Import automobile

Câte milioane de euro cheltuie moldovenii pe mașini de lux

187
(reînnoit 11:39 16.01.2020)
Numărul de mașini noi vândute în Republica Moldova este în continuă creștere. Dealerii auto au vândut anul trecut peste 6800 de mașini noi, înregistrând o creștere de aproximativ nouă la sută față de 2019.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Piața de automobile noi din țara noastră continuă să crească după o perioadă în care vânzările de mașini noi au oscilat. Astfel, anul trecut au fost vândute 6843 de automobile.

Cifra este cu nouă procente mai mare decât în 2019, dar departe de cea din 2008 când a fost cel mai bun an din istoria saloanelor auto. Atunci, vânzările au atins nivelul de 10 588 de mașini. A urmat o recesiune, iar volumul de mașini noi vândute s-a redus în jumătate. Moldovenii, oricum, în mare parte, optează pentru o mașină la mâna a doua. În total, anul trecut au fost cumpărate 29 550 de mașini vechi, ponderea cea mai mare având-o automobilele de 8-10 ani – aproximativ 40 de procente.

Dacia s-a vândut ca pâinea caldă

Dacia este automobilul cel mai bine vândut în Republica Moldova. Prețul accesibil al mașinilor produse la Pitești, România, le face să fie o investiție bună atât pentru companii, cât și pentru o familie de patru persoane.

Astfel, moldovenii au cumpărat anul trecut 1358 de mașini Dacia, înregistrând o creștere de 17,8 la sută. Cele mai vândute modele au fost Logan – 524 de mașini și Duster – 452.

Skoda ocupă poziția a doua în topul preferințelor moldovenilor, atingând o cifră de vânzări de 877 de automobile, cu peste 20 la sută mai mult decât în 2018.

Japonezii de la Toyota au înregistrat o statistică interesantă în Moldova. În 2019, vânzările de automobile noi au fost identice cu  cele din 2018. Astfel, au fost vândute 664 de automobile noi Toyota. 334 dintre acestea sunt de model RAV4.

Mașinile ecologice, la mare căutare

Potrivit portalului ecars.md, numărul de mașini electrice înregistrate în 2019, în Republica Moldova, s-a majorat de patru ori, crescând de la 44, câte au fost achiziționate în 2018, până la 201. În total, în țara noastră sunt 292 de automobile electrice, dintre care Nissan Leaf  - 110 unități, Renault Zoe – 57 de mașini, Tesla Model S – 29 de mașini, Volkswagen E-GOLF – 23 de mașini.

Milioane de euro, pentru mașini de lux

Moldovenii nu s-au zgârcit să dea bani buni pentru mașini de lux. Datele Agenției Servicii Publice arată că anul trecut, conaționalii noștri au plătit cel puțin două milioane de euro pentru 22 de mașini Mercedes- Benz S-klasse.

Dealerul Land Rover a câștigat cel puțin 2,5 milioane de euro din vânzare a 30 de Range Rover-uri.

Porsche a înregistrat cea mai spectaculoasă creștere în gama lux, aproximativ 30 la sută față de 2018. Doar anul trecut au fost vândute 68 de mașini Porsche Cayenne pentru care s-au cheltuit cel puțin cinci milioane de euro.

Printre automobilele exclusive înregistrate în Republica Moldova se numără un Maserati Levante de 77 de mii de dolari, un Ferrari 812 Superfast de peste 360 de mii de dolari, un Rolls Royce Cullinan de cel puțin 325 de mii de dolari și două Mercedes-Benz Maybach al căror preț pornește de la 120 de mii de euro.

187
Tagurile:
Vânzări, lux, automobile
Tematic
Comerțul exterior în 2019: Moldova - „o gunoiște de ambalaje ale bunurilor de import”
Moldova și Rusia vor semna un acord de asistență financiară nerambursabilă

Ajutor nerambursabil: Moldova și Rusia vor semna un acord

52
Moldova și Federația Rusă sunt gata să semneze un acord de finanțare nerambursabilă - Guvernul a dat undă verde inițierii negocierilor.

