Ședința Guvernului din data de 5 februarie

Ce se întâmplă cu datoria de stat a Republicii Moldova: Declarația ministrului Finanțelor

226
(reînnoit 21:15 05.02.2020)
Cabinetul de miniștri a aprobat Programul managementului datoriei de stat în perioada 2020-2022. Iată ce evoluții se așteaptă în acest domeniu.

CHIȘINĂU, 5 feb - Sputnik. Ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a menționat în cadrul ședinței Guvernului că soldul datoriei de stat s-a majorat la sfârșitul anului 2019 cu 0,9% comparativ cu sfârșitul anului 2018, iar ponderea datoriei de stat în PIB a fost de 25,2% la sfârșitul anului 2019, ceea ce este mai puțin cu 1,9% comparativ cu anul precedent.

”Ponderea datoriei de stat în PIB  s-a diminuat în 2019, atunci când mulți oratori spuneau că țara se îngroapă în datorii. Această evoluție confirmă sustenabilitatea sistemului nostru bugetar”, a remarcat prim-ministrul Ion Chicu. 

Ministrul Finanțelor a precizat că datoria de stat internă trebuie să constituie minim 35% din datoria generală, iar datoria cu rata variabilă a dobânzii nu trebuie să depășească 40% din total. În perioada 2020-2022, soldul datoriei de stat nu trebuie să depășească limita de 29% în BIP, a punctat Serghei Pușcuța. Potrivit estimărilor, cheltuielile pentru deservirea datoriei pe termen mediu nu trebuie să depășească 0,8% din PIB.

”Ministerul Finanțelor va monitoriza cu regularitate parametrii de risc ai portofoliului datoriei de stat, astfel încât dinamica acestora să se încadreze în limitele acceptabile pe termen mediu și să nu producă riscuri asupra sustenabilității macroeconomice ale țării”, a declarat Serghei Pușcuța în cadrul ședinței Guvernului. 

Conform prevederilor Tratatului de la Maastricht, datoria generală a Guvernului, care include datoria de stat și datoriile unităților administrativ-teritoriale, nu trebuie să depășească plafonul de 60% din PIB.

226
Tagurile:
Moldova, PIB, datorie de stat, Guvern
Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (212)
Tematic
Premierul Ion Chicu, la raport în Parlament: De ce se prezintă în fața deputaților
Cel mai important aspect al colaborării cu FMI: Opinia premierului Ion Chicu


Загрузка...