Restaurant, imagine simbol

Restricții în domeniul HoReCa ar putea fi impuse din nou: Ion Chicu explică - Video

380
Moldova ar putea reveni la restricțiile din sectorul HoReCa în cazul în care situația epidemiologică se va agrava. O declarație în acest sens a fost făcut de premierul Ion Chicu, care i-a îndemnat pe cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și solidaritate.

CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. Premierul Ion Chicu a declarat în cadrul conferinței de presă de luni că Moldova ar putea reveni la restricții în sectorul HoReCa, în cazul în care situația epidemiologică se va agrava.

”Îi rog pe toți cetățenii să manifeste responsabilitate maximă. Acolo unde putem limita unele obișnuințe ale noastre și să fim solidari cu toată lumea. În Europa sunt reintroduse restricții în inclusiv în sectorul HoReCa și în alte domenii. Din păcate va trebui să o facem și noi dacă ajungem în această situație”, a explicat premierul Ion Chicu.

Amintim că autoritățile au decis prelungirea perioadei de stare de urgență în sănătate publică până la sfârșitul lunii iulie.

Totodată, amintim că restaurantele și cafenelele și-au reluat activitatea începând cu 15 iunie. Cu toate acestea situația rămâne a fi una complicată. Potrivit președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Moldova, Aneta Zasavițchi, 60% din industria HoReCa va dispărea până la sfârșitul anului, dacă statul nu va interveni cu politici fiscale noi în acest domeniu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

380
Tagurile:
video, Ion Chicu, Restricții, HoReCa
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (982)
Tematic
Agenți economici din domeniul HoReCa au ieșit din nou în stradă - Video
Scenarii sumbre pentru HoReCa: Câte întreprinderi vor fi închise?
Simbolul euro și simbolul farmaciei

Euro s-a ieftinit: Cursul valutar BNM pentru 18 septembrie

62
(reînnoit 09:36 18.09.2020)
Prețul euro a scăzut cu 12 bani. Leul moldovenesc se depreciază astăzi ușor doar în raport cu dolarul american. În rest, toate principalele valute de referință au un trend descendent în cotațiile oficiale.

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru vineri, 18 septembrie, un dolar american echivalează cu 16,63 lei, un euro – cu 19,62 lei, o hrivnă ucraineană – cu 59 de bani, un leu românesc – cu 4,04 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 18 septembrie 2020
© Photo : BNM
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 18 septembrie 2020

Dolarul american urcă în cotațiile BNM, dar își păstrează prețul anterior. Euro se ieftinește cu tocmai 12 bani la cursul valutar oficial. Cu doi bani a scăzut și prețul leului românesc. Prețul rublei rusești și al hrivnei ucrainene a rămas neschimbat.

Cursul valutar anunțat pentru vineri, 18 septembrie, ultima zi lucrătoare a săptămânii, va fi valabil și pe 19 și 20 septembrie.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Stabilitatea leului depinde de banii trimiși de moldovenii de peste hotare. Dacă transferurile ar înceta brusc, leul s-ar prăbuși, a spus expertul economic Viorel Gîrbu, invitat în studioul Sputnik Moldova.

În opinia expertului economic, nu avem în prezent motive de îngrijorare cu privire la stabilitatea leului moldovenesc, dar acesta poate fi comparat cu un „colos pe picioare de lut”, pentru că se sprijină în mare măsură pe transferurile de bani ale sutelor de mii de cetățeni care lucrează peste hotare.

Rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde și 391 de milioane de dolari americani (3 391,02 mil. dolari SUA) la sfârșitul lunii august curent.

Pe parcursul lunii august, rezervele valutare ale BNM au crescut cu 105 milioane și 510 mii de dolari americani (105,51 mil. dolari SUA), comparativ cu situația din 31 iulie 2020. 

Valuta cumpărată de BNM pe piața valutară internă pe parcursul lunii august 2020 a fost echivalentă cu 46 de milioane de dolari SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
cursul de schimb valutar, cursul afișat de BNM
Tematic
Experți: Oamenii de afaceri trec prin mari greutăți. Îi va ajuta decizia BNM? 


Загрузка...
Валюта

Italia, plan de relansare: salariul minim, impozite mai mici

74
(reînnoit 07:41 18.09.2020)
Planul de redresare propus de guvernul italian include introducerea salariului minim, reducerea impozitelor, digitalizarea, măsuri pentru susţinerea echităţii sociale şi îmbunătăţirea asistenţei medicale.

