Macara la un șantier

O companie din Federația Rusă, gata deschidă o fabrică în Republica Moldova

158
(reînnoit 09:30 30.07.2020)
Negocieri privind atragerea investițiilor străine au avut loc în cadrul întrevederii ministrului Economiei cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. O fabrică de producere a materialelor de construcții și finisaje decorative pe bază de polimeri ar putea fi construită în țara noastră în 2021 de o companie din Federația Rusă. Discuții și negocieri în acest sens au avut loc în cadrul unei întrevederi a ministrului Economiei și Infrastructurii Sergiu Railean cu reprezentanții companiei ruse.

Potrivit directorului general adjunct al companiei, construcția noii fabrici va contribui la crearea pentru început a 120 de locuri de muncă, majoritatea procesului de producere fiind automatizat cu echipament performant italian sau german.

Compania rusească este dispusă să lanseze și alte proiecte de dezvoltare, care, potrivit antreprenorului, vor contribui la dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

De cealaltă parte, ministrul Sergiu Railean a menționat că una dintre principalele priorități ale Guvernului este atragerea investițiilor străine și crearea unui climat de afaceri atractiv pentru investitori. Oficialii au discutat despre facilitățile fiscale de care pot beneficia investitorii în cadrul Zonelor Economice Libere, Parcurilor Industriale și celor 16 platforme industriale multifuncționale.

În Republica Moldova activează circa 970 de întreprinderi cu capital rusesc, investițiile în capitalul social însumând peste un miliard de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

158
Tagurile:
Economia RM, Locuri de muncă, Federația Rusă, fabrică
Igor Dodon

Vizită la Moscova: Agenda discuțiilor lui Dodon cu oficiali din Rusia

24
(reînnoit 11:32 04.08.2020)
Șeful statului a informat că, printre alte chestiuni, intenționează să discute despre reluarea negocierilor cu Rusia privind obținerea împrumutului de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Președintele Moldovei, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova unde urmează să aibă o serie de întrevederi cu mai mulți oficiali ruși.

Șeful statului intenționează să discute chestiuni ce țin de aprofundarea cooperării moldo-ruse în toate domeniile de interes reciproc.

”Planific să discut cooperarea în domeniul economic, facilitarea exportului mărfurilor noastre pe piața rusă, reluarea negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului de circa 200 de milioane de euro, posibilitățile de susținere a diasporei moldovenești în Federația Rusă și altele”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Vineri, 31 iulie, Guvernul Moldovei a decis reluarea negocierilor privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse.

Viceprim-ministrul, ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat atunci că la data de 23 iunie 2020, Ministerul Finanțelor al Federației Ruse a confirmat disponibilitatea de a relua consultările bilaterale pentru oferirea unui împrumut financiar de stat Guvernului Republicii Moldova, în sumă de 200 milioane de euro. ”Voi aminti că în legea bugetului de stat pentru anul 2020, suma împrumutului de 200 de milioane de euro este prevăzută ca sumă de finanțare a deficitului bugetar”, a declarat Pușcuța.

În ce constă problema acordării crediului

Anterior, Guvernul Chicu a ajuns la o înțelegere cu Rusia privind acordarea unui credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată în timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.

Însă în data de șapte mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Decizia Curții Constituționale de a recunoaște drept neconstituțional Acordul privind acordarea unui împrumut Chișinăului, în Rusia a fost considerată drept una politizată.

”Această decizie provoacă nedumerire și regret. Nedumerire pentru că, în primul rând, partea moldoveană a solicitat un împrumut, Rusia nu a impus nimic nimănui. Și, în al doilea rând, negocierile privind acordul au fost desfășurate în mod deschis și transparent, începând din noiembrie 2019. Acestea au fost mediatizate de mass-media din Moldova. Din anumite motive, nimeni nu a pus problema constituționalității negocierilor”, a declarat vicepremierul rus de externe, Andrei Rudenko.

Pe 25 iunie, în urma unei întâlniri cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Rusiei, reprezentantul special al președintelui rus pentru dezvoltarea comerțului și relațiilor economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, la Moscova, președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că Chișinăul și Moscova vor relua negocierile privind acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

24
Tagurile:
Credit, Moscova, Dodon
Tematic
Rusia va susține exportul moldovenesc și va relua negocierile cu privire la credit
Negocierile cu Federația Rusă privind împrumutul de 200 de milioane de euro vor fi reluate


Загрузка...
Московский проспект

Ioniță: Pe timp de criză, 250 de mii de moldoveni își țin automobilele în garaj

591
(reînnoit 06:47 03.08.2020)
Chiar și pe timp de pandemie moldovenii continuă să procure automobile. Astfel în primele 5 luni ale anului au fost procurate 10,2 mii autoturisme și parcul lor în Moldova a ajuns la 659 de mii de bucăți la sfârșitul lunii mai.

CHIȘINĂU, 3 aug — Sputnik. Însă în acest an tot mai puțini moldoveni au decis să-și asigure automobilele lor, constată expertul economic Veaceslav Ioniță pe blogul său. În luna mai 2020 numărul de asigurări obligatorii auto RCA active a constituit doar 409,2 mii de unități, cu 22,8 mii mai puține decât anul trecut. Altfel spus în prezent avem 250 de mii de autoturisme care nu sunt asigurate și cu care proprietarii lor nu au dreptul să circule pe drumurile publice.

Posesorii de autoturisme cunosc că revizia tehnică, asigurarea RCA și taxa rutieră sunt trei lucruri, care trebuie efectuate anual. Dacă nu ai asigurare, cu certitudine nu ai trecut nici revizia tehnică și nici taxa locală nu ai plătit.

Drept rezultat bugetele locale în acest an vor rata cel puțin 520 de milioane de lei din taxele rutiere, din care, potrivit legii, jumătate sunt vărsate în bugetele primăriilor, iar altă jumătate merge în bugetele raioanelor. Din 2015, când taxa rutieră a devenit venit al bugetelor locale, până în prezent, bugetele locale au ratat 2,6 miliarde de lei. Tot în această perioadă autoritățile locale au primit din taxa rutieră 3,7 miliarde de lei, cea ce însemnă că ratările reprezintă 70% din veniturile lor real acumulate.

Cu certitudine, foarte multe autoturisme nici nu mai există în realitate, sau stau undeva sub gard, dar Guvernul nu are niciun plan real de soluționare a acestei probleme și ”posesorii” acestor automobile fantomă au datorii acumulate față de bugetele locale, pentru automobilele pe care ei au și uitat că le-au deținut cândva.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

591
Tagurile:
auto, Asigurare, Mașini, Pierderi, automobile


Загрузка...