Молдавские леи

Astăzi leul se depreciază clar față de dolari, dar mai ales față de moneta euro

1077
(reînnoit 08:40 04.05.2020)
Chiar la început de săptămână, leul va înregistra o depreciere categorică față de principalele valute de referință, o situație mai puțin plăcută pentru moldovenii care vor să cumpere dolari și euro sau care își plătesc ratele în aceste monede.

CHIȘINĂU, 4 mai – Sputnik. Banca Națională a Republicii Moldova a stabilit pentru astăzi un curs de tocmai 19,51 de lei, în timp ce cursul recomandat de această instituție pentru sfârșitul săptămânii trecute a fost de 19,41 lei. O depreciere categorică de exact 10 bani.

Moneda națională se depreciază și față de dolarul american, este adevărat nu chiar atât de mult cum față de moneda unică europeană. Cursul recomandat pentru astăzi de Banca Centrală este de 17,94 lei, în timp cel care a fost stabilit de BNM pentru 1-3 mai a fost de 17, 89 lei. Adică avem o depreciere de 5 bani.

Leul cedează pozițiile și în raport cu rubla rusească – 0,2450 lei pentru o rublă (față 0,2428 lei), românesc – 4, 0303 lei (față 4,0090 lei) și hrivna ucraineană – 0,666 lei (față 0,6639 lei).

Ratele de schimb valutar pentru luni, 4 mai 2020, stabilite de Banca Națională a Moldovei
Ratele de schimb valutar pentru luni, 4 mai 2020, stabilite de Banca Națională a Moldovei

Vom menționa că leul se află pe o curbă descendentă din moment ce în Republica Moldova au fost impuse de către autorități restricții un șir de restricții, fapt ce au afectat puternic economia națională. Pentru că oamenii au fost somați să stea acasă, să nu meargă la muncă, un șir impunător de întreprinderi și-au sistat activitatea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1077
Tagurile:
Deprecierea leului, depreciere, moneda nationala, moneda națională, moneda europeana, moneda UE, Banca Nationala a Moldovei, Banca Națională a Moldovei, de schimb valutar, Curs valutar, Curs
Oleg Lipskii

Deputat: Cum ar putea fi soluționată problema restanțelor salariale la CFM

56
(reînnoit 13:50 01.03.2021)
Deputatul Oleg Lipskii consideră că problema restanțelor salariale la CFM ar putea fi soluționată. El spune că statul datorează acestei întreprinderi 174 de milioane de lei, iar dacă s-ar fi făcut o rectificare de buget, banii ar intra pe conturile CFM.
Deputat: Cum ar putea fi soluționată problema restanțelor salariale la CFM

Situația financiară la Calea Ferată a Moldovei este complicată, iar întreprinderea se confruntă cu „efectul bulgărului de zăpadă”, când se achită niște restanțe salariale mici, dar se adună altele. Din 1 martie până pe 15 martie, angajații întreprinderii de stat „Calea Ferată a Moldovei” se vor afla în șomaj tehnic din cauza pandemiei. În această perioadă, lucrătorii feroviari vor primi doar 75% din salariu.

Deputatul Oleg Lipskii, care este și președintele comisiei parlamentare speciale privind analiza situației de la CFM, consideră că problema restanțelor salariale de la această întreprindere ar putea fi soluționată doar de un guvern funcțional. El spune că statul datorează acestei întreprinderi 174 de milioane de lei, iar dacă s-ar fi făcut o rectificare de buget, banii ar intra pe conturile CFM. Deputatul a explicat de ce statul datorează CFM-lui această sumă.

„Pentru executarea lucrărilor la tronsonul Cahul - Giurgiulești, din anii precedenți, statul ar avea o datorie de 174 de milioane de lei către Calea Ferată a Moldovei. În fiecare an, întreprinderea se adresează ca acești bani să fie introduși în buget pentru ca ei să fie returnați CFM-lui. În documentele contabile este o asemenea datorie, iar dacă am avea un guvern funcțional, prin rectificarea la buget sau altfel, ține de competența Guvernul s-o facă, acești bani ar putea ajunge la CFM”, a precizat Lipskii.

Deputatul mai spune că, dacă această sumă ar fi virată către CFM, ar fi rezolvată problema restanțelor salariale la această întreprindere.

