Import-export

Anunț important pentru exportatorii moldoveni: Președintele Igor Dodon oferă detalii

49
(reînnoit 10:28 02.07.2020)
Federația Rusă a decis prelungirea termenului la exporturile fără taxe vamale ale mai multor categorii de mărfuri moldovenești pe teritoriul Rusiei. Președintele Dodon oferă detalii.

CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. Președintele Igor Dodon a anunțat că, în urma înțelegerii la care a ajuns cu președintele rus Vladimir Putin, Guvernul Federației Ruse a adoptat pe 27 iunie o hotărâre prin care a prelungit termenul exporturilor fără taxe vamale ale mai multor categorii de mărfuri moldovenești pe teritoriul Rusiei, până la 31 decembrie.

”Aceasta se referă la legume și fructe proaspete, struguri, semințe de floarea soarelui, conserve și produse vinicole. Datorită prelungirii regimului de comerț preferențial, producătorii și exportatorii noștri de produse agricole și agroindustriale vor economisi de la 300 până la 500 de milioane de lei, ceea ce este deosebit de important în condițiile restabilirii treptate a economiei naționale după criza pandemică”, a precizat Dodon.

Totodată, șeful statului a subliniat că hotărârea Guvernului rus este salutată de agenții economici din Moldova, iar conducerea țării își exprimă recunoștință pentru ”un nou pas amical, care va contribui la consolidarea parteneriatului strategic dintre țările noastre”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
Dodon, taxe, export
Tematic
Brînzan, despre exporturi și „Carte Verde”, în cadrul vizitei la Bruxelles - detalii
Conservele, vinurile și fructele vor fi exportate în Federația Rusă fără taxe: Detalii
Importuri duble față de exporturi: Ce mărfuri oferă Moldova și ce cumpără de la alții
Curs valutar BNM

Curs valutar BNM pentru 9 august: Cât costă euro și dolarul

177
(reînnoit 23:52 08.08.2020)
Pentru ziua de duminică, 9 august, este valabil cursul valutar anunțat de BNM pentru vineri, ultima zi lucrătoare a săptămânii.

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru acest sfârșit de săptămână, un dolar american echivalează cu 16,61 lei, un euro – cu 19,68 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60 de bani, un leu românesc – cu 4,07 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23 de bani.

Curs valutar BNM pentru 8 august
Curs valutar BNM pentru 8 august

Vineri, 7 august, moneda națională s-a apreciat în raport cu toate principalele valute de referință.

Prețul dolarului a scăzut cu 3 bani. Euro s-a ieftinit cu un bani, după ce joi se scumpise cu 10 bani. 

Au un trend descrescător în cotații și leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusească. Scăderea este însă nesemnificativă, astfel încât aceste valute rămân la prețul anterior.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

177
Tagurile:
9 august, curs.md, curs valutar BNM
Tematic
Luptă dură între euro și leu pe piața valutară: Ce curs de referință a stabilit BNM


Загрузка...
Meteo Moldova

Meteo Moldova: Prognoza pentru ziua de duminică, dar și pentru următoarele zile

550
(reînnoit 07:49 09.08.2020)
Meteorologii promit că vom avea în continuare câteva zile de caniculă - ată când ar putea să cadă ploi și când se va răci ușor vremea.

CHIȘINĂU, 9 aug - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru ziua de Duminică vreme caniculară cu temperaturi de până la +31..+33 de grade celsius. Chiar și pe timp de noapte temperatura aerului va fi de până la +20 de grade.

În următoarele zile, în special marți și miercuri, în nordul țării ar putea să cadă ploi cu descărcări electrice. Și abia începând cu ziua de joi, temperatura aerului va scădea nițel, până la +26..+28 de grade Celsius.

Meteo Moldova: Prognoza pentru ziua de duminică
Meteo Moldova: Prognoza pentru ziua de duminică

 

Noaptea, temperatura aerului va coborî chiar până la +13..+16 grade celsius.

Două avertizări meteorologice

În legătură cu lipsa precipitațiilor și a temperaturilor ridicate, până pe 10 august se va menține avertizarea de cod galben de secetă hidrologică în toată țara.

De asemenea, până pe 14 august este instituit cod galben de caniculă și pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova  

550
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi
Tematic
Epidemiolog: Cât de mare este probabilitatea de infectare cu COVID-19 pe vreme de arșiță


Загрузка...
Spital

Avertisment OMS: Tinerii se pot îmbolnăvi de forme grave ale infecției COVID–19

0
(reînnoit 17:31 09.08.2020)
Organizația Mondială a Sănătății vine cu un îndemn reiterat față de tineră să respecte strict măsurile de protecție împotriva noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Chiar dacă cele mai vulnerabile persoane la noul tip de coronavirus sunt vârstnicii, nici tinerii nu sunt scutiți de diferite forme clinice ale infecției. Precizarea a fost făcută recent de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a îndemnat tinerii să întreprindă măsuri de precauție, precum igiena mâinilor, distanțarea fizică, purtarea măștii, autoizolarea în caz de boală, evitarea locurile aglomerate și adunările în masă pentru a reduce răspândirea infecției COVID – 19.

Potrivit acestuia și tinerii pot suporta forme severe de boală. Mai mult, aceștia sunt o sursă de transmitere a infecției pentru un număr mare de oameni, agravând astfel situația epidemiologică.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, cumulativ până la 31 iulie, au fost diagnosticați cu COVID – 19 7616 de persoane tinere, ceea ce constituie aproape o treime din toate cazurile înregistrate.

Astfel, 876 cazuri au fost înregistrate printre adolescenții de 10 – 19 de ani, iar alte 2 627 – printre tineri de  20 – 29 de ani. Printre cei de 30-39 de ani 4 113 persoane au fost confirmate pozitiv la COVID-19. Autoritățile de la Chișinău informează că în rândul tinerilor au fost înregistrate și decese. Patru persoane din grupul de vârstă 20 – 29 ani și 13 persoane au decedat la vârsta de 30 – 39 de ani.

Specialișii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică reitearează îndemnul către cetățenii de toate vârstele să întreprindă măsurile de prevenire necesare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus;

  • evitați locurile aglomerate și evenimentele cu un număr mare de persoane
  • respectați distanța socială de minim 1 metru față de cei din jur
  • respectați igiena mâinilor și eticheta tusei sau a strănutului
  • spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun, sau dezinfectați-le cu soluție pe bază de alcool
  • tușiți și strănutați într-un șervețel de unică folosință sau în cotul îndoit. Șervețelul trebuie aruncat imediat, nu depozitat. La final, nu uitați să vă igienizați mâinile
  • purtați mască în spațiile închise și în transportul public. Nu uitați că aceasta trebuie schimbată în mod regulat sau spălată zilnic (în cazul măștilor din bumbac) și trebuie să acopere atât nasul, cât și gura. Nu atingeți masca, ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate
  • ajutați persoanele în etate să facă cumpărături și implicați-vă în activitățile de voluntariat. Totodată, nu le vizitați, stați acasă și apelați la serviciul 112 dacă vă simțiți rău și aveți simptomele noului coronavirus;
  • respectați autoizolarea la domiciliu în cazul testului COVID-19 pozitiv și urmați toate indicațiile medicului;

Autoritățile îndeamnă cetățenii să raporteze cazurile de nerespectare a normelor antiepidemiologice, astfel vor putea contribui la stoparea răspândirii COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Spital, coronavirus, COVID-19
Tematic
Mesaj important, corect al OMS – prezentat într-o formă controversată


Загрузка...