Economie

Expert: Ce-i așteaptă pe moldoveni în cazul unei carantine îndelungate

885
(reînnoit 08:33 18.03.2020)
Expertul economic Tatiana Lariușina a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre posibilele consecințe economice ale pandemiei de coronavirus.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Închiderea marii majorități a magazinelor, cafenelelor, hotelurilor, în contextul impunerii carantinei în Moldova, nu poate să nu aibă repercusiuni asupra nivelului veniturilor populației – aproape toți experții sunt unanimi în această privință. Dacă epidemia de coronavirous va fi una de durată, economia va avea de suportat o lovitură sesizabilă. De această părere este economistul Tatiana Lariușina, care a analizat situația în studioul Sputnik Moldova.

”Evident, acest lucru va duce la o scădere a activității economice, vor scădea nu doar acumulările la buget, dar și veniturile populației. Inclusiv, vor scădea substanțial transferurile bănești de peste hotare. Deja vedem că au avut de suferit în aspect economic cei care au legătură cu industria turismului și consumul intern, începând cu taximetria și terminând cu cafenelele și hotelurile.

Dar, de altfel, cetățenii țării au demonstrat în repetate rânduri minuni în ceea ce privește adaptabilitatea și ingeniozitatea – evenimentele actuale nu vor fi o excepție, este convinsă Lariușina.

”Noi mai suntem încă la un nivel jos de dezvoltarea și vom trece foarte rapid la ”gospodăria naturală”, care ne-a mai scos din impas și anterior. Sunt păstrate legăturile cu satul, cu consumul natural. Posibil, acest lucru ne va salva. Deși multe sate au ajuns pustii astăzi”, a menționat economistul.

Principala problemă care se evidențiază în mod deosebit în situațiile de criză este slăbiciunea instituțiilor de sta ale țării.

Premierul Chicu a anunțat pe cine va ajuta statul pe timp de criză – Detalii>>>

”Orice probleme serioase din țară, inclusiv posibilele probleme în sistemul de sănătate, ar putea duce la situați când nu statul slab va plăti pentru asta, ci oamenii care au învățat să supraviețuiască și businessul care este de neînvins în vitalitatea sa”, a conchis expertul.

885
Tagurile:
economie, Moldoveni, carantină, coronavirus, pandemie
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (377)
Tematic
Premierul Ion Chicu, așteptat în Parlament să propună instituirea stării de urgență
Efectul coronavirus: Recesiunea lovește Uniunea Europeană


Загрузка...