Lei

Veniturile la bugetul de stat sunt în creștere după restabilirea activitățior economice

36
(reînnoit 13:19 29.06.2020)
Veniturile la bugetul de stat au început să crească după ce au început să fie reluate activitățile economice. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 29 iun. - Sputnik. Șeful statului Igor Dodon anunțat că situația economică din țară a început să se restabilească, după ce mai multe companii și-au reluat treptat activitatea. 

”În luna iunie, la capitolul venituri la bugetul de stat deja suntem plus 270 de miliaone de lei comparativ cu anul 2019. În aprilie și mai am fost în scădere, în iunie suntem plus aproape 300 de milioane de lei la bugetul de stat. Asta înseamnă că proiectele economice se restabilesc. Săptămâna aceasta începe masiv proiectele de reabilitare a drumurilor și cele de aprovizionare cu apă și canalizare a localităților”, a declarat Igor Dodon. 

Președintele a mai anunțat că va veni cu propuneri ca Fondul de Subvenționare în Agricultură să fie suplinit, astfel încât să fie acordat suport pentru parcurile industriale și întreprinderile mici și mijlocii. 

”Nu ofer acum detalii. Avem cifrele, dar mai întâi le vom discuta cu colegii din coaliția de guvernare. Guvernul a pregtit planul de dubare a salariilor în domeniul medical. Azi vor fi discutate, dacă va fi cazul vom face modificări la bugetul de stat în timpul cel mai apropiat”, a mai spus șeful statului. 

Aceste subiecte urmează să fie analizate astăzi la ședința coaliției PSRM-PDM, la care va participa și președintele Igor Dodon. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Dodon, venituri mari
Tematic
Peste 28 de milioane de lei amenzi aplicate de la începutul pandemiei în Capitală
Farmacii închise și amenzi de 96 de mii de lei pentru încălcarea măsurilor împotriva COVID
avion Airbus A330

Peskov, despre perspectiva reluării curselor aeriene cu alte țări

35
(reînnoit 20:39 07.07.2020)
Dmitri Peskov a subliniat că situația privind coronavirusul este una neclară, pentru că izbucnesc noi focare de infecție atât în Europa, cât și în Asia.

CHIȘINĂU, 7 iul - Sputnik. Perspectivele de reluare a curselor aeriene cu alte state încă nu sunt clare, pentru că în lume încă mai izbucnesc focare de infecție cu coronavirus. O declarație în acest sens a fost făcută de purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov.

"Perspectivele nu sunt clare, despre acest lucru a dat exact de înțeles ieri președintele… Situația este atât de neclară încât izbucnesc noi focare în Europa, în diverse orașe, și în Asia, iată de ce situația este una absolut instabilă și se schimbă de la o zi la alta”, a declarat Peskov.

Anterior, Ministrul rus al Transporturilor, Evgheni Ditrih, declara că Rusia ar putea relua cursele aeriene cu statele CSI mai devreme decât cu celelalte.

Începând cu 1 iulie, companiile aeriene din Moldova au început treptat să reia cursele regulate din Chișinău. Totuși, Rusia nu a deschis zboruri regulate cu Moldova și până la 1 august există interdicția de trecere a frontierei cu Rusia. Acest lucru a fost anunțat anterior de Ambasada Rusiei în Moldova pe pagina sa din rețeaua de socializare, subliniind că termenul acestei restricții ar putea fi extins.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
COVID-19, Peskov


Загрузка...
Nicolae Pascaru

Acordul de împrumut cu Rusia va fi renegociat? Ce spune deputatul Nicolae Pascaru

76
(reînnoit 22:21 06.07.2020)
Republica Moldova ar putea renegocia cu Federația Rusă acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro? În ce circumstanțe vor demara discuțiile?
Acordul de împrumut cu Rusia va fi renegociat? Ce spune deputatul Nicolae Pascaru

În cadrul emisiunii "Atitudini", deputatul PSRM, Nicolae Pascaru, a declarat că subiectul creditului rusesc nu este unul abandonat și există șanse mari ca acordul de împrumut să fie renegociat. Totuși, acest lucru depinde de mai mulți factori.

"După declarațiile președintelui acest acord ar putea fi renegociat, dar acest lucru depinde și de responsabilitatea politică a Guvernului", a subliniat Nicolae Pascaru.

Întrebat dacă până la alegerile prezidențiale există vreo șansă ca acordul de împrumut să fie revăzut, deputatul a remarcat că acest lucru nu ar fi posibil din cauza crizei și incertitudinii pe arena politică din țara noastră.

"Cred că nu există șanse să renegociem acordul până în toamnă. Aceste tratative necesită timp, iar situația în politica moldovenească este foarte schimbătoare", a opinat deputatul.

Amintim că în data de 7 mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Rusia urma să ofere Moldovei un credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit urma să acopere și deficitul bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 de miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
credit, Rusia, împrumut, acord


Загрузка...
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

0
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...