Ședința Guvernului

„Metalferos”, scos la privatizare: Ce a declarat premierul Chicu

141
(reînnoit 21:01 04.03.2020)
Subiectul privatizării întreprinderii „Metalferos” a fost abordat și în cadrul ședinței de astăzi a Cabinetului de Miniștri.

CHIȘINĂU, 4 mar – Sputnik. Lista bunurilor proprietate de stat a fost modificată. Un proiect de modificare în acest sens a fost aprobat astăzi de miniștri.

Proiectul prevede excluderea din lista activelor supuse privatizării SA „Rețelele Electrice de Distribuție Nord”, SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, ÎS Nodul Hidroenergetic „Costești”, SA „Moldtelecom” și altele.

Totodată, se propune includerea în procesul de privatizare a pachetelor de acțiuni ale statului, printre care și SA „Metalferos” cu o cotă de 78,282%.

„Colectarea fierului uzat nu este o activitate proprie statului. Cu aceasta trebuie să se ocupe business-ul”, a declarat Chicu după ședința Guvernului.

În context, acesta a invitat jurnaliștii să se implice activ în reflectarea procesului de privatizare a unor active din proprietatea publică.

141
Tagurile:
Privatizare, Fier, Metal
Tematic
Consilierul premierului Ion Chicu, Anton Gămurari, a demisionat
Lei

Pentru a majora salariile, Guvernul va trebui reducă alte cheltuieli

89
(reînnoit 20:25 23.11.2020)
Majorările de salarii, anunțate de premierul Ion Chicu, vor putea fi realizate dacă se va renunța la unele investiții. Declarațiile vin din partea unor experți economici, care susțin că pandemia din acest an și-a lăsat amprenta pe economia țării.

CHIȘINĂU, 23 nov - Sputnik. Guvernul ar avea de unde să majoreze salariile bugetarilor, dacă va reduce alte cheltuieli și le va direcționa pentru plățile salariale. De această părere este expertul economic Viorel Gîrbu, care a fost solicitat de Sputnik Moldova să se pronunțe asupra anunțului făcut astăzi de premierul Chicu că în 2021 Guvernul va majora salariile bugetarilor. 

Gîrbu: Guvernul a elaborat proiectele bugetelor cu mare întârziere

Gîrbu susține că în acest an documentele pentru aprobarea bugetului se pregătesc cu o întârziere semnificativă și că, de fapt, votarea acestor proiecte de către Guvern trebuia făcută mult mai devreme, ca acestea să ajungă în timp util în Parlament. 

„Din cauza că Guvernul întârzie atât de mult… aceste proiecte trebuiau să fie aduse în Parlament în luna octombrie și deputații să aibă timp suficient să analizeze în detaliu. Ori deputaților li se va pune pe masa aceste proiecte și ei măcar nici nu o să intre în esență ce votează ei acolo și o să voteze formal, în condițiile în care există majoritate în Parlament. (…) Legislativul trebuie să controleze activitatea Guvernului, nu doar cu ochii închiși să ridice mâinile atunci când se cere acest lucru”, a menționat economistul Viorel Gîrbu.

Ioniță: Guvernul, obligat să majoreze salariile

Totodată, analistul economic Veaceslav Ioniță susține că majorările sunt obligatorii, mai ales în cazul bugetarilor ce au un salariu mai mic decât cel minimum pe economie.

„Anul acesta avem o inflație destul de mica, de aceea majorarea salarială din acest an și anul viitor nu va fi foarte mare, plus mai avem și criza economică. Totuși se operează cu majorări de salarii. În medie, cred că salariu va crește nominal cu zece la sută pe tot sectorul economiei. Evident că și Guvernul va trebuie să majoreze salariul la bugetari cu nu mai puțin de zece la sută”, a menționat analistul economic Veaceslav Ioniță.

Ioniță mai spune că bugetul din acest an a fost construit pe bază de împrumuturi și împrumuturi nerambursabile. Totuși, pandemia a creat și aici probleme, iar Republica Moldova nu a beneficiat de împrumuturi nerambursabile și a fost nevoită să apeleze la împrumuturi interne.

El spune că dacă anul trecut bugetul de stat s-a executat la cheltuieli cu 3,5 miliarde de lei mai puțin decât s-a aprobat, atunci în acest an cheltuielile bugetare vor fi cu peste opt miliarde de lei mai mari decât s-a planificat inițial.

În aceste condiții, Executivul va trebuie să facă economii.

„Se va economisi de la investiții, de la anumite cheltuieli curente. Ce va fi anul viitor este prematur de spus, dar probabil că anul viitor vom fi într-un an destul de dificil. Se estimează că anul viitor va începe cu al treilea val de pandemie, lucru care, cred, va continua să lovească dur în economia noastră. Din acest motiv, anul viitor, Guvernul se va confrunta cu aceleași probleme ca și în anul curent. Soluția este aceiași ca și pentru anul 2020. (…) Multe țări au apelat la granturi și împrumuturi. Dacă Republica Moldova va reuși să deblocheze relațiile cu partenerii externi, atunci noi vom avea un buget cât de cât echilibrat și Guvernul își va putea onora obligațiile,” a precizat analistul econimic Veaceslav Ioniță. 

