Viorel Gârbu

Gîrbu: Impactul coronavirusului asupra Republicii Moldova

202
Epidemia declanșată de coronavirus poate să influențeze economia globală, afectând inclusiv economia Republicii Moldova, a declarat în studioul Sputnik Moldova expertul în economie Viorel Gîrbu.

CHIȘINĂU, 31 ian – Sputnik. Organizația Mondială a Sănătății a declarat joi că epidemia de coronavirus reprezintă o urgență medicală globală.

Decizia a fost luată în contextul în care noul coronavirus se răspândește extrem de rapid în întreaga lume, iar cazurile de infecție au apărut la persoane care nu au fost în China în ultima perioadă, acolo unde maladia a fost înregistrată la sfârșitul lunii decembrie.

Mai mulți economiști consideră că epidemia va avea un impact mai mult decât negativ asupra economiei globale. Bursa Chinei a înregistrat deja o cădere, același lucru se întâmplă cu bursele din alte țări.

Expertul economic Viorel Gîrbu consideră că această situație va avea un impact negativ asupra pieței globale și va afecta și economia Republicii Moldova.

"Coronavirusul se dezvoltă în China. Cine ar fi putu să prevadă asta? Dar extinderea acestei epidemii influențează prețurile pe piețele internaționale, inclusiv și pe cea a Republicii Moldova, dat fiind că este afectată întreaga economie globală", a declarat Gîrbu.

Medicii susțin că apogeul epidemii va fi înregistrat în luna februarie, după care coronavirusul va bătea în retragere. Iată de ce unii specialiști speră că infecția cu acest nou tip de coronavirus nu va afecta puternic economia globală, chiar dacă astăzi epidemia reprezintă o urgență medicală globală.

202
Tagurile:
Moldova, Viorel Gîrbu, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (731)
Tematic
Coronavirusul în Moldova: Inspecție de ultimă oră la Aeroportul Chișinău
Coronavirus. Imagine simbol

Expert: În ce măsură pandemia va însemna “sfârșitul globalismului”

43
(reînnoit 07:50 28.05.2020)
Pandemia va determina dezvoltarea lanțurilor locale de aprovizionare, însă acest lucru nu va presupune neapărat ascensiunea naționalismului și protecționismului.

BUCUREȘTI, 28 mai – Sputnik. Țările, odată confruntate cu noul coronavirus, ar putea să demareze crearea propriilor lanțuri locale care le-ar substitui pe cele globale, însă sporirea producției locale nu presupune ascensiunea protecționismului și „sfârșitul globalismului”, a declarat colaboratorul asociat al Programului Global Climatic al Institutului Mondial al Resurselor (WRI) Noëmie Leprince-Ringuet, la conferința internațională “Dialogul Climatic”.

“Statele vor încerca să reînvie lanțurile de aprovizionare și să-și însănătoșească economiile, e ceva normal. Dacă acest lucru presupune sporirea producției la nivel local, de ce nu? Totuși, creșterea producției locale nu presupune un sfârșit al globalizării și sfârșitul cooperării internaționale, acest lucru nu presupune ascensiunea naționalismului și protecționismului. În viziunea mea, pot fi create lanțuri locale de aprovizionare și, totodată, să se reacționeze la pandemie”, a spus Leprince-Ringuet.

De asemenea, ea a precizat că „localismul” economic ar putea viza, spre exemplu, sectorul agrar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Globalism, pandemie
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (731)


Загрузка...
Vladimir Putin și Mohammad bin Salman Al Saud

Putin a discutat cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite

34
Vladimir Putin a discutat astăzi cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite despre situația de pe piața mondială a petrolului.

BUCUREȘTI, 28 mai – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman Al Saud, au convenit în cadrul unei discuții telefonice asupra unei coordonări strânse între ministerele Energeticii ale celor două țări în privința pieței petrolului.

“S-a convenit asupra continuării unei coordonări strânse în această problemă între ministerele Energeticii. Au fost abordate un șir de probleme ale cooperării bilaterale în contextul rezultatelor vizitei efectuate de președintele Rusiei în Riad, în octombrie 2019”, se menționează în comunicatul Kremlinului.

Totodată, discuția a vizat și piața mondială a energiei, fiind menționată importanța eforturilor depuse pentru realizarea înțelegerilor OPEC+.

“Continuă schimbul de opinii cu privire la situația de pe piața mondială a energiei. Ambele părți au subliniat importanța eforturilor comune depuse în aprilie... a acordurilor în formatul OPEC plus, cu privire la reducerea producției de petrol”, informează administrația președintelui rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
Arabia Saudita, Arabia Saudită, print, Putin


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

Încă două decese provocate de COVID-19: Iată câți moldoveni au reușit se trateze

0
(reînnoit 11:35 28.05.2020)
Ministerul Sănătății anunță că încă doi pacienți au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Este vorba despre doi bărbați, unul din Chișinău, iar altul din Cahul.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Bărbatul din Cahul avea 62 de ani. În data de 24 mai el a fost internat la Spitalul Raional Cahul. Pacientul mai suferea de hipertensiune arterială și cardiopatie hipertensivă. Cel de-al doilea bărbat decedat era din Chișinău și avea 77 de ani. El a fost transferat în data de 26 mai de la Institutul de neurologie și neurochirurgie la Institutul de Medicină Urgentă. Pacientul mai avea boală cerebrovasculară.

Astfel, numărul deceselor în Moldova a ajuns la 275. Până acum, au fost confirmate 7 537 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 952 - în regiunea transnistreană.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 248 - stare gravă (16 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 546 - stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi unt în stare satisfăcătoare. 

De la începutul pandemiei, au fost confirmate 1 545 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici - 363, farmaciști - 20, asistenţi medicali - 601, felceri - 82, personal auxiliar - 479 persoane. 

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internați 53 pacienți cu suspecție la coronavirus. 

Pe parcursul zilei de ieri, au fost externate alte 148 persoane tratate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 4123.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
bolnavi, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (731)
Tematic
Testarea pentru COVID-19 la domiciliu: Iată cum este efectuată - Video
Informații actualizate: Încă cinci cazuri de deces din cauza COVID-19


Загрузка...