Valută

Moldova, secătuită de bani: Cum FMI obligă BNM scoată valuta din țară - expert

1297
(reînnoit 10:49 15.08.2019)
Moldovenii aflați la muncă peste hotare trimit valută acasă, dar Banca Națională o cumpără și o depune în bănci străine, unde servește la dezvoltarea economiilor altor țări. Totul se face prin înțelegere cu FMI.

Ce legătură există între cerințele Fondului Monetar Internațional (FMI) și creșterea ratei de bază de către Banca Națională a Moldovei (BNM), la care se referea consilierul prezidențial Ion Chicu, fost ministru al Finanțelor în guvernarea precedentă?

Mecanismul a fost explicat, într-o emisiune de la Radio Sputnik, de expertul economic Viorel Gîrbu.

Rata de bază mai mare înseamnă mai puține credite și inflație mai mică

Mai întâi, să precizăm că rata de bază stabilită de BNM este un indicator de care trebuie să țină cont în mod obligatoriu băncile licențiate: acestea nu trebuie să stabilească dobânzi la creditele pe care le acordă mai mici decât rata de bază.

Când BNM majorează rata de bază, băncile cresc dobânzile, iar acest fapt descurajează contractarea creditelor de către agenții economici și persoanele fizice.

Numărul creditelor scade și, respectiv, cetățenii operează cu mai puțin bani. Astfel, rata de bază servește drept instrument de sterilizare a masei monetare, de reducere a banilor aflați în circulație. Mai puțini bani și o posibilitate mai redusă de cumpărare înseamnă o inflație mai mică.

La indicația FMI, BNM cumpără valută și o trimite peste hotare

În acordurile sale din ultimii ani cu Guvernul Republicii Moldova, Fondul Monetar Internațional (FMI) a impus o limită a rezervelor oficiale obligatorii – un prag de care să nu treacă rezervele valutare.

Pentru a se conforma acestui prag, Banca Națională a Moldovei (BNM) cumpără valută de pe piața internă și o exportă peste hotare, depunând-o în bănci comerciale din țări cu economie dezvoltată, a explicat expertul economic Viorel Gîrbu.

Pentru a cumpăra valuta de pe piața internă, BNM trebuie să „arunce” în schimb sume mari de monedă națională – o acțiune ce poate avea ca efect creșterea inflației.

Dar pentru a nu admite explozia inflației, BNM își compensează propria acțiune inflaționistă prin majorarea ratei de bază.

Ca rezultat, rata de bază mai mare conduce la reducerea activității de creditare a băncilor și, implicit, la stoparea creșterii economice, pentru că agenții economici nu dispun de bani pentru dezvoltarea afacerilor.

Valuta pleacă în cantități mult mai mari decât ne vine de la creditori

„Efectiv, seacă resursele financiare ale Republicii Moldova și lucrul acesta este paradoxal. Fiindcă noi apelăm la FMI, BM, BERD pentru valută. Or, valuta pleacă din Republica Moldova, în baza acordului semnat cu FMI, în cantități mult mai mari”, a explicat Viorel Gîrbu.

În 2015, „find lovită deja de criza bancară”, BNM a fost obligată, prin acordul cu FMI, să cumpere de pe piața internă 500 de milioane de dolari, a precizat expertul economic. Pentru a cumpăra această cantitate de valută, BNM a efectuat pe piața valutară internă o infuzie inflaționistă de 13 miliarde de lei.

Acești bani nu erau „acoperiți” prin nimic, pentru că, evident, BNM nu produce nimic.

În anul următor, 2016, FMI, prin acordul cu Guvernul, a obligat BNM să cumpere un volum de valută pentru care a fost necesară o emisie inflaționistă de 8 miliarde de lei. Respectiv, pentru a nu admite creșterea inflației în urma emisiilor inflaționiste de lei, BNM a majorat rata de bază. 

BNM tipărește lei fără acoperire și-i aruncă pe piață, apoi crește rata de bază

„Ceea ce face BNM de o perioadă lungă de timp este aberant și total împotriva logicii economice și economiei naționale”, a subliniat Viorel Gîrbu.

„Prin acest instrument, BNM reduce masa monetară sănătoasă, generată de băncile comerciale, și pune în circulație o masa monetară semnificativă nesănătoasă, bani neacoperiți, doar ca urmare a indicației FMI-ului”, a spus expertul economic. 

