Exploatarea zăcămintelor de petrol

OPEC+ a făcut publice detalii ale noului acord privind producția de petrol

222
(reînnoit 08:30 13.04.2020)
Principalele state producătoare de petrol au ajuns la un acord privind scăderea producţiei pentru a stabiliza piața internațională.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. După o reducere a producției de petrol cu 9,7 milioane de barili pe zi, țările OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, Rusia şi alţi producători de petrol)  vor reduce acest volum până la 7,7 milioane în a doua jumătate a anului 2020. Acest lucru este anunțat într-un comunicat al alianței cu privire la bilanțul noului acord.

Ulterior, până la sfârșitul lunii aprilie 2020, țările membre planifică o reducere a producției cu 5,8 barili pe zi.

Indicatorul de bază pentru calcularea ajustărilor  pentru toate țările, cu excepția Rusiei și Arabiei Saudite este producția de petrol aferentă lunii octombrie 2018. Pentru cele două baza de referință va fi nivelul de 11 milioane de barili pe zi.

În afară de aceasta, se menționează că țările OPEC+ vor examina în decembrie 2021 posibilitatea prelungirii noului acord.

Anterior, ministrul rus al Energeticii, Alexandr Novak a comunicat că Rusia, în cadrul noului acord OPEC+, va reduce producția în lunile mai – iunie cu 2,5 din cele 9.7 milioane convenite.

Noul acord

Țările OPEC+ au ajuns în ajun la o nouă înțelegere privind reducerea producție de petrol. Din cauza Mexicului, negocierile s-au prelungit pe parcursul a patru zile. În cele din urmă, țara respectivă a căzut de acord să-și reducă producția cu 100 de mii de barili. Restul de 300 de mii, așa cum au rugat reprezentanții Mexicului, vor fi compensați de SUA.

După încheierea acordului, Vladimir Putin, Donald Trump și regele Salman bin Abd al-Aziz Al Saud au purtat convorbiri telefonice, dând o apreciere pozitivă înțelegerilor la care s-a ajuns.

Totodată, președinții rus și american au avut o convorbire separată și au făcut un schimb de opinii cu privire la situația de pe piața petrolieră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

222
Tagurile:
preț, Petrol, OPEC
Tematic
Prețurile la petrol cresc pe fundalul unui nou acord anunțat de OPEC
Alexandru Oleinic

Scumpirea carburanților: Cu cât s-au îmbogățit petroliștii în 2020

28
(reînnoit 15:37 25.01.2021)
Deputatul Alexandru Oleinic spune că, pe timp de pandemie, importatorii de produse petroliere din Moldova sfidează bunul simț, iar ultima majorare a carburanților arată cât de neputincios este statul în fața unor companii care și-au triplat veniturile în anul 2020.
Scumpirea carburanților îi supără pe deputați-Cu cât s-au îmbogățit petroliștii în 2020

Alexandru Oleinic spune că în anul 2020, pe timp de pandemie, petroliștii s-au îmbogățit chiar dacă prețul țițeiului la bursele internaționale a scăzut dramatic. Deputatul a declarat că va insista în continuare ca Parlamentul să revizuiască metodologia de calculare a prețurilor la produsele petroliere, care astăzi le dictează titularii de licență, adică importatorii.

"La ora actuală, acești importatori, conform metodologiei modificate de Parlament, fac ce vor ei. În 2020 prețurile la petrol au scăzut dramatic, însă pe piața internă noi n-am simțit o scădere substanțială la carburanți. Am propus de câteva ori să revizuim actuala metodologie de calculare a prețului la produse petroliere, însă fără niciun rezultat. Numai în Moldova e posibil o așa obrăznicie, adaosul comercial la invoisurile din import este de 10%. Nu veți vedea așa profituri nici în statele unde piața produselor petroliere este liberalizată în totalitate. Eu sper ca de data aceasta să intervină prompt structurile statului, Consiliul Concurenței pentru că am avut o majorare consistentă la benzină și motorină, într-o zi, de peste un 1 lei și 50 de bani”, a declarat Oleinic.

El mai spune că în anul 2020 veniturile companiilor petroliere s-au triplat, iar profiturile au fost de aproximativ 1 miliard de lei. Deputatul consideră că majorarea obraznică a prețului la benzină și motorină va constitui subiectul unor audieri parlamentare, poate și creării unei comisii de anchetă.

„Importatorii spun că au crescut accizele, da, ele au crescut cu aproximativ 50 de bani, dar asta nu le permite petroliștilor să comercializeze la pompă la preț dublu, este o sfidare a unei normalități într-un stat unde populația este pauperizată. Eu cred că structurile de stat și Regulatorul au scăpat de sub control situația. Din acest considerent am propus ca la începutul sesiunii parlamentare să organizăm audieri în comisia de profil pentru a revedea, eventual, metodologia de calculare a prețurilor la carburanți, poate și crearea unei comisii parlamentare de anchetă, pentru că înțelegerile de cartele sunt prea evidente”, a precizat Alexandru Oleinic.

În conformitate cu modificările operate la Legea privind Piața Produselor Petroliere, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere incluzând o rată de rentabilitate anuală care nu depășește 10%. Experții spun că deși pe piața petrolieră din Moldova activează circa 100 de companii, jocurile în mare parte sunt făcute de 2-3 companii controlate de grupuri petroliere străine. Peste 72% din structura consumului îi revine motorinei, în timp ce benzina are o cotă de doar 20%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
Scumpire, prețuri carburanți
Tematic
Cine ar trebui să stabilească prețurile la carburanți – propunerea unui deputat
În Moldova, prețurile la carburanți ar trebui să fie mai mici


Загрузка...
Forumul Economic de la Davos

Forumul de la Davos și-a început lucrările online care sunt prioritățile

29
(reînnoit 13:16 25.01.2021)
Pentru prima oară în istoria sa de jumătate de secol, Forumul Economic de la Davos se va ține online, în încercarea de a redefini economia globală în contextul pandemiei devastatoare de coronavirus.

CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Întâlnirea virtuală, denumită Agenda Davos 2021, va avea loc între 25-29 ianuarie cu tema ”Un an crucial pentru a reconstrui încrederea”.

Klaus Schwab, fondatorul clubului Davos, a explicat că ”reconstruirea încrederii și o cooperare globală crescută sunt cruciale pentru a genera soluții clare și inovative pentru a opri pandemia și a duce la o recuperare robustă”.

Întâlnirea fizică a celor mai influenți politicieni, bancheri și executivi de top în micul resort alpin Davos a fost amânată până în vară.

Pe data de 26 ianuarie, din partea Rusiei la Forum va participa directorul Fondului Rus pentru Investiții Directe, Kiril Dmitriev, discuțiile se vor referi și la sporirea stabilității în lume după pandemia COVID-19. Pe 28 ianuarie este programat un discurs al șefului ”Sberbank” Gherman Gref, el va participa la sesiunea cu privire la intelectul artuficial.

Pentru prima dată din 2009, la forum planifică să ia cuvântul Vladimir Putin. Despre aceasta a anunțat purtătorul de cuvânt al liderului rus Dmitri Peskov. Data la care Putin își va susține discursul nu se cunoaște deocamdată, în programul evenimentului ea nu este indicată deocamdată, potrivit RIA Novosti.

Printre liderii care se vor adresa la acest summit vor fi președinții Rusiei, Chinei, Franței și Africii de Sud, cancelarul Germaniei, premierii Japoniei, Italiei, Greciei, Indiei, Israelului și regele Iordaniei. De asemenea

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
Putin, economie, Davos


Загрузка...