energia electrică

Lumina se scumpește: Când intră în vigoare noile tarife

1131
(reînnoit 16:09 22.08.2019)
Decizia cu privire la majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii casnici va intra în vigoare de vineri, 23 august, când va fi publicată în Monitorul Oficial.

CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. De vineri, 23 august, vor intra în vigoare noile tarife la energia electrică. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat, săptămâna trecută, tariful la electricitate pentru toți consumatorii casnici.

Лампы
© Sputnik / Марина Лысцева

ANRE a aprobat tarife noi la energia electrică furnizată de ÎCS ”Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” și SA ”Furnizarea Energiei Electrice Nord”. Astfel, consumatorii finali din centrul și sudul țării vor achita 1,89 de lei pentru un kilowatt/oră, iar consumatorii finali din nordul țării vor achita 2,23 de lei pentru un kilowatt/oră.

ANRE a aprobat și prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de SA „Energocom”.  Astfel, a fost acceptat prețul reglementat de furnizare solicitat de întreprindere în cuantum de 1,58 de lei pentru un kilowatt/oră.

Potrivit deciziei ANRE, noile tarife vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial (MO) al Republicii Moldova. Hotărârea ANRE va fi publicată în MO din 23 august 2019.  

1131
Tagurile:
in vigoare, ANRE, tarife, energie electrică
Тема:
Viața în Moldova (341)
Tematic
Când se va scumpi energia electrică: Anunțul ANRE
Tarife noi la energia electrică: Când vor fi examinate noile prețuri
Țevi pentru gazoductul ”Nord Stream–2”

Kremlinul a comentat planurile SUA privind noile sancțiuni împotriva ”Nord Stream–2”

27
(reînnoit 16:49 04.12.2020)
Noile sancțiuni împotriva conductei de gaz au fost incluse în proiectul de buget pentru apărare. Kremlinul a dat o apreciere acestor planuri.

CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a calificat sancțiunile SUA împotriva ”Nord Stream–2” drept o concurență neloială.

Anterior, membrii Congresului SUA au convenit asupra unui proiect de buget  destinat apărării, care conține noi restricții împotriva conductei de gaz aflată în construcție.  Acesta prevede sancțiuni împotriva companiilor care promovează vânzarea, închirierea și utilizarea navelor de instalare a țevilor, precum și a companiilor care oferă servicii de asigurări și diverse servicii tehnice.

"Evident, astfel de măsuri, în opinia noastră, sunt în mod fundamental contrare principiilor comerțului internațional și chiar dreptului internațional", a comentat Peskov.

De asemenea, el a adăugat că Moscova va continua să-și protejeze interesele.

SUA versus "North Stream – 2"

Statele Unite, care își promovează propriul gaz natural lichefiat (GNL) în Europa, se opun în mod activ proiectului rusesc.  În octombrie, Washingtonul a extins sancțiunile împotriva "North Stream – 2" pentru a include companiile care furnizează servicii navelor implicate în montarea conductei. Aceste restricții fac parte din pachetul PEESA ”privind protecția securității energetice a Europei”.  Compania de certificare Det Norske Veritas – Germanischer Lloyd (DNV GL) s-a retras deja din proiect.

În noiembrie, guvernul german a criticat din nou sancțiunile extrateritoriale împotriva proiectului rusesc ”Nord Stream–2”. Berlinul a subliniat că vor coordona acțiunile viitoare cu partenerii europeni, cu Comisia Europeană și cu companiile implicate în construcția gazoductului.

În același timp, la începutul lunii decembrie, Oficiul Federal German pentru Transport Maritim și Hidrografie a fost de acord ca conducta să fie instalată în apele germane până la sfârșitul anului. Pentru a continua activitatea în perioada ianuarie-aprilie, va fi nevoie de o permisiune suplimentară, cererea pentru această permisiune fiind deja în curs de examinare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Gazoductul ”Nord Stream, sancțiuni, SUA, Kremlin
Tematic
La ce ar trebui să ne așteptăm de la Biden în privința Nord Stream-2: Expert
Polonia va salva ”Nord Stream - 2”: Iată de ce


Загрузка...
Mihail Mișustin

Mișustin: sperăm Moldova va continua interacțiunea constructivă cu UEEA

43
(reînnoit 16:16 04.12.2020)
Șeful guvernului rus a subliniat că Rusia consideră dezvoltarea UEE drept o prioritate incontestabilă.

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Rusia speră la o interacțiune eficientă între Republica Moldova și Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA) după alegerile prezidențiale din țară. Acest lucru a fost declarat de către premierul Federației Ruse, Mihail Mișustin, la o reuniune a Consiliului Interguvernamental Eurasiatic.

"Sperăm că, în urma rezultatelor recentelor alegeri prezidențiale, colegii noștri din Republica Moldova vor continua interacțiunea constructivă cu UEEA. Vreau să spun că Rusia consideră dezvoltarea UEEA drept o prioritate incontestabilă", a spus Mișustin.

Potrivit prim-ministrului rus, ”interacțiunea de integrare în cadrul UEEA se bazează pe principiile pragmatismului, pe aspirația comună către o dezvoltare stabilă a economiei, pe îmbunătățirea climatului investițional, pe conducerea cu succes a afacerilor și, prin urmare, vizează asigurarea creșterii veniturilor oamenilor și a nivelului lor de trai în toate statele Uniunii ".  "Acestea sunt morivele pentru care Uniunea Economică Eurasiatică a fost înființată în urmă cu cinci ani", a menţionat Mișustin.

La ședința Consiliului interguvernamental eurasiatic a participat și prim-ministru Republicii Moldova, Ion Chicu.  Moldova a căpătat statut de observator în UEE la summitul din 14 mai 2018 de la Soci, decizia liderilor statelor membre fiind unanimă.  În cadrul Memorandumului de cooperare dintre Comisia Economică Euroasiatică și Republica Moldova din 3 aprilie 2017, a fost înființat un grup de lucru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
UEEA, cooperare, Moldova, Mihail Mișustin
Tematic
Glaziev, despre importanța statutul de observator al Moldovei în cadrul UEEA
Prin ce avantajează Moldova statutul de observator în UEEA


Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

0
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...