Lei moldovenești

Cu cât vor crește salariile până în 2023: Prognozele Guvernului

1199
(reînnoit 19:05 11.12.2019)
În cadrul ședinței de astăzi a Executivului, miniștrii au aprobat Planul de Acțiuni al Guvernului pentru 2020-2023.

CHIȘINĂU, 11 dec - Sputnik. Guvernul a aprobat astăzi Planul de Acțiuni pentru următorii ani, așa cum a promis Ion Chicu pe 14 noiembrie, când a primit votul de încredere al Parlamentului și s-a angajat să elaboreze documentul în cel mult o lună. 

În cadrul acestuia au fost estimate evoluțiile indicatorilor macroeconomici și au fost stabilite criteriile de progres și performanță. 

”Obiectivele noastre cele mai ambițioase țin de intenția de a avansa pe dimensiunea integrării europene, pe echilibrarea politicii externe a Republicii Moldova și dezvoltarea economică”, a declarat premierul.

Potrivit calculelor preventive, până în anul 2023 Produsul Intern Brut va crește cu 53% și va constitui 320 de miliarde de lei, în comparație cu 209 miliarde în 2019.

Potrivit premierului, majorarea PIB-ului se va reflecta în Bugetul Public Național, care va crește de la 70 de miliarde de lei în 2019 la 109 miliarde în 2023. Vor crește semnificativ cheltuielile pentru educație - cu 63% în 2023 față de 2019, dar și cheltuielile pentru sănătate - cu 61%. 

În consecință, salariu mediu pe economie va crește până în 2023 cu 52,7% și va constitui aproximativ 11.200 de lei, potrivit lui Ion Chicu. Cât privește salariul în sectorul public, acesta va crește cu 58,6% și va constitui 12.000 de lei în 2023 față de 8.005 lei în 2019.

”Cifrele pe care le-am enunțat sunt incluse drept criteriu de performanță în Planul de Acțiuni, astfel încât societatea să înțeleagă intențiile acestui Guvern”, a declarat premierul Ion Chicu. 

Un alt indicator important inclus în Planul de Acțiuni este cel privind investițiile publice. Guvernul estimează că fondul pentru dezvoltarea infrastructurii va fi în 2023 cu 54% mai mare față de 2019. Cumulativ, statul va investi în infrastructură peste 54 miliarde de lei până în 2023, potrivit Planului de Acțiuni aprobat astăzi de Guvern.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat repartizarea către bugetele autorităţilor publice locale transferuri cu destinaţie specială în sumă de 1,37 milioane lei și alte transferuri curente cu destinaţie generală în sumă de 500 de mii de lei, în scopul acoperirii parțiale a cheltuielilor pentru implementarea prevederilor Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

1199
Tagurile:
PIB, salarii, Guvern, Plan de Acțiuni
Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (230)
Tematic
Unii deputați nu vor mai primi salarii și indemnizații: Vezi cine sunt aceștia
Date noi: Câți moldoveni primesc „salarii în plic” și unde avem mai mulți șomeri
Veaceaslav Ioniță

Ioniță: Am putea primi ajutor de la UE și Federația Rusă

65
(reînnoit 10:33 05.12.2020)
Expertul economic Veaceslav Ioniță a vorbit în studioului Sputnik Moldova despre relațiile financiare cu partenerii externi și a explicat la ce se poate aștepta țara noastră din partea acestora. 

CHIȘINĂU 5 dec - Sputnik. Orice schimbare de putere duce la o schimbare în relațiile cu partenerii externi. După alegerea Maiei Sandu în calitate de președinte, partenerii occidentali ar putea spori asistența financiară pentru Moldova. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță.

În studioul Sputnik Moldova, el a menționat că "Uniunea Europeană și ceilalți parteneri ai noștri internaționali vor ajuta Republica Moldova, chiar dacă până în prezent nu există rezultate privind „furtul miliardului”. Schimbările în acest sens ar putea să se întâmple în viitorul apropiat, în maximum o lună”. 

Expertul consideră că ajutorul poate veni nu numai din Occident, ci și din Est, ca gest de bunăvoință.

„Ajutorul partenerilor bilaterali poate veni chiar mai repede. Vorbesc despre țări precum România și Polonia. Și nu aș lăsa ajutorul Rusiei pe locul doi", a spus Ioniță.

Autoritățile ar trebui să dezvolte relații economice cu toată lumea, fără o înclinare spre o parte sau alta, spune analistul.

„Aș începe să duc discuții serioase cu Rusia, pentru că nu aș vrea ca noua guvernare să se opună Occidentului și Estului - suntem fie cu aceștia, fie cu ceilalți. Nu. Suntem cu toți cei care sunt cu Moldova”, a conchis expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
Federația Rusă, UE, ajutor, Veaceslav Ioniță, expert economic
Tematic
Cum explică Ioniță participarea record la vot în diasporă


Загрузка...
Valută

Cursul valutar: Euro a crescut cu 40 de bani într-o săptămână

73
(reînnoit 18:25 04.12.2020)
Cursul valutar pentru zilele de weekend rămâne neschimbat în comparație cu ziua de vineri. Trebuie remarcat că în această săptămână euro s-a apreciat semnificativ.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că în zilele de weekend, 5 și 6 decembrie, un dolar american echivalează cu 17,28 lei, un euro costă 20,95 lei, o hrivnă ucraineană – 61 de bani, un leu românesc - 4 lei și 30 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 23 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 04 decembrie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 04 decembrie

Astfel, în comparație cu ziua de luni, 30 noiembrie, un euro a crescut cu 40 de bani, leul românesc cu 8 bani, dolarul american - 4 bani, iar hrivna ucraineană și rubla rusească au câștigat câte un ban.

La unele case de schimb, euro a trecut încă joi pragul de 21 de lei. Expertul în economie Viorel Gîrbu a declarat pentru Sputnik Moldova că deprecierea leului ține mai mult de evoluțiile de pe piața valutară externă.

Și președintele în exercițiu, Igor Dodon, a comentat fluctuațiile valutare după alegerile prezidențiale. El a menționat că deprecierea este controlată. 

”Nu cred că deprecierea este legată de instabilitatea politică. Eu cred că acest lucru ține de anumite argumente economice. De fapt, demult trebuia ca leul să se deprecieze puțin”, a menționat Igor Dodon. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
curs valutar BNM, curs valutar pentur azi, Curs valutar, curs
Tematic
Curs valutar BNM: Euro continuă să crească în cotații
Curs valutar BNM pentru 22 noiembrie - cât costă euro și dolarul


Загрузка...
Monumentul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

VIDEO: Monumentul lui Ștefan cel Mare poartă mască de protecție

39
Pe monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului a fost aplicată o mască de protecție în această dimineață. Pe aceasta era imprimată abrevierea denumirii unui partid politic.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului purta în această dimineață mască de protecție cu însemnul Partidului Acasă Construim Europa. În fruntea acestei formațiuni politice se află fostul șef adjunct al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Gheorghe Cavcaliuc.

Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că în acest mod a vrut să atragă atenția asupra faptului că este necesară respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19 și a spus că, în opinia sa, guvernarea nu a gestionat așa cum s-ar cuveni criza pandemică.

La scurt timp, serviciile specializate au intervenit la fața locului și au scos masca de protecție de pe monumentul lui Ștefan cel Mare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
mască, Ștefan cel Mare, monument
Tematic
FOTO: Un bust al domnitorul ''Ștefan cel Mare și Sfânt'' a fost inaugurat la IGSU


Загрузка...