BUCUREŞTI, 17 sept – Sputnik. Documentul cu planul de redresare, trimis de premierul italian Giuseppe Conte, pe 15 septembrie, președinților Camerei și Senatului, cuprinde cinci misiuni, potrivit stiridiaspora.ro: digitalizarea, inovarea și competitivitatea sistemului de producție; revoluția verde și tranziția ecologică; infrastructura de mobilitate; educație, formare, cercetare și cultură; echitate socială; sănătate.

Calcule pe calculator
© Sputnik / Алексей Никольский

Un punct important la capitolul privind impozitele prevede o reformă generală a impozitării directe și indirecte, care vizează proiectarea unui impozit echitabil simplu și transparent pentru cetățeni. Acesta va reduce presiunea impozitării asupra claselor de mijloc și familiilor cu copii. De asemenea, se urmăreşte transferul poverii „de la oameni la lucruri” și o „reducere a poverii fiscale, împreună cu un sistem fiscal favorabil creșterii”. În plus, guvernul a decis să anuleze toate majorările de TVA și accize prevăzute de clauzele de salvgardare.

O altă măsură importantă este introducerea salariului minim legal, care va garanta lucrătorilor din sectoarele cu o rată scăzută de sindicalizare un nivel de venit asociat unui standard minim decent, asigurând, în același timp, evitarea dumpingului contractual și consolidarea posibilitătii de negociere în sectoarele în care acesta este cel mai slab. De asemenea, protejarea lucrătorilor care sunt cei mai vulnerabili va avea loc și prin consolidarea negocierilor colective naționale și a reprezentării sindicale la locul de muncă.

Punctul „Echitate socială, de gen și teritorială” se referă la consolidarea politicilor active, în favoarea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor, lupta împotriva muncii nedeclarate, „împuternicirea femeilor” prin accesul la cursuri de formare profesională, muncă independentă pentru femei, reducerea diferenţei de remunerare în funcţie de sex.

În ceea ce priveşte asistenţa medicală, se urmăreşte îmbunătățirea calităţii primirii pacienţilor în spitale, introducerea de noi paturi la terapie intensivă, investiții în digitalizarea asistenței medicale, promovând diseminarea dosarelor medicale electronice și telemedicina, acordarea de sprijin pentru cercetare medicală, imunologică și farmaceutică. De asemenea, vor fi lansate investiţii în ceea ce privește și îngrijirea la domiciliu.

O altă misiune se referă la „digitalizarea, inovarea și competitivitatea sistemului de producție”, urmărindu-se finalizarea rețelei naționale de telecomunicații cu fibră optică şi alocarea de intervenții „pentru dezvoltarea 5G”, dar și construirea de centre de date și cloud și a „identității digitale unice pentru cetățeni” și afaceri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
salarii, impozite, Relansare, plan, Italia


Загрузка...
 Poliția de Frontieră, foto de arhivă

Fără precedent în Moldova așa contrabandă nu s-a mai văzut

0
(reînnoit 11:16 18.09.2020)
Polițiștii de Frontieră nu s-au aștepta la așa ceva atunci când au oprit în trafic un Mercedes Sprinter – iată ce au găsit printre alte mărfuri de contrabandă.

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Polițiști de frontieră din nordul țării au depistat într-un microbuz burdușit cu marfă de contrabandă 100 de drone nedeclarate la Vamă. Marfa era transportată din Germania de către in șofer învârstă de 29 de ani.

Echipa mobilă a Direcţiei NORD a oprit Mercedesul Sprinter 313CDI, înmatriculat în Republica Moldova, la intrarea în oraşul Costeşti, raionul Râşcani, având informația prealabilă că acesta este folosit la transportarea bunurilor de contrabandă din țările UE.

Oamenii legii au găsit printre celelalte bunuri și 100 de drone fără acte de proveniență și nici nu exista declarația vamală pentru acestea. Valoarea estimativă a cele 100 de drone este de aproximativ un milion de lei.

Șoferul a declarat în cadrul audierilor că i s-a oferit o mie de euro pentru a transporta marfa din Germania în Republica Moldova.

Партия дронов, обнаруженная погранполицией  Молдовы
Contrabandă cu drone

Bunurile au fost ridicat în vederea confiscării, fiind desfășurate în continuare măsuri de investigație.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Frontieră, drone, contrabandă
Tematic
VIDEO: Un câine din Moldova a găsit milionul infractorilor


Загрузка...