„Dacă BNM își permite să arunce pe piață 8 miliarde de lei într-un an, de ce BNM n-ar împrumuta 8 miliarde de lei Guvernului, pentru ca Guvernul să folosească acești bani pentru proiecte de dezvoltare? Să creeze anumite mecanisme de finanțare-dezvoltare a sectorului antreprenorial. Acesta ar fi un mecanism real de ajutorare a agenților economici, a economiei naționale, a cetățenilor, motivarea să nu plece peste hotare”, a explicat Viorel Gîrbu.

„Nu importam tehnologii - nu creste productivitatea muncii. Nu se creează locuri de muncă noi - populația este forțată să plece din Republica Moldova”, a completat expertul economic.

FMI „ne-ar sări în cap” dacă BNM ar face același lucru pentru Guvern

„Atât timp cât BNM tipărește bani fără acoperire pentru a trimite valută peste hotare, FMI este bucuros. Dacă BNM va face același lucru pentru Guvern, ne vor sări în cap partenerii de dezvoltare”, a admis expertul economic.

„Vedeți, e un cerc vicios aici, dar nu sunt explorate toate posibilitățile. E la latitudinea Guvernului, autorităților, dacă într-adevăr sunt responsabile, să vină cu abordări mai eficiente pentru a dinamiza procesele sociale și economice din Republica Moldova”, a conchis Viorel Gîrbu.

Expertul economic a subliniat că, „în mod cert, există și multe rezultate pozitive” ale asistenței financiare externe, dar că, în opinia sa, Guvernul ar trebui să vină „cu abordări mult mai nuanțate, să folosească resursele interne, fără să apeleze la anumite practici, chiar abuzive, venite din partea comunității internaționale”.

Republica Moldova a semnat „foarte multe acorduri internaționale, care practic ne-au legat mâinile la spate, ne-au răsucit așa de tare mâinile, încât spațiu de manevră nu mai avem. În aceste condiții, sigur că este foarte greu”, a constatat Viorel Gîrbu.

1297
Tagurile:
valuta, BNM, FMI, bani, Moldova
Tematic
De unde vine valuta în Moldova: Banii trimiși de rude au trecut pe locul doi
Ion Chicu despre Acordul cu FMI: ”Partenerii” cu ultimatumuri deplasate, nu sunt parteneri
euro

Moldova va primi 70 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei

31
(reînnoit 19:57 04.08.2020)
Republica Moldova contractează un credit în valoare de 70 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru a atenua impactul pandemiei COVID-19 asupra economiei și sănătății publice.

CHIȘINĂU, 4 aug - Sputnik. Ministerul Finanțelor anunță printr-un comunicat de presă că a semnat un acord de împrumut în valoare de 70 de milioane de euro cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Creditul va fi folosit pentru a atenua impactul COVID-19 asupra economiei și sănătății publice. O parte din bani va fi alocată pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii, iar alta va fi direcționată către sectorul sănătății. 

Potrivit instituției, 40 milioane euro vor fi oferite pentru achiziția, în cadrul procedurilor de urgență, a echipamentelor medicale și materiale consumabile, reabilitarea și transformarea unităților medicale, precum și „pentru expertiza suplimentară întru asigurarea măsurilor de răspuns de urgență la COVID-19”.

Celelalte 30 de milioane de euro vor fi oferite în calitate de suport pentru IMM-uri. Cu ajutorul acestor bani va fi oferită finanțare pentru capital circulant și nevoile de investiții ale IMMM-urilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locuri de muncă viabile. 

„Atenuarea efectelor COVID-19 asupra sănătății populației Republicii Moldova și asupra economiei naționale rămâne în continuare o prioritate a Guvernului”, a menționat vicepremierul și ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța. 

La rândul său, guvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Rolf Wenzel, a declarat că este vital ca țările membre ale CEB să-și sporească capacitățile de răspuns, deoarece COVID-19 continuă să aibă un impact foarte mare asupra economiei și societății.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, bani, împrumut


Загрузка...
Igor Dodon

Vizită la Moscova: Agenda discuțiilor lui Dodon cu oficiali din Rusia

121
(reînnoit 11:32 04.08.2020)
Șeful statului a informat că, printre alte chestiuni, intenționează să discute despre reluarea negocierilor cu Rusia privind obținerea împrumutului de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Președintele Moldovei, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova unde urmează să aibă o serie de întrevederi cu mai mulți oficiali ruși.

Șeful statului intenționează să discute chestiuni ce țin de aprofundarea cooperării moldo-ruse în toate domeniile de interes reciproc.