Totodată, Ioniță este de părere că Guvernul va fi nevoit să taie din bugetele pentru unele proiecte investiționale, cum ar fi "Drumuri Bune", pentru a putea achita salarii și pensii, la fel cum a procedat și în anii precedenți, susține Ioniță. 

Analistul politic Victor Juc susține că va fi foarte periculos dacă țara noastră va intra în noul an cu lipsa unui buget de stat adoptat. Totodată, el menționat că bugetul pentru anul viitor va fi votat ad-hoc, iar voturile celor din PD nu ar fi necesare, în momentul în care bugetul va fi votat de majoritatea neformală.

„Chiar dacă s-a prefigurat o majoritate neformală, cred eu, că pentru viitorul buget ar vota cu certitudine fracțiunea Partidului Socialiștilor, probabil că fracțiunea Pentru Moldova și unii deputați independenți, neafiliați. Ceilalți vor veni cu critici dure în adresa bugetului, în special ce ține de politicile agrare, de politicile din domeniul sănătății, politicile sociale, politicile economice. Cred că aceste proiecte de lege vor fi votate de o majoritate subțire, adică câteva voturi peste 50+1”, a menționat analistul politic Victor Juc. 

Amintim că după ședința de lucru cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, șeful Legislativului, Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu a anunțat că până la sfârșitul anului trebuie aprobate de Parlament proiectul de politică bugetar fiscală și proiectele bugetelor anuale pentru 2021. Totodată, Chicu a menționat că noul an vine cu majorări de salarii pentru bugetari și că proiectele precum „Drumuri Bune” vor continua. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
experți, Guvern, premier, bugetari, salarii, majorări, buget
Tematic
De astăzi, salarii mai mari pentru angajații sistemului medical: Cu cât cresc lefurile


Загрузка...
Veaceslav Ioniță

Ce prevede legea care îi poate trage la răspundere pe angajații BNM

43
(reînnoit 16:14 23.11.2020)
Pornirea urmăririi penale împotriva unui membru din conducerea Băncii Naționale va fi posibilă prin decizia procurorului general, după autorizarea de către un complet format din trei judecători din cadrul Curții de Apel Chșinău.
Expert, despre legea care iî va atrage la răspundere pe angajații BNM

Parlamentul a doptat în lectură finală un proiect de lege privind consolidarea independenței Băncii Naționale. Acesta are drept scop împiedicarea adoptării unor decizii abuzive în sistemului judecătoresc. Expertul economic Veceaslav Ioniță spune că modificările propuse de Guvern, la recomandarea Fondului Monetar Internațional, sunt o continuare a fortificării independenței Băncii Centrale care a început încă în anul 2013.

„Atunci, Parlamentul a modificat legislația bancară și a spus că instanața de judecătă nu se poate expune pe aspectele de oportunitate luate de BNM, pentru că acesta este un drept excusiv al Băncii Naționale. Totodată, instanța de judecată se poate pronunța doar pe subiecte legate de procedură”, a precizat Ioniță.

În proiect este descris și mecanismul de atragere la răspundere penală pentru acțiunile și inacțiunile angajaților BNM în procesul de supraveghere a sistemului bancar.

„Vorbim în proiectul adoptat de Parlament despre răspunderea pentru prejudiciul cauzat prin actul administrativ ilegal al BNM. Legiuitorul a stabilit și mecanismul de determinare a mărimii prejudiciului material cauzat. Este vorba și despre modul de atragere la răspundere a membrilor organelor de conducere a BNM”, a precizat Ioniță.

Un aspect important al proiectului, care este condiționat de FMI, se referă la faptul că dosarele angajaților din conducerea Băncii Naționale vor putea fi instrumentate nu de prima instanță, dar exclusiv de Curtea de Apel Chișinău cu suportul procurorului general.

„Proiectul prevede că pornirea urmăririi penale împotriva unui membru din conducerea Băncii Naționale, reținerea, aducerea silită, arestul și percheziționarea acestuia nu pot avea loc decât la decizia procurorului general cu autorizarea unui complet format din trei judecători din cadrul Curții de Apel Chșinău. Totodată, dacă un angajat al BNM este atras la răspundere penală pentru anumite acțiuni ilegale, toate pretențiile se înaintează către BNM, dar nu angajatului, deci responasbilă este instituția. În cazul dat - Banca Națională, care trebuie să-și selecteze și promoveze angajați integri”, a precizat Veceaslav Ioniță.

Recent, Parlamentul a adoptat în lectură finală mai multe modificări la legislația bancară și penală. Proiectul face parte din lista de condiționalități a FMI pentru încheierea unui nou program. Valoarea noulu program de cooperare între Moldova și FMI se ridică la 558 de milioane de dolari.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Lege, BNM, angajați, răspundere
Tematic
Parlamentul a aprobat un proiect de lege cerut de FMI


Загрузка...
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

0
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...