Starea piețiiб ащещ ышьищд

Efectul coronavirus: Recesiunea lovește Uniunea Europeană

234
(reînnoit 08:34 17.03.2020)
Uniunea Europeană va intra în recesiune anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus. Afirmația îi aparține lui Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.

BRUXELLES, 17 mart - Sputnik, Daniela Porovăț. Comisarul european Thierry Breton a avertizat că economia blocului comunitar riscă o contractare de 2,5% după ce epidemia a afectat lanţurile globale de aprovizionare şi a determinat numeroase state să-şi închidă frontierele şi să introducă măsuri drastice de izolare.

"Evident, ne aşteptăm la o recesiune în timpul acestui an. Suntem în război cu virusul. Un război economic. Înainte de criză ne aşteptam la o creştere de 1,4% în UE, acum estimăm un impact negativ între 2% şi 2,5%", a declarat Breton la postul de radio BFM.

Un alt oficial european, Maarten Vervey, şeful Departamentului economic al Comisiei Europene, a avertizat la sfârșitul săptămânii că Uniunea Europeană şi zona euro vor fi foarte probabil în recesiune anul acesta, din cauza epidemiei.

"Este foarte probabil ca avansul economic al zonei euro şi al UE ca întreg să scadă sub zero anul acesta şi, în mod potenţial, chiar mult sub zero", a declarat Maarten Vervey la o conferinţă de presă.

Luna trecută, Comisia Europeană a anunţat că îşi menţine nemodificate previziunile privind creşterea Produsului Intern Brut (PIB) în zona euro şi Uniunea Europeană, chiar dacă a tras un semnal de alarmă faţă de incertitudinile legate de Brexit, tensiunile comerciale şi epidemia de COVID-19, care ar putea afecta activitatea economică.

Conform previziunilor economice de iarnă, creşterea economiei zonei euro ar fi trebuit să rămână stabilă la 1,2% în 2020 şi în 2021. Pentru UE se estima o uşoară încetinire a creşterii la 1,4% în 2020 şi 2021, în scădere faţă de 1,5% în 2019.

Următoarele previziuni economice ale Comisiei Europene vor fi cele din primăvara anului 2020, care sunt programate a fi publicate în 7 mai. Până atunci, primele efecte economice ale epidemiei de coronavirus vor fi evidente, iar previziunile vor ține seama de impactul lor negativ.

234
Tagurile:
recesiune, Europa, coronavirus
Tematic
Decizie fără precedent a UE: Granițele spațiului european vor fi închise
Ultimul bilanţ din Italia: 23.073 cazuri confirmate, 2470 în ultimele 24 ore, 2.158 morţi


Загрузка...