Supermarket

Producătorii moldoveni sunt scoși de pe piață de vecinul nostru cel mai apropiat

828
Fostul vicepremier al Republicii Moldova, economistul Alexandru Muravschi a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre pericolul ce amenință economia țării.

CHIȘINĂU, 8 sept – Sputnik. Contrabanda și suprasaturarea pieței cu produse de import au devenit un pericol evident pentru securitatea economică a Republicii Moldova, susține economistul Alexandru Muravschi.

Interlocutorul a menționat că mai mulți experți și politicieni discută despre plusurile și minusurile Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE. Acum câțiva ani, când urma să fie semnat Acordul, economiștii și oamenii politici spuneau că piața moldovenească va fi „invadată” de mărfurile din Europa. Însă la această oră, spune expertul, pericolul vine nu din UE, ci din altă parte.

„Dacă vom examina volumul și structura importurilor în Republica Moldova din ultimii ani, vom vedea că importul a crescut brusc nu din UE. În ultimii ani piața autohtonă este invadată de mărfuri din Ucraina: lactate, zahăr, ciuperci, carne. Aceste produse nu au nici o tangență cu Acordul de Asociere cu UE. Ele ajung la noi pe cale de contrabandă prin Transnistria”, a menționat Muravschi.

Economistul a subliniat că această contrabandă se ridică la sume de sute de milioane de lei, iar autoritățile nu reacționează adecvat la schemele în urma cărora impozitele nu ajung în bugetul statului.

„Aceste mărfuri de contrabandă pătrund pe piața moldovenească prin intermediul așa-zișilor deținători de patente. Contrabanda atinge sume de sute de milioane de lei. Impozitele nu sunt achitate, iar autoritățile mai prelungesc patentele pe încă trei ani. Unde-i logica elementară?”, se întreabă Muravschi.

828
Tagurile:
importuri ucrainene, piața, Producători moldoveni
Tematic
Expert: Trebuie să exportăm mărfuri, nu forță de muncă
Salariile rămân la fel, dar prețurile cresc alarmant: De ce se întâmplă aceasta
Dodon intenționează să discute cu Medvedev anularea taxelor la mărfurile moldovenești


Загрузка...