Igor Dodon a fost în vizită la Banca Națională

Igor Dodon, în vizită la Banca Națională: Ce se va întâmpla cu miliardul furat

485
Șeful statului, Igor Dodon, a întreprins o vizită la Banca Națională a Moldovei și a discutat cu șeful instituției, Octavian Armașu, despre recuperarea banilor furați din sistemul bancar.

CHIȘINĂU, 13 dec - Sputnik. Președintele Igor Dodon a purtat discuții cu angajații Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul unei vizite întreprinse astăzi la sediul instituției. 

”Am apreciat contribuția Băncii Naționale în menținerea stabilității financiare în țară. Totodată, am dat asigurări că regulatorul sistemului bancar va rămâne independent și transparent, conform standardelor internaționale, și nu va fi implicat în jocuri politice”, a menționat șeful statului pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon a subliniat importanța recuperării banilor furați din sistemul bancar. Președintele a asigurat echipa BNM că, împreună cu Guvernul și Parlamentul, Președinția va oferi tot sprijinul necesar în acest sens. 

În context, șeful statului a remarcat importanța modificării legislației în sectorul financiar-bancar și a vorbit despre procesul de reformă care se află în plină desfășurare, fiind imperioasă după frauda bancară. Președintele a reiterat că va susține eforturile echipei BNM în privința creării unui sistem transparent, solid, credibil, eficient și sigur.

Acum două luni, comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova a stabilit că din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a fost sustras, de fapt, mai mult de un miliard de dolari.

”Evaluarea agenției Kroll constată o sumă în valoare cuprinsă între 900 de milioane și un miliard de dolari. Însă, ținând cont de informația oferită de BNM și Procuratură, comisia suspectează că suma prejudiciului poate fi mult mai mare”, se menționează în raportul comisei de anchetă.

În procesul investigației, comisia nu a identificat niciun argument pentru a justifica faptul că BNM nu a intervenit la timp, în anii 2011-2012, cu măsuri mai dure în activitatea BEM în vederea soluționării problemelor depistate, deși BNM a anunțat că a constatat prima neregulile în august-septembrie 2011 și, respectiv, necesitatea recalificării mai multor credite acordate de BEM în categoria neperformantă, ceea ce de altfel a contribuit la creșterea vertiginoasă a ponderii creditelor respective.

Garanțiile de stat emise în valoare de 13,5 miliarde de lei au fost transformate în datorie internă, iar achitarea acestora în sumă aproape dublă este pusă pe seama contribuabililor din Republica Moldova.

Până în prezent au fost intentate aproximativ 200 de dosare penale privind faptele infracționale de prejudiciere a Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

Potrivit datelor din luna iulie a acestui an, valoarea sechestrelor aplicate pentru recuperarea activelor furate este de aproximativ trei miliarde de lei, iar suma prejudiciului recuperat (la data de 15.06.2019) era de peste 2,2 miliarde de lei, dintre care active proprii ale băncilor -1,2 miliarde de lei, iar pe titluri executorii – 1,07 miliarde de lei.

485
Tagurile:
furtul miliardului, BNM, Igor Dodon
Tematic
Banca Națională a Moldovei a început să monitorizeze riguros transferurile internaționale
Cadoul BNM pe final de an: O rată de bază mai mică – ce ar trebui să știe cetățenii
Forumul Economic de la Davos

Forumul de la Davos și-a început lucrările online care sunt prioritățile

27
(reînnoit 13:16 25.01.2021)
Pentru prima oară în istoria sa de jumătate de secol, Forumul Economic de la Davos se va ține online, în încercarea de a redefini economia globală în contextul pandemiei devastatoare de coronavirus.

CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Întâlnirea virtuală, denumită Agenda Davos 2021, va avea loc între 25-29 ianuarie cu tema ”Un an crucial pentru a reconstrui încrederea”.

Klaus Schwab, fondatorul clubului Davos, a explicat că ”reconstruirea încrederii și o cooperare globală crescută sunt cruciale pentru a genera soluții clare și inovative pentru a opri pandemia și a duce la o recuperare robustă”.

