Zăcăminte de petrol

Cererea globală la petrol, la nivelul anului 1995 - ce se întâmplă

195
(reînnoit 16:11 15.04.2020)
Potrivit unui raport pentru luna aprilie publicat de Agenția Internațională pentru Energie, cererea globală la petrol a coborât până la nivelul anului 1995 - iată care sunt pronosticurile.

CHIȘINĂU, 15 apr - Sputnik. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), cererea globală de petrol în această lună va scădea cu 29 de milioane de barili pe zi în termeni anuali, potrivit raportului din aprilie, informează RIA Novosti.

Analiștii adaugă că ultima dată a fost atestat un astfel de nivel în anul 1995.

În aprilie, cererea globală de petrol va fi de 70,4 milioane de barili pe zi, pentru tot anul - 90,6 milioane de barili pe zi.

”În luna mai va fi o altă scădere semnificativă de 26 de milioane de barili pe zi. În iunie, o recuperare treptată este probabil să înceapă să ia avânt, deși cererea va fi în continuare cu 15 milioane de barili pe zi mai mică decât acum un an”, este menționat în raport.

Potrivit agenției, până la sfârșitul anului, scăderea cererii de petrol va deveni cea mai mare din istorie și va înregistra o cădere de 9,3 milioane de barili zi în comparație cu 2019, "ceea ce va reduce la zero creșterea care a fost înregistrată timp de zece ani".

După cum au subliniat analiștii AIE, acordul OPEC+ nu va putea compensa scăderea cererii în lume, dar ar putea duce la începutul reducerii stocurilor în a doua jumătate a anului.

Potrivit datelor oficiale, după publicarea prognozei agenției, scăderea prețurilor la petrol s-a accelerat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

195
Tagurile:
petrol
Tematic
Salvăm piața împreună: SUA își reduc producția de petrol
Prețurile la petrol cresc pe fundalul unui nou acord anunțat de OPEC
Veaceslav Ioniță

Fenomenul care a pus stăpânire pe Moldova: Este mai grav decât furtul miliardului

557
(reînnoit 23:05 14.01.2021)
Sărăcia nu este singurul motiv pentru care moldovenii aleg să pună lacăt la uși și să plece peste hotare. Ce a constatat expertul economic Veaceslav Ioniță.
Fenomenul care a pus stăpânire pe Moldova: Este mai grav decât furtul miliardului

Cel puțin 35 de mii de moldoveni au luat calea străinătății în 2020. Declarația îi aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova. Economistul face referire la rezultatele unei cercetări socio-economice pe care a realizat-o împreună cu CBX-AXA și care arată că aproape 18 la sută dintre moldoveni au intenția să emigreze în următoarele șase luni.

„Cel puțin 35 de mii de moldoveni au plecat anul trecut. Și vă spun cum am dedus această cifră. Noi realizăm sondaje în care îi întrebăm pe oameni dacă intenționează să plece în următoarele șase luni. În medie, 18% din intervievați spun că vor să plece. Este clar că nu toți pleacă, dar cifrele asta arată și vreau să spun că intenția de plecare este similară cu cea din 2018, când din țară au plecat peste 36 de mii de cetățeni. Acest lucru ne permite să spunem că în 2020 cel puțin 35 de mii de moldoveni au plecat din Moldova”, spune Veaceslav Ioniță.

Și dacă anterior plecau muncitorii necalificați și oameni care ajungeau la limita sărăciei, astăzi aleg calea străinătății moldoveni care sunt satisfăcuți de veniturile financiară, dar nu mai suportă criza instituțională cu care se confruntă țara noastră.

„Să știți că cel mai mare grup de oameni din cei care spun că vor să plece, sunt foarte mulțumiți de starea financiară, adică omul are casă, are masă, are mașină și salariu bun, dar vrea să plece. Acest grup constituie 25%. Evident că cei nemulțumiți de starea financiară la fel vor să plece. Și mai sunt o categorie, care sunt suficient de mulțumiți, eu îi numesc prizonierii bunăstării, ei nu sunt nici foarte bogați, dar nici săraci, ca să-și ia lumea în cap și să plece”, adaugă Veaceslav Ioniță.

