Foto simbol

Prognoza BNM pentru 2020: Inflația se va reduce constant, va crește rata șomajului

126
(reînnoit 22:03 20.05.2020)
Primul trimestru al anului 2020 a fost nefavorabil pentru economia mondială, din cauza pandemiei COVID-19. Inflația se va reduce continuu în Republica Moldova pe parcursul acestui an, până la 3,5%, dar șomajul va crește, potrivit prognozelor Băncii Naționale.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Rata inflației se va diminua încontinuu pe parcursul acestui an, până la un nivel minim de 3,5% în trimestrul IV din 2020 și trimestrul I din 2021. Ulterior, rata anuală a inflației va crește ușor în trimestrul II din 2021, până la un nivel maxim de 4,6%, după care se va diminua din nou, prognozează Banca Națională a Moldovei (BNM) în raportul cu nr. 2 din 2020 asupra inflației.

Ca urmare a scăderii prețurilor la produsele alimentare, în Republica Moldova, în primul trimestru al anului 2020, rata anuală a inflației a început o traiectorie descendentă, diminuându-se de la 7,5% în luna decembrie 2019 până la valoarea de 5,9% în martie 2020, potrivit BNM.

Ritmul anual de creștere a prețurilor produselor alimentare, deși s-a diminuat  considerabil în primul trimestru din 2020, se va menține la un nivel relativ înalt până în trimestrul II al anului 2021, după care ar urma să descrească din nou.

Prețurile la combustibili vor înregistra diminuări însemnate în anul 2020 și la începutul anului 2021, dar și o creștere relativ constantă ulterior, se arată în raportul BNM.

Potrivit BNM, rata anuală a inflației își va continua în perioada următoare tendința de scădere. Reducerea inflației este determinată, în mare parte, de presiunile dezinflaționiste asociate cererii agregate și de reducerea prețurilor la produsele petroliere și materiile prime pe piața internațională, potrivit instituției.

Presiunile inflaționiste vor fi atenuate și de condițiile meteorologice și ajustarea valorii monedei naționale față de principalele valute de referință. BNM menționează că impactul generat de eventualele distorsiuni ale canalelor de distribuție și a ofertei rămâne incert.

În raportul său cu nr.2 din 2020 asupra inflației, BNM constată că numărul populației economic active și al populației ocupate s-a diminuat comparativ cu trimestrul IV 2018. În același timp, rata șomajului în trimestrul IV din 2019 a fost superioară celei din perioada similară a anului 2018.

În contextul pandemiei COVID-19 și a impactului acesteia asupra activității economice, în perioada următoare, populația ocupată a Republicii Moldova se va diminua, iar rata șomajului va fi mai pronunțată, avertizează BNM.

„Pentru anul 2020 se anticipează cea mai profundă criză a economiei mondiale din ultimul secol, după care în anul 2021 se așteaptă recuperarea economiei mondiale, însă nu în măsură să atingă nivelul de dinaintea crizei”, constată BNM.

În primul trimestru al anului 2020, din cauza pandemiei COVID-19, mai multe economii importante, precum SUA, China, Italia, Spania, Franța etc. au fost afectate semnificativ de sistarea activității economice, în special în domeniul serviciilor, se arată în raport.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

126
Tagurile:
rata inflatiei, BNM
Tematic
Ultima Oră: Percheziții la Banca Națională - Detalii
BNM pune în circulație o nouă monedă comemorativă: Iată cum arată - Foto
Cum vom achita creditele bancare pe timp de criză – Iată ce spune Banca Națională
Вячеслав Ионицэ

Cât de pregătiți suntem dezvoltăm comerțul electronic: Iată ce spun experții economici

67
(reînnoit 00:36 31.05.2020)
Pandemia COVID-19 a avut un efect catalizator asupra pieței comerțului online. Chiar dacă în ultima perioadă, tendința de a procura produse pe Internet a crescut semnificativ în rândul moldovenilor, piața online în Moldova se află la început de cale.
Impactul pandemiei asupra comerțului electronic: Iată ce spun experții economici

O măsură importantă din partea autorităților pentru susținerea businessului în condițiile unei prelungiri a crizei pandemice ar trebui să fie trecerea la comerțul electronic al tuturor tipurilor de afaceri. Potrivit Băncii Mondiale, astăzi în Moldova doar jumătate dintre companii au propriul lor site sau pagină pe rețelele de socializare.

