Sala de plen a Parlamentului - foto de arhivă

Parlamentul a adoptat legea ce prevede susținerea mediului de afaceri

115
(reînnoit 17:47 23.04.2020)
Parlamentul a adoptat joi, 23 aprilie, în două lecturi, Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative, propus săptămâna trecută de Guvern.

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik. În lectura a doua, Parlamentul a adoptat cu 59 de voturi favorabile, exprimate de socialiști și democrați, proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător.

Potrivit Guvernului, în urma aplicării acestei legi, veniturile bugetare vor crește cu 15 milioane de lei.

Opoziția parlamentară a fost foarte activă în cadrul dezbaterilor, criticând mai multe propuneri din proiect și avansând o serie de amendamente, care însă n-au întrunit un număr suficient de voturi.

Proiectul conține mai multe măsuri de susținere a întreprinderilor și a economiei în general, în contextul pandemiei de COVID-19. Instrumentele de suport prevăzute sunt bazate pe subvenționarea cheltuielilor suportate de întreprinderi în procesul de identificare a resurselor financiare pentru onorarea obligațiilor salariale față de angajați, obligațiilor comerciale și necesității de mijloace circulante.

Instrumentele de suport țin de două dimensiuni: măsuri de susținere directă a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative în scopul perfecționării legislației bugetar-fiscale.

Măsurile de susținere directă a activității de întreprinzător vizează implementarea a două programe de suport pentru mediul  de afaceri. Este vorba despre un program de subvenționare a dobânzilor și, în premieră pentru Republica Moldova, programul de rambursare a TVA. Suma subvențiilor care ar urma să le fie achitate agenților economici în perioada 1 mai – 31 decembrie 2020 este de 90 milioane lei. Programul de rambursare a TVA presupune o injecție de lichidități de aproximativ 1 miliard lei către mediul de afaceri.

Cât privește perfecționarea legislației în domeniul bugetar-fiscal, proiectul de lege adoptat prevede reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA; acordarea dreptului la deducerea oricăror donații efectuate pe parcursul anului 2020 pentru combaterea coronavirusului (COVID-19) la conturile bancare deschise de Ministerul Finanțelor în acest scop, sau instituțiilor medico-sanitare publice; consolidarea veniturilor Fondului de susținere socială a populației, prin instituirea a două taxe: taxa aeroportuară și taxa pentru portabilitate; creșterea accesibilității agricultorilor de a beneficia de facilitatea la achitarea contribuțiilor obligatorii de asigurărilor sociale, prin care statul subvenționează 6% din 18%.

Guvernul a precizat că de ultima facilitate beneficiază acum doar producătorii agricoli care practică exclusiv activități agricole. Dar pentru a le permite mai multor producători agricoli să beneficieze de suportul respectiv din partea statului (subvenționarea a 6% din 18%), s-a propus înlocuirea condiției exclusivității cu condiția de 95% a ponderii veniturilor din activități agricole.

Proiectul adoptat de Parlament mai prevede neaplicarea taxării inverse cu TVA pentru agenții economici în procedura de restructurare și prelungirea cu 4 ani a garanției aplicării impozitului unic în mărime de 7% pentru rezidenții parcurilor IT (până la 1 ianuarie 2026).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

115
Tagurile:
Mediul de afaceri, Parlament
Tematic
Premierul Chicu a explicat în ce condiții ar putea fi relaxat regimul stării de urgență
Валюта

Cursul valutar BNM pentru 1 decembrie: Ce se întâmplă cu euro

90
(reînnoit 19:17 30.11.2020)
În prima zi de iarnă, euro s-a scumpit cu 11 bani, iar leul românesc - cu trei bani, potrivit cursului valutar BNM. Celelalte valute își mențin cotațiile de luni.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că marți, 1 decembrie, un dolar american echivalează cu 17,23 lei, un euro costă 20,66 lei, o hrivnă ucraineană – 60 de bani, un leu românesc - 4 lei și 24 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 01 decembrie
© Photo : BNM
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 01 decembrie

Astfel, dolarul american, hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează cotațiile de ieri, iar euro s-a apreciat astăzi cu tocmai 11 bani. A crescut și leul românesc - acesta este mai scump cu trei bani. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
dolar, euro, curs valutar pentur azi, curs valutar BNM, Curs valutar, curs
Tematic
Curs valutar BNM pentru 22 noiembrie - cât costă euro și dolarul
Curs valutar BNM: Ce se întâmplă cu euro și dolarul


Загрузка...
Валюта

Atenție: Care este termenul limită de achitare a impozitului pe avere

71
(reînnoit 19:37 30.11.2020)
Termenul limită de achitare a impozitului pe avere, în acest an, este data de 28 decembrie. Data a fost schimbată, deoarece ziua de 25 decembrie este zi de odihnă. Cei care vor întârzia cu plata, vor fi penalizați.

CHIȘINĂU 30 nov - Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță că data de 28 decembrie este ultima zi de achitare a impozitului pe avere. Totodată, avizele pentru plată, pentru cei care au obligația să achite impozitul pe avere, au fost deja expediate. 

SFS explică că data a fost schimbată din cauza că ziua de 25 decembrie este zi de odihnă, astfel activitatea serviciul va fi reluată luni, 28 decembrie. 

Impozitul pe avere se aplică asupra averii persoanelor fizice sub formă de bunuri imobiliare locative și case de vacanță, cu excepția loturilor de pământ. Totodată, aceste bunuri trebuie să întrunească următoarele condiții: valoarea estimată totală trebuie să constituie peste 1,5 milioane lei, iar suprafața totală trebuie să fie de peste 120 m2. 

Toți cei care trebuie să achite impozitul pe avere au primit avize de plată cu suma pe care trebuie să o achite. Totodată, SFS anunță că contribuabilii care nu vor achita impozitul până în data de 28 decembrie vor fi penalizați. Astfel pentru fiecare zi de întârziere se va aplica majorarea de întârziere (penalitatea) în mărime de 0,0329% pentru fiecare zi. 
Totuși, impozitul pe avere poate fi achitat și online, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay (aici)

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
impozit pe avere, Serviciul Fiscal de Stat, impozite


Загрузка...
Accident, zăpadă, iarnă

Foto Nici nu a început bine iarna, iată ce se întâmplă pe drumuri

0
(reînnoit 13:07 01.12.2020)
Prima zi de iarnă i-a prins pe unii șoferi nepregătiți de noile condiții meteo în care sunt obligați să s deplaseze. Din cauza zăpezii, unele mașini au derapat de pe acostament chiar la primele ore ale acestei dimineți.

 

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Poliția de Frontieră în avertizează pe șoferii care merg în străinătate ca, înainte de a porni la drum, să se informeze despre starea vremii atât din țară, cât și din statul în care au planificat sejurul.

La fel, să se verifice și să se echipeze în conformitate cu condițiile meteo mijlocul de transport, dar și să țină cont de îndrumările și avertizările altor instituții de resort.

Secția Relații Publice a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI anunță într-un comunicat de presă că astăzi, la ora 06:40, polițiștii de frontieră din Direcția regională EST aflați în misiuni de serviciu au dat o mână de ajutor unor persoane, mașina cărora a derapat și s-a blocat pe marginea șoselei R-31.

În același timp, oamenii legi irecomandă:

Deplasarea în traficul rutier cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor;

Echiparea maşinilor cu pneuri corespunzătoare şi folosirea preponderentă a frânei de motor;

Păstrarea distanţei suficiente între vehicule, pentru a putea opri maşina în siguranţă.

0
Tagurile:
accidente, polei, zăpadă, iarnă


Загрузка...