Iurie Nicov

Efectele crizei politice se fac simțite în mediul de afaceri. ”Investitorii pleacă”- Audio

227
(reînnoit 14:19 13.11.2019)
Criza politică influențează asupra economiei țării, care, în momente de instabilitate, are de suferit. Incertitudinea se resimte mai ales în mediul de afaceri. Antreprenorii amână angajările şi investiţiile, pentru că nimeni nu le poate garanta siguranță zilei de mâine.

CHIȘINĂU, 13 nov - Sputnik. Antreprenorul Iurie Nicov, care intenționează să deschidă în Moldova o fabrică de uscare a legumelor, a declarat pentru Sputnik Moldova că în mediul de afaceri din țara noastră domină incertitudinea.

În contextul evenimentelor politice, agenții economici se gândesc de două ori înainte să facă angajări sau investiții, iar unii chiar decid să se retragă de pe piața Republicii Moldova.

”Zilele trecute am discutat cu niște parteneri de afaceri din străinătate, care planifică să facă investiții în Moldova. Auzind discuții la televizor despre moțiunea de cenzură, au decis să facă un repaus. Au spus că pleacă și se vor întoarce doar după ce vom avea un nou guvern și răspunsuri clare la întrebările care au apărut la ei timp de câteva zile, cât au stat în Moldova. Criza politică afectează foarte mult mediul de afaceri. De exemplu, deciziile pe care le-am luat acum patru zile trebuie să le oprim, să le regândim, să le restartăm din nou sau să le punem în ”stand by” pentru a vedea ce va fi mai departe”, a menționat omul de afaceri.

Iurie Nicov spune că așteaptă de la următorul guvern sta­bilitate şi predictibilitate, iar în condițiile în care criza se va adânci omul de afaceri nu exclude că ar putea emigra din Republica Moldova, urmând exemplul mai multor subalterni de-ai săi. 

”În ultimele luni, din compania mea au plecat vreo 16 angajați. Și nu au plecat singuri, au plecat cu tot cu familii. Și eu am fost în pielea asta. La un moment dat, am abandonat totul și am plecat. După o perioadă, tot ce am agonisit peste hotare am adus în țară și am început a face investiții. Acum, nu pot garanta că nu voi pleca din nou. Totul depinde de ce va fi mai departe: va fi stabilitate sau vom fi aruncați iar în instabilitate? Vor urma alegeri anticipate sau se vor schimba guvernele unul după altul? Am fost aruncați ca făina într-o sită, dintr-o parte în alta. Nu a fost stabilitate, nu a fost consecvență, nu am avut garanția businessului și am avut o stagnare foarte serioasă. Anume din această cauză a început exodul oamenilor peste hotare”, a remarcat antreprenorul.

Parlamentul de la Chișinău a votat, la 12 noiembrie, pentru demiterea Guvernului condus de Maia Sandu. Moțiunea de cenzură depusă de fracțiunea PSRM și care a fost examinată astăzi de Parlamentul de la Chișinău a fost votată de 63 de deputați din minimul necesar de 51 de voturi. Pentru demiterea Cabinetului Sandu au votat deputații din fracțiunea socialiștilor și cei din fracțiunea democraților.

Motiv pentru demiterea Guvernului Sandu a servit modificarea Legii Procuraturii de către Executiv prin asumare de răspundere.

227
Tagurile:
migrație, exod, investitori, Mediul de afaceri, instabilitate, criză politică
Тема:
Demiterea Guvernului Sandu prin moțiune de cenzură (26)
Tematic
Expert: Epoca Europei se încheie – Asia scrie istoria omenirii
Mai este oare posibilă o nouă alianță între PSRM și ACUM după căderea Guvernului
Roman Chircă

Ce scop urmărește statul prin impozitarea veniturilor din dobânzile bancare

88
(reînnoit 11:14 27.11.2020)
Expertul economic Roman Chircă spune că intenția de a taxa dobânzile bancare, începând cu anul 2021, nu înseamnă altceva decât dorința autorităților de a descuraja plasarea depozitelor cetățenilor la bănci și direcționarea lor spre investiții.
Ce scop urmărește statul prin impozitarea veniturilor din dobânzile bancare

Impozitarea dobânzilor pentru persoanele fizice este o prevedere mai veche din Codul Fiscal, iar aplicarea acestei măsuri fiscale a fost amânată de vreo 10 ani. Expertul economic Roman Chircă spune că  la ora actuală în sistemul bnacar există un volum uriaș la depozite, de 72 de miliarde de lei, iar volumul de credite oferite de bănci este de 43 de miliarde de lei. Chircă este de părere că depozitile bancare ar trebui descurajate pentru a fi investite în sectorul real al economiei.

„Depozitul este o formă pasivă de protecție a valorii banilor. Subiectul taxării dobânzilor bancare era unul tabu. Trebuie să înțelegem că în lipsa instrumentelor alternative de investire a banilor avem o preferință a cetățenilor pentru această formă pasivă de investiție, adică în depozite la bănci care nu vor scădea în următorii ani, iar cu timpul această taxă de 3% ar putea să crească”, a precizat expertul.