Experții vorbesc despre posibilitatea statului de a oferi programe de subvenționare a companiilor pentru a crea magazine online, precum și pentru reducerea cheltuielilor privind comisioanele mari legate de plățile online care ajung la 3 la sută.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, expertul economic Veaceslav Ioniță a remarcat faptul că pandemia de coronavirus își lasă amprenta în sensul pozitiv asupra comerțului online, demonstrând că acesta este foarte important și accesibil, în special în această perioadă.

Cu toate acestea, expertul a menționat că în țara noastră nu este practicat comerțul online în adevăratul sens al cuvântului, iar vânzările de acest tip se află la început de cale. Potrivit lui Ioniță, în realitate, comerțul online presupune și achitarea online, iar la noi acest segment este puțin dezvoltat.

"În Moldova plățile online sunt efectuate pentru achitarea serviciilor comunale. În mare parte, dacă achiziționăm un produs de pe Internet, achitarea se face la venirea curierului. Acesta nu este comerțul online adevărat", a explicat expertul economic.

În același timp, Veaceslav Ioniță a subliniat că în ultima perioadă moldovenii au început să plaseze la greu comenzi online. Expertul economic consideră că această tendință se va menține și după încheierea pandemiei.

De menționat este că în ultimele luni mai mulți antreprenori s-au conformat noilor cerințe și au început să-și vândă marfa online. Cei care deja au experiență în domeniul respectiv au remarcat o creștere spectaculoasă a vânzărilor online pe timp de pandemie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

67
Tagurile:
pandemie, expert economic, Comerț online


Загрузка...
Termoelectrica

Guvernul împrumută de la BIRD 92 de milioane de euro pentru modernizarea ”Termoelectrica”

74
(reînnoit 13:44 30.05.2020)
Guvernul a negociat cu Banca Mondială un împrumut de de 92 de milioane de euro pentru modernizarea S.A. ”Termoelectrica”.

CHIȘINĂU, 30 mai - Sputnik. Într-un comunicat plasat pe site-ul Ministerului Finanțelor se menționează că Guvernul a negociat cu Banca Mondială un nou proiect de asistență externă în vederea îmbunătățirii eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică. 

Republica Moldova va accesa de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cea mai mare structură de creditare a Băncii Mondiale, un împrumut în valoare de 92 milioane de euro pentru modernizarea S.A.”Termoelectrica”. Perioada restituirii împrumutului este de 30 de ani. Autoritățile nu menționează însă dobânda la care a fost accesat creditul.

Proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizat cu energie termică a fost demarat încă în 2015.

De acum înainte în cadrul programului vor fi efectuate următoarele acțiuni:

  • modernizarea generării CET, Sursa-1.
  • majorarea eficienței procesului de cogenerare.
  • dezvoltarea și instalarea unui sistem informațional de management pentru S.A. Termoelectrica.
  • dezvoltarea și instalarea unui sistem de simulare hidraulică modern și interactiv.

Acțiunile incluse în proiect au scopul de a majora eficiența și fiabilitatea producerii energiei termice în municipiul Chișinău, dar și de a îmbunătăți calitatea serviciilor de termoficare. Termenul maxim de implementare este până la sfârșitul anului 2025.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
Banca mondială, Termoelectrica
Tematic
Termoelectrica, citată în instanță de ANRE: Vezi ce s-a întâmplat
Când se va încheia sezonul de încălzire în Capitală: Anunțul Termoelectrica


Загрузка...