Ярмарка мёда

Anul acesta am putea rămâne fără miere de salcâm: Iată motivul

226
(reînnoit 08:04 15.05.2020)
Înghețurile de primăvară, seceta și variațiile termice bruște au afectat copacii de salcâm în acest an. Asta susține președintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim. În aceste condiții, Moldova ar putea rămâne fără miere de salcâm.

CHIȘINĂU, 14 mai -Sputnik. Apicultorii din Moldova se confruntă cu o situație destul de dificilă în această perioadă. După o primăvară cu înghețuri și secetă, au așteptat cu mari speranțe să înflorescă salcâmul, ca albinele să poată strânge nectarul din flori și, repectiv, să poată avea producție de miere.

Se pare însă că planurile apicultorilor sunt date peste cap de natură. Președintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, susține că majoritatea copacilor de salcâm din țară au fost afectați și albinele nu au ce strânge.

”Este o problemă mare cu copacii de salcâm. Am putea nici să nu avem miere de salcâm în acest an. Timpul se răcește, florile de salcâm încep să se defacă și, dacă nu sunt temperaturi mai mult de +14 grade noaptea și în timpul zilei cel puțin de +25 de grade Celsius, floarea se desface, dar nu vom avea nectar. Albninele nu vor avea ce culege. Acum, apicultorii sunt nevoiți să hrănească albinele fiindcă nu au ce mânca și, în plus, se atacă una pe alta. Este grav ceea ce se întâmplă. Așteptăm milă de la Dumnezeu”, a declarat Ion Maxim. 

În această situație s-au pomenit și apicultorii din alte țări, inclusiv Ungaria, care este considerată cea mai importantă țară distribuitoare de miere. 

”Avem colegi și în Ungaria care ne-au spus că au acceași situație, 50-60 % din salcâm este afectat. Prețul la miere ar putea fi mult mai scump, plus că și China are probleme după această pandemie, iar încă de anul trecut multe companii au refuzat să cumpere din China pentru că mierea avea probleme la capitolul calitate”, a mai spus Ion Maxim.

Anul trecut, un kilogram de miere de salcâm era vândut în Moldova între 65 și 80 de lei, iar la export, mierea era comercializată angro cu 4 euro kilogramul. Potrivit meteorologilor, în următoarele trei zile va ploua în țară, iar maximele vor fi între 19 și 25 de grade. 

Vom preciza că acum pe piața online prețurile la miere variază între 70 și 100 de lei kilogramul, cea mai scumpă fiind cea de salcâm.

Mierea de salcâm - 100 lei1kg,

Mierea de mai - 80 lei/kg,

Mierea de tei - 80 lei/kg,

Mierea polifloră - 70 lei/kg,

Mierea de rapiță - 70 lei/kg.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

226
Tagurile:
Prețuri, salcâm, miere
Tematic
Reţetă simplă şi delicioasă: mucenici moldoveneşti cu miere şi nucă
Ce tip de miere trebuie să consumi pentru a trata afecțiunea de care suferi
Undated photo of gold ingots in the strongroom of the Swiss national bank in Bern. The Swiss government on Wednesday, April 12, 2000

Rusia deschide cea mai mare mină de aur din lume

205
(reînnoit 07:43 26.10.2020)
Cea mai mare companie minieră rusească, Polyus, a anunțat că lucrează pentru a-și securiza proprietatea de sută la sută a depozitului de aur Sukhoi Log din Siberia.

BRUXELLES, 26 oct - Sputnik. Depozitul de aur Sukhoi Log din Siberia are rezerve estimate de 540 de milioane de tone de mineral aurifer, conținând 40 de milioane de uncii de aur, arată RT.

Potrivit companiei Polyus, depozitul siberian încă neexploatat este cel mai mare din lume.

“În 31 mai 2020, rezervele de minereu erau estimate la 540 de milioane de tone, cu un conținut de 2.3 grame de aur pe tonă. Aceasta este echivalentul a 40 de milioane de uncii”, a spus directorul executiv al Polyus, Pavel Grachev, care a adăugat că ”acest lucru confirmă statutul Sukhoi Log de cea mai mare nouă mină activă din lume”.