Anterior, scretarul de stat, Dorel Noroc a precizat că taxarea dobânzilor urmează să aibă loc prin reținere finală. Nu va exista nicio obligație finală a persoanei fizice de a declara sau a raporta aceste sume. Atunci când banca achită aceste dobânzi, ea va reține un impozit de 3%. Conform estimărilor, impozitarea dobânzilor persoanelor fizice prin aplicare reținerii finale a impozitului în mărime de 3% ar genera venituri în buget de 24 milioane lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
impozitare, Dobândă
Tematic
Un funcționar spune de ce Guvernul vrea să plafoneze taxele locale
De ce Guvernul a renunțat la ideea de a percepe taxa pentru drumuri la pompă


Загрузка...

27 de ani de la introducerea leului în circulație: Cum a evoluat moneda națională

54
(reînnoit 21:52 26.11.2020)
În data de 29 noiembrie 1993, leul moldovenesc devine moneda națională și este introdus în circulație. De atunci și până în prezent, leul a avut o evoluție diferită în raport cu valutele străine.
Evoluția leului în raport cu dolarul
© Sputnik / Vadim Rusu

Pentru a promova o politică monetară și de credit antiinflaționistă, autoritățile au decis să introducă moneda noțională – leul moldovenesc. Astfel, s-a reușit stoparea inflației galopante de la începutul anilor 1990. Până la introducerea monedei naționale, pe teritoriul Republicii Moldova au circulat rublele sovietice și cupoanele moldovenești.

Dolari
© Sputnik / Виталий Тимкив

Datele Băncii Naționale a Moldovei (BNM) arată că cele mai multe bancnote puse în circulație sunt cele de un leu - 87,62 de milioane de astfel de bancnote. Cele de 200 de lei se află pe locul doi. Astfel, 66,99 de milioane de bancnote de 200 de lei sunt acum în circulație. A treia în clasament este bancnota de 100 de lei. Astfel de bancnote sunt în număr de 39,71 de milioane.

De la introducerea monedei naționale și până în prezent, aspectul leului a suferit schimbări nesemnificative. Și-a schimbat dimensiunile bancnota de 100 de lei, care în anul 2015 a devenit cu câțiva milimetri mai mare.

Totodată, în anul 2018, BNM decide să introducă în circulație monedele de 1, 2, 5 și 10 lei. Responsabilii de la BNM și-au explicat decizia prin faptul că bancnotele respective sunt cele mai utilizate de oameni și se uzează cel mai rapid, iar monedele vor putea fi folosite un timp mult mai îndelungat.

Doar BNM poate retrage din circulație monedele și bancnotele uzate. Acest lucru se face prin intermediul sistemului bancar, în scopul schimbării sau înlocuirii acestora.

Banca Națională a Moldovei și-a desfășurat activitatea sub conducerea guvernatorilor Leonid Talmaci, Dorin Draguțanu, Sergiu Cioclea. Din 30 noiembrie 2018, guvernatorul Băncii Naționale este Octavian Armașu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
BNM, Curs valutar, leul moldovenesc
Tematic
Rezervele valutare ale BNM bat record după record


Загрузка...
Donald Trump

Trump: Există o singură modalitate ca Biden devină președinte

0
(reînnoit 21:15 27.11.2020)
La începutul acestei săptămâni, Trump a spus că va pleca de la Casa Albă în cazul în care Colegiul Electoral îl va certifica pe democratul Joe Biden drept câștigător al alegerilor prezidențiale din 2020.

BUCUREŞTI, 27 nov – Sputnik, Doina Crainic. Președintele SUA, Donald Trump, a scris pe Twitter că există o singură modalitate ca Joe Biden să devină președinte: dacă va dovedi că „80 de milioane de voturi nu au fost obţinute ilegal sau fraudulos”. „Când vedeți ce s-a întâmplat în Detroit, Atlanta, Philadelphia și Milwaukee, o fraudă masivă, [Biden] are o mare problemă de nerezolvat!”, a scris Trump.

Twitter a marcat postarea lui Trump cu avertismentul „Această afirmație despre frauda electorală este contestată”.

​Postarea vine după ce Trump a declarat presei, la începutul acestei săptămâni, că va „pleca cu siguranță” de la Casa Albă în cazul în care Colegiul Electoral îl va certifica pe Biden drept câștigătorul alegerilor prezidențiale din 2020. El a mai spus că, dacă Colegiul Electoral votează pentru Biden, acest lucru va fi o „greșeală”.

După alegerile din 3 noiembrie, presa principală din SUA s-a grăbit să-l pronunțe pe democratul Joe Biden drept câștigător, deși Trump a susținut că victoria ar fi fost a lui dacă nu ar fi existat ilegalităţi majore în timpul votului prin corespondență și fraude din partea democraților. Echipa de campanie a lui Trump a intentat mai multe procese în statele cheie, unde susține că au avut loc fraude electorale în masă.

Colegiul Electoral se întrunește pe 14 decembrie pentru a vota următorul președinte al Statelor Unite.

În ciuda opoziției atât de puternice din partea echipei lui Trump față de rezultatele alegerilor, procesul de transfer al puterii către Biden a început deja. La începutul acestei săptămâni, Biden și-a anunțat nominalizările pentru posturile-cheie din viitoarea administrație americană, potrivit Sputnik News.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
președinte, Joe Biden, Trump
Tematic
Biden și-a anunțat victoria, Trump nu cedează: De ce e periculos conflictul


Загрузка...