Așa se face că din cauza birocrației și a crizei instituționale în care se bălăcește Moldova de ceva ani, oameni realizați aici, acasă, decid să pună lacăt la tot și să plece.

 „Vreau să spun că această criză instituțională în care trăim, această criză a societății fugărește din țară nu oamenii săraci, dar cei pe cei bogați, pe cei care au început afaceri, au prosperat, dar care au spus „Nu! Eu merit ceva mai bun, iar în Moldova eu nu am nicio șansă să obțin ceea ce merit”. Vă spun că 25% la sută din intervievați spun că au tot necesarul, dar vor să plece din țară”, conchide economistul.

Datele oferite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale arată că anual aproape 2000 de moldoveni se stabilesc cu traiul peste hotare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

557
Tagurile:
economie, migratie, saracie
Tematic
Cifre dure: Care este nivelul de sărăcie în Republica Moldova
După pandemie, omenirea se va confrunta cu sărăcie, foamete, mortalitate infantilă - ONU
FMI știe cum va salva lumea: Riscăm o sărăcie mai mare


Загрузка...
Aragaz

Moldovenii consumă tot mai multe gaze: Câți au fost deconectați pentru datorii

49
(reînnoit 22:27 14.01.2021)
Moldovenii consumă tot mai multe gaze naturale. Cel puțin asta arată datele prezentate de întreprinderea „Moldovagaz”. Potrivit unui raport, în decembrie 2020 țara noastră a consumat cu 16,2% mai mute gaze, decât în decembrie 2019.

CHIȘINĂU 14 ian - Sputnik. În ultima lună a anului trecut, moldovenii au consumat 180,7 milioane de metri cubi de gaz, ceea ce este cu peste 16 la sută mai mult decât în decembrie 2019. 

Totodată, potrivit întreprinderii „Moldovagaz”, consumul din luna decembrie este mai mare decât în luna noiembrie 2020 cu 24,6%. 

Datele mai arată că, până la finele lunii decembrie, consumatorii casnici au plătit 98,4% din facturi, ceea ce este cu 0,5 puncte procentuale mai puțin decât în aceeași perioadă a anului 2019. Persoanele juridice au achitat 99,5%, mai mult cu 0,1 puncte procentuale comparativ cu anul 2019. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,9%.

Totodată, datornicii au fost deconectați de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale. Astfel, 109 persoane au rămas fără gaz din cauză că nu au plătit la timp facturile. Datoriile acestora au ajuns la peste 133 de mii de lei. Potrivit întreprinderii, anul trecut pentru furnizarea de gaze naturale s-au achitat 3,805 miliarde de lei, ceea ce constituie 99,2% din volumul total furnizat consumatorilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
consumatori, SA „MoldovaGaz", gaz
Tematic
Gazprom a prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale în Moldova


Загрузка...
Activitatea SAMU Botanica

Foto: Un tânăr a căzut în gol în timp ce se filma pe tik-tok

34
(reînnoit 16:16 15.01.2021)
Un tânăr de 18 ani a fost transportat la spital după ce a căzut în gol dintr-un centru comercial din Capitală, în timp ce se filma cu telefonul.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Caz tragic într-un centru comercial din Chișinău. Un tânăr a căzut de la înălțime. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati.

Potrivit informațiilor, totul s-a întâmplat la ora 14:40 la mall-ul de pe strada Arborilor din Capitală. Tânărul de 22 ani a căzut de la șapte metri înălțime în timp ce se filma cu telefonul. 

„La fața locului imediat s-au deplasat angajații Inspectoratului de Poliție ai sectorului Centru, pentru documentare și stabilirea tuturor circumstanțelor”, a precizat Stati.

Tânărul a fost preluat de o ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Polițiștii care au efectuat cercetări la fața locului au stabilit ca el se afla în incinta centrului comercial împreună cu niște prieteni, care au comuncat că acesta a vrut să facă un filmuleț pentru tik-tok. Pe balustrada escalatorului tânărul și-a pierdut echilibrul și a căzut. Cazul este documentat în continuare de către angajații poliției.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
a căzut de la geam, căzut în gol


Загрузка...