Bloc de apartamente

Expert: Cine sunt acum principalii cumpărători de apartamente în Moldova

2575
(reînnoit 07:36 12.06.2020)
Expertul în domeniul imobiliar Petru Oleinic a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre modificările care s-au produs în ultima perioadă pe piața imobiliară.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. O perioadă îndelungată, principalii cumpărători de spațiu locativ în Moldova erau concetățenii noștri plecați la muncă peste hotare. Pentru unii, singurul scop al plecării era de fapt să câștige bani pentru locuință. Acești oameni reveneau de regulă acasă, imediat ce reușeau să acumuleze suma necesară. Unii cumpărau imobile în Moldova cu intenția de a reveni cândva în țară, atunci când vârsta nu la va mai permite să muncească. Alții însă vedeau în achiziționarea de locuințe singura posibilitate de a investi cumva banii câștigați. Acum însă tendințele s-au schimbat, a menționat expertul în domeniul imobiliar Petru Oleinic.

”În ultima perioadă s-a redus factorul cumpărătorului străin, mai exact, al concetățenilor noștri care muncesc peste hotare. Acum, principala masă a cumpărătorilor sunt oamenii care își câștigă banii aici, în țară. Sunt cei care muncesc, au un venit stabil, însă nu au suficienți bani pentru a-și aduna de un apartament și de aceea iau credite”, a explicat Oleinic.

Potrivit expertului, creditele ipotecare au devenit extrem de populare în ultima perioadă și au ajuns printre factorii care influențează considerabil piața imobiliară. Dacă băncile vor rămâne pe aceleași poziții în privința unei creditări ipotecare active și dacă valuta va rămâne relativ stabilă, atunci pe piața imobiliară nu se vor produce niciun fel de cutremure de genul unei creșteri explozive sau căderii prețurilor la apartamente. Prețurile pe piața imobiliară sunt destul de stabile în ultimii trei-patru ani, a menționat Oleinic.

Piața imobiliară ar putea fi laută cu asalt de moldovenii reveniți acasă? Ce spun experții>>>

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2575
Tagurile:
Moldova, apartamente, cumpărător, piața imobiliară
Tematic
Piața imobiliară pe vreme de criză: Prețurile au crescut ușor, oamenii vor case la pământ
Agent imobiliar: Cum va afecta coronavirusul prețul locuințelor din Chișinău
dolar

Cursul valutar pentru 2 decembrie: Ce se întâmplă cu dolarul

86
(reînnoit 18:46 01.12.2020)
Dolarul american crește în cotațiile oficiale, în timp ce moneda unică europeană se depreciază. Iată cursul stabilit de BNM pentru ziua de miercuri.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că miercuri, 2 decembrie, un dolar american echivalează cu 17,25 lei, un euro costă 20,64 lei, o hrivnă ucraineană – 60 de bani, un leu românesc - 4 lei și 23 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 decembrie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 decembrie

Astfel, dolarul american a câștigat doi bani, euro s-a depreciat cu doi bani, iar leul românesc a pierdut un ban. Hrivna ucraineană și rubla rusească au rămas la aceeași valoare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
curs valutar pentur azi, curs valutar BNM, Curs valutar, curs
Tematic
Curs valutar BNM pentru 22 noiembrie - cât costă euro și dolarul
Curs valutar BNM: Ce se întâmplă cu euro și dolarul


Загрузка...
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni

Agricultorii vor primi ajutor din partea Rusiei: Ce condiții trebuie întrunească

94
(reînnoit 18:48 01.12.2020)
Agricultorii vor putea primi ajutor din partea Federației Ruse. Guvernul a aprobat luni regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar nerambursabil. Beneficiarii pot fi fermierii ce au fost afectați de secetă în proporție de peste 60%.

CHIȘINĂU 1 dec - Sputnik. Veste bună pentru agricultorii care au fost afectați în acest an de secetă. Federația Rusă va oferi un ajutor nerambursabil și neimpozabil în valoare de aproape 60 de milioane de lei, echivalentul a 275 de milioane de ruble rusești. 

Guvernul a aprobat luni regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar. Astfel, beneficiarii vor fi producătorii agricoli care dispun și exploatează terenuri arabile, ce au fost însămânțate cu porumb pentru roada anului 2020, dar au fost afectate de secetă în proporție de peste 60 la sută. Ajutorul este prevăzut pentru compensarea parțială a prejudiciului cauzat culturii porumbului și pregătirea solului pentru recolta anului 2021.

Potrivit regulamentului, pentru a obține ajutorul financiar, agricultorul trebuie să dețină teren însămânțat cu porumb; să dispună de un cont bancar în lei și să prezinte datele din actele de constatare a prejudiciului cauzat de secetă. 

Ajutorul financiar se va acorda solicitanților sub formă de plată directă la unitatea de suprafață de teren arabil, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului financiar va constitui șapte zile calendaristice de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Conform datelor, din totalul de circa 500 de mii de hectare de semănături cu culturi agricole de grupa a II, suprafața porumbului afectat constituie circa 51 la sută.

Amintim că la sfârșitul lunii octombrie, Moldova și Federația Rus au anunțat că sunt gata să semneze un acord de finanțare nerambursabilă. Atunci, viceprim-ministrul Serghei Pușcuța a menționat că ”Actualitatea Acordului rezidă în necesitatea susţinerii financiare urgente a producătorilor agricoli din Republica Moldova care au suferit în cursul anului 2020 din cauza secetei severe și altor fenomene nefaste precum pandemia de COVID-19”.

Guvernul a precizat că acest acord nu implică costuri suplimentare și nu implică angajamente financiare din partea Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
agricultori, Guvern, Federația Rusă, credit nerambursabil


Загрузка...
Ministrul afacerilor externe și integrării europene Aureliu Ciocoi, și Yerlan Mukashev, consulul general al Republicii Kazahstan în Republica Moldova

Vom avea o ambasadă a Kazahstanului la Chișinău: Iată de când

0
Misiunea diplomatică va contribui la dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre, în aspect politic, dar și comercial-economic.

CHIȘINĂU, 2 dec – Sputnik. Autoritățile kazahe au decis să avanseze statutul Consulatului General al Republicii Kazahstan cu sediul la Chișinău. Consulul general al Republicii Kazahstan în Republica Moldova, Yerlan Mukashev, l-a informat despre aceasta pe ministrul moldovean de Externe, Aureliu Ciocoi.

Transformarea Consulatului în Ambasadă urmează să se producă până la sfârșitul anului curent.

Aureliu Ciocoi a salutat decizia și și-a  exprimat  convingerea că activitatea misiunii diplomatice kazahe la Chișinău ”va contribui în mod semnificativ la promovarea și dezvoltarea continuă a relațiilor între cele două state atât în plan politic, comercial-economic, cât și cultural”, în spiritul bunelor relații bilaterale.

Cei doi oficiali au făcut de asemenea  un schimb de opinii asupra modalităților de intensificare a cooperării reciproc avantajoase, fiind propusă organizarea în timpul apropiat, în format de videoconferință, a consultărilor politice interministeriale moldo-kazahe între ministerele de externe, la nivelul de secretar de stat/viceministru. Totodată, va fi examinată posibilitatea convocării următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-kazahe pentru colaborare comercial-economică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, Kazahstan, ambasadă
Tematic
Prim-ministrul Chicu a discutat cu omologii săi din Federația Rusă și Kazahstan


Загрузка...