Turkish Stream

Cum Turkish Stream afectează Republica Moldova

200
(reînnoit 09:31 20.01.2020)
Moldova are cel mai mult de pierdut de pe urma lansării ”TurkStream”, spune șeful operatorului de transport al gazelor din Ucriana, Serghei Makagon. Acesta a comentat efectele noului gazoduct, pus în funcțiune la începutul anului, pentru țările din Europa de Est.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Șeful companiei ”GTS Ucraina”, Serghei Makagon, declară că tranzitul de gaze prin Ucraina se va reduce cu 15 miliarde de metri cubi anual după ce a fost lansat gazoductul ”Turkish Stream”, transmite RIA Novosti.

Totuși, semnarea noului acord de tranzit cu Gazprom și delimitarea companiei de transport al gazelor de furnizorul ”Naftogaz” a permis reducerea tarifelor pentru ucraineni de patru ori, mai spune oficialul.

Pe de altă parte, Makagon consideră că după lansarea ”Turkish Stream” cel mai mult are de suferit Republica Moldova, care va pierde o parte esențială din venitul adus de tranzitul de gaze naturale. ”Practic, prin Republica Moldova tranzitează doar gazele livrate României, adică vreo cinci milioane de metri cubi în 24 de ore, dar și acest volum poate să se reducă în cazul în care ”Gazprom” va furniza gaze prin Bulgaria”, a mai adăugat Makagon.

Ce spune Moldovagaz?

Într-un comunicat al ”Moldovagaz” se arată că micșorarea volumului tranzitului de gaze pe teritoriul Republicii Moldova a început în 2019, când s-a înregistrat scăderea lui comparativ cu 2018 cu aproape de două ori. În 2020 se prognozează o scădere de circa 17 ori, comparativ cu 2018, iar această reducere se datorează în mare parte trecerii Turciei, Bulgariei și a altor țări europene la aprovizionarea cu gaze din rețeaua ”Turkish Stream” și alte gazoducte, dar și o scădere generală a consumului de gaze în aceste țări.

Turkish Stream, lansat oficial în 2020

Ceremonia festivă de inaugurare a gazoductului a avut loc la Istanbul, la începutul anului, în prezența președintelui Rusiei, Vladimir Putin, președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic și a premierului Bulgariei, Boiko Borisov.

Turkish Stream trece prin Marea Neagră, din Rusia până la țărmul Turciei. Ulterior, conducta de pe uscat ajunge la frontiera cu statele vecine. De acolo gazul este exportat în Grecia, Macedonia de Nord și Bulgaria. În curând, gazul va ajunge în Serbia și Ungaria.

200
Tagurile:
Moldova, Ucraina, Naftogaz, Moldovagaz, Turkish Stream
Tematic
Putin și Erdogan au lansat oficial Turkish Stream
Курс валют

Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul la sfârșit de săptămână

88
(reînnoit 15:45 19.06.2021)
Cu cât poate fi cumpărat în weekend euro și dolarul - iată cursul valutar stabilit de BNM pentru acest sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. La cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei anunțat pentru ziua de vineri, care este valabil și în zilele de weekend, astăzi un euro va putea fi procurat cu 21.21 de lei, cu 25 de bani mai puțin față de ziua de joi. În schimb valoarea dolarului a crescut în ultima zi a săptămânii. De la 17.71 de lei cât a costat pe 17 iunie, la 17.78 lei. Neschimbată a rămas valoarea hrivnei ucrainene și a rublei rusești. Astfel, pentru o hrivnă vom scoate din buzunare 0.65 de bani, iar pentru o rublă - 0.24. Leul românesc s-a ieftinit și el cu 5 bani și costă 4.30 lei moldovenești.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
weekend, curs valutar BNM, curs.md
Tematic
Pandemia ar putea să declanşeze o criză mondială a alimentelor mai ales în țările sărace
Deși economia este marcată de criză, numărul angajaților la Buget a crescut – expert


Загрузка...
Курс валют

Curs valutar BNM pentru 19 iunie: Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul

144
(reînnoit 08:43 19.06.2021)
Cu cât poate fi cumpărat astăzi euro și dolarul - iată ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova la sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. La cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei anunțat pentru ziua de vineri, care este valabil și în zilele de weekend, astăzi un euro va putea fi procurat cu 21.21 de lei, cu 25 de bani mai puțin față de ziua de joi. În schimb valoarea dolarului a crescut în ultima zi a săptămânii. De la 17.71 de lei cât a costat pe 17 iunie, la 17.78 lei. Neschimbată a rămas valoarea hrivnei ucrainene și a rublei rusești. Astfel, pentru o hrivnă vom scoate din buzunare 0.65 de bani, iar pentru o rublă - 0.24. Leul românesc s-a ieftinit și el cu 5 bani și costă 4.30 lei moldovenești.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

144
Tagurile:
dolar, euro, curs.md, curs valutar BNM
Tematic
Volodin: Rusia devine tot mai independentă față de dolar
Ţările din Asia-Pacific, pregătite să treacă la tranzacţii comerciale fără dolar


Загрузка...
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta