CHIȘINĂU, 10 mai - Sputnik. La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru 10 mai un dolar american echivalează cu 17,77 de lei, un euro costă astăzi 19,18 lei, o hrivnă ucraineană este cotată la 66 de bani, un leu românesc costă 3,97 lei moldovenești, iar o rublă rusească - 24 de bani.
Comparativ cu ziua de vineri, prețul dolarului, al monedei euro, al hrivnei ucraineane, al leului românesc și al rublei rusești a rămas neschimbat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru vineri, 22 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,45 lei, un euro – cu 21,19 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,67 bani, un leu românesc – cu 4,35 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,64 bani.
Acest curs valutar al BNM va fi valabil și în zilele de sâmbătă și duminică, 23 și 24 ianuarie.
Pe 21 ianuarie, dolarul s-a scumpit cu 7 bani și euro cu 6 bani în cotațiile valutare oficiale. Cu 2 bani a urcat și prețul leului românesc. De asemenea, rubla rusească a urcat de la 23,50 bani până la 23,67 bani. Hrivna ucraineană a coborât nesemnificativ.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
Expertul economic Viorel Gîrbu a comentat pentru Sputnik Moldova că Banca Națională (BNM), conform înțelegerilor cu FMI, are grijă să „aplaneze fluctuațiile mari”.
L-am solicitat pe expertul economic Viorel Gîrbu să explice cum sunt stabilite cotațiile valutare oficiale pe care le anunță BNM.
„Prețul valutei nu este decis de casele de schimb valutar. Aceste entități sunt interesate de profit, adică de marja dintre ratele de cumpărare și vânzare, care nu are legătură cu cursul de schimb - marja există la fiecare curs, important este să fie cerere de valută”, a explicat Viorel Gîrbu.
„Se poate afirma că cursul este dictat de BNM, dar nu în mod direct. Aceasta, deoarece conform aranjamentelor legale și internaționale, care reies din memorandumul cu FMI, BNM aplanează fluctuațiile mari, dar nu țintește un curs”, a spus expertul economic.
În lunile noiembrie și decembrie 2020, persoanele fizice au oferit un volum impresionant de valută pe piața internă, astfel încât Banca Națională a Moldovei (BNM) a considerat necesar să cumpere „surplusul”.
Totalul net de 250,7 milioane USD al ofertei persoanelor fizice din decembrie 2020 a inclus 201,1 milioane de euro și 5 milioane de dolari, ponderea altor valute fiind mai redusă.
În mod tradițional, cota sumelor în euro a fost cea mai mare - 80,2% în decembrie 2020.
În luna decembrie 2020, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 105,6%, potrivit datelor publicate de BNM joi, 21 ianuarie.
În noiembrie 2020, oferta persoanelor fizice a fost și mai mare, gradul de acoperire a cererii fiind de 113,7%.
În aceste condiții, BNM a intervenit în decembrie pe piața interbancară internă prin procurări nete de valută în valoare de 41 de milioane USD.
BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020.
La 31 decembrie 2020, activele oficiale de rezervă ale BNM se cifrau la 3 miliarde 783 de milioane 540 de mii de dolari americani (3 783,54 mil. dolari SUA). Astfel, rezervele valutare ale BNM erau în creștere cu aproape 104 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2020.
În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Cele mai multe afaceri bazate pe parteneriate au succes dacă ambii parteneri își asumă conștiincios responsabilitățile și depun efort pentru ca businessul pus pe roate să dea rezultate. Afirmația îi aparține business trainerului Alexandru Bordea și a fost făcută în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova. El susține că o bună parte dintre parteneriate, indiferent dacă sunt create în baza relațiilor de prietenie, rudenie sau interes, dau faliment la primul hop.
Business trainerul le recomandă persoanelor care vor să pună pe roate un business să nu se implice în parteneriate, dacă nu vor să piardă relația pe care o au cu potențialul coleg de afaceri.
„Ca să nu ajungi la conflict, este ideal să nu intri în parteneriate, fiindcă majoritatea situațiilor tu ai putea să le gestionezi singur”, a declarat business trainerul Alexandru Bordea.
Totuși, dacă nu aveți banii suficienți sau cunoștințele necesare pentru lansarea afacerii la care visați și depindeți de o rudă, un prieten sau de partenerul de viață, este bine să cunoașteți care sunt adevăratele riscuri ale unui astfel de proiect.
„Din experiența pe care o am, am văzut că cele mai bune parteneriate sunt între frați și surori, iar cele mai proaste parteneriate sunt între soț și soție. Și parteneriatele între copii și părinți sunt dificile, deoarece în majoritatea cazurilor părinții nu vor să accepte propunerile copiilor, subestimând potențialul lor”, adaugă Alexandru Bordea.
Expertul spune că parteneriatele bazate pe relații de prietenie pot da roade bogate doar dacă cei doi parteneri de afaceri își asumă responsabilitățile.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 23 ian - Sputnik. Meteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +6..+9 grade în nordul țării, +7..+10 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la +11 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab din sud. Presiunea atmosferică va fi normală.
Noaptea vor fi temperaturi negative. În raioanele de nord se așteaptă -3..0 grade, în centru se vor înregistra -2..+1 grade, iar la sud vor fi -1..+2 grade Celsius. Duminică, pe timp de zi vor fi aceleași temperaturi, iar noaptea se încălzește și nu vor fi valori negative. Luni se așteaptă ninsori în toată țara.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova