuează manevre militare în cinci regiuni din Caucaz
Московский проспект

Ioniță: Pe timp de criză, 250 de mii de moldoveni își țin automobilele în garaj

591
(reînnoit 06:47 03.08.2020)
Chiar și pe timp de pandemie moldovenii continuă să procure automobile. Astfel în primele 5 luni ale anului au fost procurate 10,2 mii autoturisme și parcul lor în Moldova a ajuns la 659 de mii de bucăți la sfârșitul lunii mai.

CHIȘINĂU, 3 aug — Sputnik. Însă în acest an tot mai puțini moldoveni au decis să-și asigure automobilele lor, constată expertul economic Veaceslav Ioniță pe blogul său. În luna mai 2020 numărul de asigurări obligatorii auto RCA active a constituit doar 409,2 mii de unități, cu 22,8 mii mai puține decât anul trecut. Altfel spus în prezent avem 250 de mii de autoturisme care nu sunt asigurate și cu care proprietarii lor nu au dreptul să circule pe drumurile publice.

Posesorii de autoturisme cunosc că revizia tehnică, asigurarea RCA și taxa rutieră sunt trei lucruri, care trebuie efectuate anual. Dacă nu ai asigurare, cu certitudine nu ai trecut nici revizia tehnică și nici taxa locală nu ai plătit.

Drept rezultat bugetele locale în acest an vor rata cel puțin 520 de milioane de lei din taxele rutiere, din care, potrivit legii, jumătate sunt vărsate în bugetele primăriilor, iar altă jumătate merge în bugetele raioanelor. Din 2015, când taxa rutieră a devenit venit al bugetelor locale, până în prezent, bugetele locale au ratat 2,6 miliarde de lei. Tot în această perioadă autoritățile locale au primit din taxa rutieră 3,7 miliarde de lei, cea ce însemnă că ratările reprezintă 70% din veniturile lor real acumulate.

Cu certitudine, foarte multe autoturisme nici nu mai există în realitate, sau stau undeva sub gard, dar Guvernul nu are niciun plan real de soluționare a acestei probleme și ”posesorii” acestor automobile fantomă au datorii acumulate față de bugetele locale, pentru automobilele pe care ei au și uitat că le-au deținut cândva.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

591
Tagurile:
auto, Asigurare, Mașini, Pierderi, automobile


Загрузка...
Ion Bălănuță

Caz ieșit din comun: Iată la ce acțiuni recurg colectorii pentru a recupera banii

1072
(reînnoit 18:04 02.08.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul unei companii de consultanță în domeniul achitării datoriilor debitorilor, Ion Bălănuță a povestit un caz ieșit din comun în care s-a pomenit un moldovean ce a împrumutat bani de la o companie de creditare nebancară.
Caz ieșit din comun: Iată la ce acțiuni recurg colectorii pentru a recupera banii

Un bărbat din Republica Moldova a vrut să-și pună capăt zilelor din cauza datoriilor pe care le-a acumulat la o companie de creditare nebancară.

Acesta a luat un credit în sumă de 4000 de lei, iar în fiecare lună încerca să întoarcă o anumită sumă de bani. Bărbatul a plecat peste hotare, însă din cauza pandemiei a fost nevoit să se reîntoarcă în Moldova, unde nu avea nici o sumă de venit, motiv pentru care nu putea să achite creditul, iar penalitățile de întârziere creșteau de la o zi la alta.

Peste ceva timp, bărbatul a început să fie telefonat zilnic de către colectori, fiind amenințat că dacă, în scurt timp, nu va achita creditul, atunci colectorul și polițistul de sector îl vor evacua din casă pe el și familia lui.

"Familia nu cunoștea că bărbatul are această datorie. El a încercat să împrumute bani de la prieteni, însă nu a reușit să strângă toată suma. Bărbatul a decis să se sinucidă, însă din fericire a fost găsit de apropiați, a fost internat la spital și a fost salvat", a povestit în studioul Sputnik directorul companiei de consultanță.

Ion Bălănuță spune că pe acest caz a fost intentat un dosar penal pentru determinarea la sinucidere, iar compania pe care o reprezintă întreprinde toate acțiunile pentru a anula toate dobânzile și penalitățile bărbatului.

"Politica unei organizații de creditare nebancară nu presupune o astfel de abordare față de creditori, însă pe de altă parte îl obligă pe colector să întoarcă banii în companie, iar dacă întrece limita tot el răspunde", a menționat el.

În acest sens, Ion Bălănuță a recomandat persoanelor să nu apeleze la serviciile unei companii de creditare nebancară. Totuși, dacă sunt nevoiți să o facă aceștia trebuie să citească cu mare atenție toate clauzele contractului și să-și instaleze aplicații mobile ce permit înregistrarea conversației audio pentru a putea întreprinde măsuri împotriva abuzurilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1072
Tagurile:
credit


Загрузка...
Vacanță

Persoanele angajate care revin din vacanță se vor autoizola din cont propriu

0
(reînnoit 11:22 04.08.2020)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări despre respectarea regimului de autoizolare pentru cetățenii care revin în țară după ce au fost în vacanță.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Regimul de autoizolarea pentru moldovenii care revin în țară după vacanță este obligatoriu și se face din cont propriu. O dispoziție în acest sens a fost emisă de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Potrivit documentului, certificat de concediu medical pentru carantină vor putea obține doar persoanele care prezintă dovada contactului cu un bolnav de COVID-19 confirmat pozitiv.

„În conformitate cu prevederile pct. 31 al Instrucțiunii privind modul de eliberare a certificatului pentru carantină se eliberează salariaților care au fost în contact cu persoanele cu boli contagioase. Astfel, regimul de autoizolare la intrarea în țară, în cazul în care persoana nu prezintă dovada a contactului cu un bolnav de COVID-19 confirmat pozitiv, nu intră sub incidența prevederilor punctului 31 al Instrucțiunii menționate, fapt care nu permite eliberarea certificatului de concediu medical pentru carantină. Respectiv, autoizolarea persoanelor la revenirea în țară după călătoriile de odihnă se realizează pe cont propriu, fără eliberarea certificatului de concediu medical”, este precizat în circulara MSMPS.

De asemenea, potrivit prevederilor Hotărârilor Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa în mod obligatoriu fișa epidemiologică, precum și vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioadă de 14 zile în locurile determinate.

Amintim, Republica Moldova a prelungit perioada stării de urgență în sănătate publică până la 31 august.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vacanță, izolare, sat izolat


Загрузка...