Grachev a explicat că noul depozit asigură poziția Polyus ca a doua companie de minerit aur din lume pe criteriul rezervelor atribuite. Luna trecută, Polyus a fost de acord să plătească 1,282 miliarde de dolari pentru a cumpăra ultimele 22 de procente ale depozitului gigantic de minereu de aur.

Polyus este cel mai mare producător de aur din Rusia, cu proprietăți în teritoriile Krasnoyarsk, Irkutsk și Magadan, precum și în Republica Sakha (Iakuția). În 2019, compania a produs 2,8 milioane de uncii de aur și plănuiește să producă aceeași cantitate și în 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

205
Tagurile:
Aur, mină, Rusia


Загрузка...
Valută

Cursul valutar pentru weekend: Ce se întâmplă cu leul

100
(reînnoit 21:38 23.10.2020)
Banca Națională a Moldovei a stabilit cursul valutar pentru zilele de weekend - iată cât costă euro și dolarul în acest sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 24 oct - Sputnik. În weekend se menține cursul valutar stabilit pentru ziua de vineri. Astfel, un dolar american echivalează astăzi cu 17,04 lei, un euro costă 20,16 lei, hrivna ucraineană valorează 60 de bani, leu românesc – 4,13 lei moldovenești, iar o rublă rusească costă 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar)
Ratele de schimb (curs valutar)

În comparație cu ziua de joi, leul s-a depreciat cu un ban față de dolarul american și leul românesc și s-a întărit cu patru bani în raport cu euro. Chiar și așa leul nu și-a restabilit pozițiile pierdute pe parcursul ultimelor zile în raport cu cele mai importante valute de referință. Dacă la începutul săptămânii un dolar american echivala cu 16,96 lei acum vedem că este cu tocmai 8 bani mai puternic. La fel, luni, un euro costa 19,87 lei, iar în timp de cinci zile s-a întărit cu tocmai 29 de bani. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

100
Tagurile:
euro, dolar, leu, curs
Tematic
Curs valutar BNM pentru 4 octombrie: Ce se întâmplă cu euro și dolarul
Euro continuă să piardă din preț: Curs valutar 24 septembrie


Загрузка...
Vaccinul împotriva COVID-19

Noul vaccin rus împotriva COVID - 19, lansat în producție

0
(reînnoit 16:03 27.10.2020)
În rusia a început producția celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19. Acesta a fost elaborat de Centrul Național Rus de Cercetare în Virologie și Biotehnologie „Vector”.

CHIȘINĂU, 27 oct — Sputnik. Rospotrebnadzor a anunțat lansarea în producție a vaccinului împotriva COVID-19 EpiVacCorona, scrie RIA Novosti.

Al doilea preparat rusesc pentru prevenirea coronavirusului, creat pe baza antigenilor peptidice la Centrul Național Rus de Cercetare în Virologie și Biotehnologie „Vector”, a fost înregistrat la mijlocul lunii octombrie.

În viitorul apropiat, specialiștii vor începe testele post-înregistrare ale EpiVacCorona.

Se preconizează implicarea a 40 de mii de voluntari, inclusiv a persoanelor care au peste 60 de ani și suferă de boli cronice. Se recomandă administrarea vaccinului de două ori, intramuscular, cu un interval de cel puțin 14-21 de zile.

Livrările în masă ale medicamentului sunt programate pentru sfârșitul lunii noiembrie sau în decembrie. În circulație civilă preparatul ar putea intra la începutul anului 2021.

În august, Ministerul Sănătății din Rusia a înregistrat primul vaccin din lume pentru prevenirea COVID-19, dezvoltat la Centrul de Cercetare pentru Electrochimie ”Gamalei”. Medicamentul a fost denumit „Sputnik V”. 

În plus, se lucrează la crearea unui vaccin viu de Centrul Ciumakov pentru Cercetare și Dezvoltare a Produselor Imunobiologice din Academia Rusă de Științe.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
producție, COVID-19, Rusia, vaccin
Tematic
Vaccinul și maimuțele: Fake-ul britanic despre fake-ul rusesc


Загрузка...