Casă, proiect

Impozitul pe bunurile imobiliare: Modificări importante din 2020

1419
(reînnoit 07:12 22.11.2019)
Ministerul Finanțelor a prezentat proiectul Politicii Fiscale și Vamale pentru anul 2020. Documentul face parte din amplul pachet de legi financiare ce urmează să fie adoptate la sfârșit de an de Parlament.

CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Termenul de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare s-ar putea schimba. Astfel, termenul limită de achitare a impozitului pe bunurile imobile în Moldova ar putea fi 15 septembrie, potrivit proiectului politicii fiscale și vamale pentru anul 2020, prezentat de Ministerul Finanțelor.

În prezent, persoanele juridice, persoanele fizice înregistrate în calitate de întreprinzător sunt obligate să prezinte calculul impozitului pe bunurile imobiliare până la 25 iulie inclusiv a perioadei fiscale respective. Pentru bunurile imobiliare dobândite după 30 iunie a perioadei fiscale respective, calculul impozitului pe bunurile imobiliare se prezintă la Serviciul Fiscal de Stat nu mai târziu de 25 martie a perioadei fiscale următoare celei de gestiune.

Din 2020, Ministerul Finanțelor propune ca data de „25 iulie” și data de „30 iunie”  să fie substituie cu „25 septembrie”.

De asemenea, se propune ca în cazul bunurilor imobiliare existente și/sau dobândite până la 25 septembrie inclusiv a anului fiscal în curs,  impozitul pe bunurile imobiliare se achită de către subiectul impunerii la bugetele locale unde sunt amplasate obiectele impunerii, nu mai târziu de 25 septembrie a anului curent. În prezent, impozitul pe bunurile imobiliare se achită de către subiectul impunerii la bugetele locale unde sunt amplasate obiectele impunerii, în părţi egale nu mai târziu de 15 august şi 15 octombrie a anului curent.

Avizul de plată a impozitului calculat pentru bunurile imobiliare ale persoanelor fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător se propune a fi expediat fiecărui subiect al impunerii de către serviciul de colectare a impozitelor şi taxelor locale al primăriei cel târziu până la 15 iunie a anului fiscal în curs, iar în cazul bunurilor imobiliare dobândite după 25 septembrie a anului fiscal în curs – cel tîrziu până la 1 februarie a anului următor anului fiscal de gestiune.

Potrivit redacției actuale a Codului Fiscal, avizul de plată a impozitului calculat pentru bunurile imobiliare ale persoanelor fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător este expediat fiecărui subiect al impunerii de către serviciul de colectare a impozitelor şi taxelor locale al primăriei cel târziu cu 60 de zile până la expirarea primului termen de plată a impozitului, iar în cazul bunurilor imobiliare dobândite după 30 iunie a anului fiscal în curs – cel târziu pînă la 1 februarie a anului următor anului fiscal de gestiune.

De ce se impune unificarea termenului de declarare și achitare a impozitului pe bunuri imobiliare

Propunerea de unificare a termenului de declarare și achitare a impozitului pe bunuri imobiliare la data de 25 septembrie face parte din setul de măsuri ce țin de simplificarea procesului de raportare și achitare a impozitelor de către sectorul privat.

”Existența mai multor termene de achitare și raportare creează confuzie și incertitudine pentru contribuabili. Pe de altă parte, aceste termene complică administrarea fiscală prin evidența repetată a subiecților și obiectelor acestui impozit și suprapunerea anumitor procese”, susțin autorii.

Astfel, se propune un termen unic de raportare și achitare a impozitului pe bunurile imobiliare, acesta fiind data de 25 septembrie.

O analiză a încasărilor achitării impozitului pe bunurile imobiliare reflectă că 70% din contribuabili achită acest impozit până la data de 30 iunie, beneficiind de reducerea de 15%.

Totodată, stabilirea unui termen unic, în opinia autorilor, va genera o previzibilitate mai clară și posibilitate de monitorizare a achitărilor impozitului pe bunurile imobiliare, una din sursele importante de venituri pentru autoritățile publice locale.

1419
Tagurile:
Buget, taxe, impozit
Tematic
Moldovenii care vor câștiga la loterii și pariuri vor plăti impozite la stat
Ce penalități riscați dacă nu plătiți la timp impozitul imobiliar
Undated photo of gold ingots in the strongroom of the Swiss national bank in Bern. The Swiss government on Wednesday, April 12, 2000

Rusia deschide cea mai mare mină de aur din lume

202
(reînnoit 07:43 26.10.2020)
Cea mai mare companie minieră rusească, Polyus, a anunțat că lucrează pentru a-și securiza proprietatea de sută la sută a depozitului de aur Sukhoi Log din Siberia.

BRUXELLES, 26 oct - Sputnik. Depozitul de aur Sukhoi Log din Siberia are rezerve estimate de 540 de milioane de tone de mineral aurifer, conținând 40 de milioane de uncii de aur, arată RT.

Potrivit companiei Polyus, depozitul siberian încă neexploatat este cel mai mare din lume.