CHIȘINĂU,  28 oct - Sputnik. Cabinetul de Miniștri a aprobat astăzi proiectul care prevede inițierea negocierilor pentru semnarea acordului de finanțare încheiat între Rusia și Republica Moldova. Acesta prevede acordarea sprijinului financiare nerambursabil agricultorilor moldoveni afectați de secetă și ploi.

”Este un acord privind acordarea grantului agreat cu partea rusă, pentru a acorda suport agricultorilor din Moldova. Este necesar să aprobăm acest acord ca partea rusă să poată aloca acel ajutor de 3 milioane de euro. (...) Venim cu asigurările că acești bani vor fi utilizați conform destinației”, a declarat Ion Chicu

Potrivit viceprim-ministrului Serghei Pușcuța, acordul are drept scop accesarea asistenţei financiare nerambursabile în valoare de până la 275 de milioane de ruble rusești, pentru susţinerea producătorilor agricoli din Moldova.

”Actualitatea Acordului rezidă în necesitatea susţinerii financiare urgente a producătorilor agricoli din Republica Moldova care au suferit în cursul anului 2020 din cauza secetei severe și altor fenomene nefaste precum pandemia de COVID-19”, a precizat Pușcuța.

Guvernul precizează că acest acord nu implică costuri suplimentare și nu implică angajamente financiare din partea Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
asistență financia, Rusia, Moldova
Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme
Tematic
Parlamentul va lua o decizie importantă pentru fermieri: Despre ce este vorba


Загрузка...

Gaz mai ieftin: ANRE a micșorat tarifele pentru consumatori

300
(reînnoit 17:32 28.10.2020)
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat în cadrul ședinței de astăzi o decizie prin care s-a micșorat tariful la gazele naturale.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Tarifele la gazele naturale au fost micșorate. Decizia a fost luată astăzi de către Agenția pentru Reglementare în Energetică.

„Se aprobă prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. Moldovagaz. (...) În punctele de intrare, în rețelele de transport al gazelor naturale, constituie 2613 lei per mia de metri cubi (cu 12,1% mai mic decât prețul aprobat în anul 2018); în punctele de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale - 2895 de lei per mia de metri cubi (cu 9,5% mai mic decât prețul aprobat în anul 2018); în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune - 3910 lei per mia de metri cubi (cu 6,8% mai mic comparativ cu prețul aprobat în anul 2018); în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune medie - 4018 lei per mia de metri cubi (cu 10,7% mai mic comparativ cu anul 2018); în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune joasă - 4298 lei per mia de metri cubi (cu 12,2% mai mic decât prețul aprobat în anul 2018)”, a declarat reprezentantul ANRE Sergiu Jovmiru.  

Cu alte cuvinte, pentru consumatorul final prețul la gazele naturale va scădea cu 12,2%. 

Potrivit ANRE, modificarea tarifelor a fost determinată de diminuarea prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale importate, precum și de modificarea cursului de schimb al monedei naționale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

300
Tagurile:
ANRE, gaz, tarife
Tematic
Gaz mai ieftin de la 1 octombrie: Cu cât vor scădea tarifele


Загрузка...
Rezultatele parțiale Exit poll

Rezultatele parțiale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

0
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
Rezultatele parțiale ale Exit poll la alegerile prezidențiale din Moldova ar urma să fie anunțate imediat după închiderea secțiilor de votare.

Un exit-poll ar urma să fie organizat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în data de 1 noiembrie la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an sondajul va fi efectuat prin telefon, din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul acestui sondaj urmează să fie chestionați 4 mii de cetățeni cu drept de vot, din diferite raioane ale țării.

Totuși, Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că nu a autorizat sondajul de tip exit-poll prin telefon, a cărui desfășurare pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a fost anunțată pe 28 octombrie de reprezentanți ai unor ONG-uri.

Mai mult, CEC declară, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine că alegătorul a participat la alegeri”.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rezultatele parțiale Exit Poll
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor


Загрузка...