Viorel Gârbu

Gîrbu: Impactul coronavirusului asupra Republicii Moldova

222
Epidemia declanșată de coronavirus poate să influențeze economia globală, afectând inclusiv economia Republicii Moldova, a declarat în studioul Sputnik Moldova expertul în economie Viorel Gîrbu.

CHIȘINĂU, 31 ian – Sputnik. Organizația Mondială a Sănătății a declarat joi că epidemia de coronavirus reprezintă o urgență medicală globală.

Decizia a fost luată în contextul în care noul coronavirus se răspândește extrem de rapid în întreaga lume, iar cazurile de infecție au apărut la persoane care nu au fost în China în ultima perioadă, acolo unde maladia a fost înregistrată la sfârșitul lunii decembrie.

Mai mulți economiști consideră că epidemia va avea un impact mai mult decât negativ asupra economiei globale. Bursa Chinei a înregistrat deja o cădere, același lucru se întâmplă cu bursele din alte țări.

Expertul economic Viorel Gîrbu consideră că această situație va avea un impact negativ asupra pieței globale și va afecta și economia Republicii Moldova.

"Coronavirusul se dezvoltă în China. Cine ar fi putu să prevadă asta? Dar extinderea acestei epidemii influențează prețurile pe piețele internaționale, inclusiv și pe cea a Republicii Moldova, dat fiind că este afectată întreaga economie globală", a declarat Gîrbu.

Medicii susțin că apogeul epidemii va fi înregistrat în luna februarie, după care coronavirusul va bătea în retragere. Iată de ce unii specialiști speră că infecția cu acest nou tip de coronavirus nu va afecta puternic economia globală, chiar dacă astăzi epidemia reprezintă o urgență medicală globală.

222
Tagurile:
Moldova, Viorel Gîrbu, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1242)
Tematic
Coronavirusul în Moldova: Inspecție de ultimă oră la Aeroportul Chișinău
Nord Stream 2

Firmele germane au dat o apreciere sancțiunilor SUA împotriva Nord Stream 2

49
(reînnoit 20:44 19.01.2021)
Comitetul estic al economiei germane consideră că noile sancțiuni ale SUA împotriva Nord Stream – 2 erau previzibile, însă speră că noua administrație Biden și guvernul german vor identifica o soluție pentru finalizarea construcției gazoductului.

BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. Comitetul estic al economiei germane (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft), care include companii germane ce cooperează cu statele din Europa de Est și Rusia, declară că noile sancțiuni ale SUA împotriva Nord Stream – 2 erau previzibile și și-a exprimat speranța că odată cu venirea la putere a lui Joe Biden Washingtonul și Berlinul vor identifica o soluție pentru finalizarea gazoductului.

În ianuarie, Statele Unite au extins sancțiunile împotriva Nord Stream – 2, aplicându-le și în cazul serviciilor de testare, inspecție și certificare, precum și la serviciile și capacitățile de modernizare a navelor implicare în lucrările de instalare a conductelor.

Ulterior, compania norvegiană DNV GL a anunțat că încetează toate acțiunile legate de verificarea gazoductului, fiind imposibilă certificarea lui.

Luni a devenit cunoscut faptul că pe 19 ianuarie SUA planifică să supună sancțiunilor compania de instalare a conductelor “Fortuna”.

“Era de așteptat că administrația Trump în ultimele zile ale mandatului său va încerca să schimbe starea lucrurilor. Iată de ce sancțiunile împotriva continuării construcției Nord Stream -2 erau previzibile. Acest lucru, pe lângă alte subiecte, pune în dificultate relansarea relațiilor transatlantice. Cu toate acestea, noi întrevedem o bună oportunitate pentru guvernul federal de a identifica o soluție cu noua administrație Biden, care va permite finalizarea și darea în exploatare în termen a gazoducutului Nord Stream -2 în Marea Baltică”, a declarat președintele Comitetului Estic al economiei germane, Oliver Hermes.
Acesta a menționat că printre democrați există declarații potrivit cărora SUA în mandatul lui Biden nu vor aplica principiul “America înainte de toate” pentru o “patronare” a aliaților, iar noile sancțiuni, în opinia lui, reprezintă anume o astfel de tactică.

“UE este suficient de matură pentru a-și determina independent politica energetică și pentru a proteja de influențele externe un proiect de investiții precum Nord Stream – 2, aflat în conformitate cu regulile europene. În legătură cu acest fapt, salutăm intenția Comisiei Europene de a prezenta săptămâna aceasta un pachet de măsuri prin care companiile europene vor fi protejate de sancțiuni extrateritoriale. Deja 24 din 27 de state ale UE au declarat foarte clar că resping sancțiunile SUA cu efect extrateritorial”, a conchis acesta.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
sancțiuni, companii germane, firme, Proiectul „Nord Stream-2
Tematic
Ultima șansă: SUA s-au apucat iarăși de ”Nord Stream – 2”


Загрузка...
Diana Cebotaru

Ai îndoieli angajatorul tău achită toate contribuțiile la stat? Cum îl poți verifica

190
(reînnoit 12:42 19.01.2021)
Cum poți verifica dacă angajatorul își onorifică obligațiunile față de tine și achită toate contribuțiile sociale la stat.
Ai îndoieli că angajatorul tău achită toate contribuțiile la stat? Cum îl poți verifica

Ai îndoieli că angajatorul tău își onorează obligațiunile față de tine și achită toate contribuțiile la stat? Pentru a scăpa de griji și surprize neplăcute, poți verifica personal dacă cel care te-a angajat achită contribuțiile sociale la stat, așa cum v-ați înțeles.

„Persoanele care vor să știe care este starea reală a contului lor de asigurări sociale pot să se adreseze la Casa Națională de Asigurări Sociale sau la oficiile teritoriale de asigurări sociale pentru a solicita acea parolă a contului său curent și pentru a vedea cât achită angajatorul pe contul său de asigurări sociale”, a declarat şefa Direcţiei politici de asigurări sociale şi medicale a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Diana Cebotaru în studioul Radio Sputnik Moldova.

Cert este că angajații care acceptă să primească salariul în plic nu fac decât să-și taie singuri creanga de sub picioare.

„Economia neformală are consecințe mari asupra persoanei. Angajaților care acceptă aceste condiții de muncă le sunt diminuate acele prestații sociale de care pot beneficia la survenirea riscului asigurat. În cazul în care persoane încheie diverse tipuri de contracte de muncă, care favorizează neachitarea contribuțiilor sociale lunare, în cazul dat, la survenirea riscurilor sociale ca maternitatea, creșterea copilului, incapacitatea temporară de muncă, dizabilitatea sau pensionarea, vor fi reduse și prestațiile de care ar putea beneficia persoana respectivă”, a adăugat şefa Direcţiei politici de asigurări sociale şi medicale a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Diana Cebotaru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

190
Tagurile:
salariat, contracte individuale, angajator, angajat


Загрузка...