„De asemenea, CFM ar putea să obțină o vacanță din partea creditorilor - doar că aceste probleme țin de Guvern, iar Parlamentul fără Guvern nu poate soluționa problema dată”, a concluzionat Oleg Lipskii.

Datoriile Căii Ferate a Moldovei au ajuns la 665 de milioane de lei, dintre care 92 de milioane de lei sunt restanțe salariale. Mai mulți deputați spun că CFM ar putea falimenta, iar autoritățile statului ar trebui să intervină pentru a salva această întreprindere strategică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
restanțe salariale, CFM
Tematic
Au fost sau nu plătite salariile restante feroviarilor din la Ocnița
Următoarele săptămâni vor fi decisive pentru soarta CFM - Ce se va întâmpla


Загрузка...
Birou, foto de arhivă

Se întâmplă de astăzi: Ce trebuie știe mediul  de afaceri

99
(reînnoit 10:06 01.03.2021)
Agenția Servicii Publice lansează astăzi primul centru destinat deservirii mediului de afaceri - ce servicii vor fi acordate.

CHIȘINĂU, 1 mart – Sputnik. Luni, 1 martie, este lansat un centru modern unde va fi deservit mediul de afaceri – primul de acest gen din țară.  În cadrul centrului  vor putea beneficia de servicii persoanele juridice,  autoritățile publice centrale și locale din municipiul Chișinău, precum și persoanele fizice.

Centrul va respecta în activitatea sa standardele moderne de prestare a serviciilor publice cu aplicarea principiilor „ghișeu unic” și „open space”.

Persoanele juridice,  autoritățile publice centrale și locale din mun. Chișinău, precum și persoanele fizice, vor putea beneficia de următoarele servicii În cadrul centrului:

  • înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, servicii de licențiere;
  • înregistrarea bunurilor imobile şi lucrări cadastrale,
  • înmatricularea autoturismelor și motocicletelor;
  • aplicarea/radierea restricțiilor asupra vehiculelor;
  • furnizarea informației din Registrul de stat al transportului, Registrul de stat al conducătorilor auto, Registrul de stat al populației și fișierul manual.

Autoritățile publice centrale și locale  din mun. Chişinău – în domeniile: înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, înregistrarea bunurilor imobile şi lucrări cadastrale, serviciile de licențiere, înmatricularea autoturismelor.

Persoanele fizice – în domeniile de evidență a persoanelor, eliberarea actelor de identitate și preschimbarea permisului de conducere.

Deservirea solicitanților se va desfăşura, conform următorului program de lucru luni - vineri, în intervalul orelor 730–1600 și în baza programării prealabile pe pagina oficială a Agenției Servicii Publice www.asp.gov.md sau prin intermediul Call-centrului la numărul de telefon 14909.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

99
Tagurile:
Mediul de afaceri, centru, Agenția Servicii Publice
Tematic
Afaceri pe timp de pandemie: Cum rezistă tiinerii antreprenori


Загрузка...
Soare

Primăvara își intră pe deplin în drepturi: Câte grade vor fi

0
(reînnoit 19:55 01.03.2021)
Vreme neobișnuit de caldă pentru acest început de primăvară anunță meteorologii. Iar în următoarele zile se va încălzi și mai mult.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Temperaturi generoase, cer variabil, fără precipitații. Asta prognozează meteorologii Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru astăzi, 2 martie. Potrivit meteorologilor mercurul în termometre va urca până la 10 grade pe timp de zi și până la 3 grade Celsius în orele nocturne. Astfel, în raioanele de nord +5..+8°C, în raioanele centrale +6..+9°C, în raioanele de sud +7..+10°C, în capitală +7..+9°C.

Prognoza meteo pentru 01 - 07 martie 2021
© Screenshot / SHS
Prognoza meteo pentru 01 - 07 martie 2021

Vremea caldă se va menține pe parcursul întregii săptămâni, iar pe 5 martie termometrele vor indica și +17 grade Celsius în unele raioane ale țării. Meteorologii anunță că miercuri, 3 martie, nu vor avea loc schimbări esențiale ale vremii. Începând de sâmbătă se răcește brusc, iar temperatura scade cu aproximativ 10 grade Celsius. Deocamdată meteorologii nu anunță venirea Babei Dochia, care ne aduce vreme rea, în primele zile ale lunii martie: cer înnorat, vreme ploioasa, cu lapovița și chiar ninsoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Meteo, meteorit, meteoriți


Загрузка...