“În 31 mai 2020, rezervele de minereu erau estimate la 540 de milioane de tone, cu un conținut de 2.3 grame de aur pe tonă. Aceasta este echivalentul a 40 de milioane de uncii”, a spus directorul executiv al Polyus, Pavel Grachev, care a adăugat că ”acest lucru confirmă statutul Sukhoi Log de cea mai mare nouă mină activă din lume”.

Grachev a explicat că noul depozit asigură poziția Polyus ca a doua companie de minerit aur din lume pe criteriul rezervelor atribuite. Luna trecută, Polyus a fost de acord să plătească 1,282 miliarde de dolari pentru a cumpăra ultimele 22 de procente ale depozitului gigantic de minereu de aur.

Polyus este cel mai mare producător de aur din Rusia, cu proprietăți în teritoriile Krasnoyarsk, Irkutsk și Magadan, precum și în Republica Sakha (Iakuția). În 2019, compania a produs 2,8 milioane de uncii de aur și plănuiește să producă aceeași cantitate și în 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

202
Tagurile:
Aur, mină, Rusia


Загрузка...
Valută

Cursul valutar pentru weekend: Ce se întâmplă cu leul

100
(reînnoit 21:38 23.10.2020)
Banca Națională a Moldovei a stabilit cursul valutar pentru zilele de weekend - iată cât costă euro și dolarul în acest sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 24 oct - Sputnik. În weekend se menține cursul valutar stabilit pentru ziua de vineri. Astfel, un dolar american echivalează astăzi cu 17,04 lei, un euro costă 20,16 lei, hrivna ucraineană valorează 60 de bani, leu românesc – 4,13 lei moldovenești, iar o rublă rusească costă 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar)
Ratele de schimb (curs valutar)

În comparație cu ziua de joi, leul s-a depreciat cu un ban față de dolarul american și leul românesc și s-a întărit cu patru bani în raport cu euro. Chiar și așa leul nu și-a restabilit pozițiile pierdute pe parcursul ultimelor zile în raport cu cele mai importante valute de referință. Dacă la începutul săptămânii un dolar american echivala cu 16,96 lei acum vedem că este cu tocmai 8 bani mai puternic. La fel, luni, un euro costa 19,87 lei, iar în timp de cinci zile s-a întărit cu tocmai 29 de bani. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

100
Tagurile:
euro, dolar, leu, curs
Tematic
Curs valutar BNM pentru 4 octombrie: Ce se întâmplă cu euro și dolarul
Euro continuă să piardă din preț: Curs valutar 24 septembrie


Загрузка...
AC Milan v AS Roma

Video: Milan - Roma 3-3 - debutul lui Tătărușanu

0
(reînnoit 10:42 27.10.2020)
AC Milan a pierdut primele puncte în noul sezon din Serie A. ”Rossonerii” au remizat cu AS Roma, scor 3-3, în ultimul meci al etapei a 5-a.

Portarul naționalei României, Ciprian Tătărușanu, a fost titular. El a profitat de faptul că titularul postului, Gianluigi Donnarumma, a fost diagnosticat cu COVID-19.

Debutul portarului de 34 de ani nu a fost cel mai bun. Tătărușanu a greșit la golul egalizator al oaspeților din minutul 14, când a ieșit pe sub centrare la un corner, iar Djeko a marcat.

Milan a mai condus de două ori în acest meci. Saelemaekers a făcut 2-1 imediat după pauză, dar, după un penalty uşor acordat de arbitru, s-a restabilit egalitatea de la punctul cu var: prin Veretout. Zlatan Ibrahimovici, aflat într-o formă fabuloasă la 39 de ani - are 9 goluri în Serie A, în cinci etape - a reușit dubla, înscriind de această dată din penalty, dar partida s-a încheiat 3-3, după ce a înscris şi Kumbulla pentru AS Roma în minutul 84.

”Tătăruşanu? Greşelile fac parte din fotbal, la orice nivel. Tătăruşanu a ratat momentul ieşirii . E un portar puternic. A fost debutul său, ceva ce s-ar putea să fi avut un impact”, a declarat antrenorul lui AC Milan, Stefano Pioli.

Tătărușanu a primit nota 5, cea mai mică din echipa lui AC Milan, iar italienii de la Gazzetta Dello Sport se așteaptă ca Stefano Pioli să îl ia în calcul pe Antonio Donnarumma, fratele lui Gianluigi, pentru următoarele meciuri.

După cinci etape, AC Milan e lider în Serie A cu 13 puncte. Podiumul e completat de Napoli (11 puncte) şi de Sassuolo (11 puncte).

Următorul meci a lui Milan va fi joi, 29 octombrie, acasă, împotriva lui Sparta Praga, în cadrul Ligii Europa. Până atunci, marți și miercuri se vor disputa meciurile din Liga Campionilor. Astăzi, de la ora 19:55 se vor întâlni perechile Lokomotiv - Bayern și Șahtior - Internazionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Milano, Roma, Fotbal


Загрузка...