Întâlnirea fizică a celor mai influenți politicieni, bancheri și executivi de top în micul resort alpin Davos a fost amânată până în vară.

Pe data de 26 ianuarie, din partea Rusiei la Forum va participa directorul Fondului Rus pentru Investiții Directe, Kiril Dmitriev, discuțiile se vor referi și la sporirea stabilității în lume după pandemia COVID-19. Pe 28 ianuarie este programat un discurs al șefului ”Sberbank” Gherman Gref, el va participa la sesiunea cu privire la intelectul artuficial.

Pentru prima dată din 2009, la forum planifică să ia cuvântul Vladimir Putin. Despre aceasta a anunțat purtătorul de cuvânt al liderului rus Dmitri Peskov. Data la care Putin își va susține discursul nu se cunoaște deocamdată, în programul evenimentului ea nu este indicată deocamdată, potrivit RIA Novosti.

Printre liderii care se vor adresa la acest summit vor fi președinții Rusiei, Chinei, Franței și Africii de Sud, cancelarul Germaniei, premierii Japoniei, Italiei, Greciei, Indiei, Israelului și regele Iordaniei. De asemenea

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Putin, economie, Davos


Загрузка...
Curs valutar

Scădere bruscă a leului: Cu cât s-a scumpit euro

901
(reînnoit 07:25 25.01.2021)
Leul moldovenesc începe săptămână cu o scădere semnificativă față de toate valutele de referință. Euro este astăzi cu zece bani mai scump.

CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Leul moldovenesc pierde teren față de toate valutele de referință și în acest început de săptămână. Valoarea euro crește cu zece bani, un dolar american este mai scump cu trei bani, iar leul românesc crește cu încă doi bani. Astfel, la cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru luni, 25 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,48 lei, un euro – cu 21,29 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62,07 bani, un leu românesc – cu 4,36 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,35 bani.

Curs valutar BNM pentru 25 ianuarie 2021
Curs valutar BNM pentru 25 ianuarie 2021

Pe 21 ianuarie, dolarul s-a scumpit cu 7 bani și euro cu 6 bani în cotațiile valutare oficiale. Cu 2 bani a urcat și prețul leului românesc. De asemenea, rubla rusească a urcat de la 23,50 bani până la 23,67 bani. Hrivna ucraineană a coborât nesemnificativ. Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

901
Tagurile:
Scădere drastică, în scădere, Leul moldovenesc


Загрузка...
Elevi

Situația epidemică în școli și grădinițe: Câte cazuri de COVID-19 s-au confirmat

0
(reînnoit 14:55 25.01.2021)
O școală a fost plasată în carantină pentru o săptămână, iar lecțiile se desfășoară în regim online. Totodată, Ministerul Educației anunță că în prezent 132 de elevi sunt diagnosticați cu COVID-19, iar 1 776 sunt în autoizolare.

CHIȘINĂU 25 ian - Sputnik. Ministerul Educației a actualizat datele privind numărul infectărilor cu noul coronavirus în cadrul instituțiilor de învățământ din țară. Astfel, în perioada 18 - 22 ianuarie, o școală și 68 de clase au fost plasate în carantină.

 

Totodată, în aceiași perioadă, alte 153 de cadre didactice au fost testate pozitiv cu COVID-19, iar 74 au fost plasate în carantină.

Ministerul Educației anunță că 12 elevi din cadrul școlilor profesionale și Centrelor de excelență sunt în prezent bolnavi de COVID-19, iar cinci grupe au fost plasate în carantină. 

În timp de o săptămână, doar un student și trei profesori universitari au fost testați pozitiv cu noul coronavirus. 

În același timp, datele mai arată că trei grădinițe și 14 grupe sunt acum în carantină. Șase micuți au fost diagnosticați cu COVID-19, iar alți 496 sunt în autoizolare. Totodată, 51 de cadre didactice sunt în prezent bolnave, iar 67 sunt în carantină pentru a evita riscul de răspândire a noului coronavirus. 

Autoritățile îndeamnă oamenii să respecte în continuare toate măsurile impuse pentru a minimaliza riscul de îmbolnăvire cu COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
pandemie, grădinițe, Ministerul Educației, studenți, elevi


Загрузка...