”Planific să discut cooperarea în domeniul economic, facilitarea exportului mărfurilor noastre pe piața rusă, reluarea negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului de circa 200 de milioane de euro, posibilitățile de susținere a diasporei moldovenești în Federația Rusă și altele”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Vineri, 31 iulie, Guvernul Moldovei a decis reluarea negocierilor privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse.

Viceprim-ministrul, ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat atunci că la data de 23 iunie 2020, Ministerul Finanțelor al Federației Ruse a confirmat disponibilitatea de a relua consultările bilaterale pentru oferirea unui împrumut financiar de stat Guvernului Republicii Moldova, în sumă de 200 milioane de euro. ”Voi aminti că în legea bugetului de stat pentru anul 2020, suma împrumutului de 200 de milioane de euro este prevăzută ca sumă de finanțare a deficitului bugetar”, a declarat Pușcuța.

În ce constă problema acordării crediului

Anterior, Guvernul Chicu a ajuns la o înțelegere cu Rusia privind acordarea unui credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată în timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.

Însă în data de șapte mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Decizia Curții Constituționale de a recunoaște drept neconstituțional Acordul privind acordarea unui împrumut Chișinăului, în Rusia a fost considerată drept una politizată.

”Această decizie provoacă nedumerire și regret. Nedumerire pentru că, în primul rând, partea moldoveană a solicitat un împrumut, Rusia nu a impus nimic nimănui. Și, în al doilea rând, negocierile privind acordul au fost desfășurate în mod deschis și transparent, începând din noiembrie 2019. Acestea au fost mediatizate de mass-media din Moldova. Din anumite motive, nimeni nu a pus problema constituționalității negocierilor”, a declarat vicepremierul rus de externe, Andrei Rudenko.

Pe 25 iunie, în urma unei întâlniri cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Rusiei, reprezentantul special al președintelui rus pentru dezvoltarea comerțului și relațiilor economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, la Moscova, președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că Chișinăul și Moscova vor relua negocierile privind acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

121
Tagurile:
Credit, Moscova, Dodon
Tematic
Rusia va susține exportul moldovenesc și va relua negocierile cu privire la credit
Negocierile cu Federația Rusă privind împrumutul de 200 de milioane de euro vor fi reluate


Загрузка...
Oameni pe stradă

Moldova: Trei avertizări majore pentru săptămâna aceasta

0
(reînnoit 11:35 05.08.2020)
Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează că în următoarea perioadă vom avea parte de caniculă și există pericol de incendii.

CHIȘINĂU, 5 aug - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează că în perioada 5-9 august pe arii extinse se vor menține temperaturi maxime ale aerului, cu valori cuprinse între +33..+34°C. În aceste condiții există pericol excepțional de incendiu. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile antiincendiare. Cetățenii sunt atenționați că, în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, orice scânteie poate provoca incendii de proporții. Oamenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis în preajma spațiilor locative, forestiere și a lanurilor de cereale pentru prevenirea incendiilor şi extinderea acestora. Totodată, maturii sunt rugați să-și monitorizeze copiii. Să nu le permită jocul cu sursele de aprindere.

Pericol pentru vârstnici, copii și bolnavi

Canicula reprezintă risc pentru persoanele vârstnice, copiii, bolnavii cu afecțiuni cronice, în special cardiace și respiratorii. În perioada caniculară este indicat acestor persoane să evite aflarea la soare în orele de vârf, să se protejeze de razele solare în spații răcoroase, umbrite și să consume cât mai multă apă potabilă. IGSU avertizează repetat că în perioada cu temperaturi ridicate scăldatul în bazinele acvatice din țară poate provoca tragedii.

Salvatorii menționează că scăldatul în locuri neamenajate cu stații de salvare precum și aflarea minorilor nesupravegheați în preajma râurilor, lacurilor se interzice. În caz de situații de risc persoanele sunt rugate să apeleze Serviciul 112 pentru acordarea ajutorului necesar din partea echipelor de urgență. 

Prognoza meteo pentru Moldova 

Săptămâna aceasta vom avea temperaturi ridicate. Valorile termice vor fi de +28..+31 de grade Celsius în nord, +29..+32 de grade în centru și +30..+33 de grade în sud.

Puțini nori vor fi prezenți pe cer în regiunile de centru și sud, dar în nord Soarele va fi umbrit un pic mai mult. Vântul va fi destul de vioi și ne va ajuta să facem față arșiței – va sufla din sud-est, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă.

Presiunea atmosferică va fi normală. În noaptea spre joi, 6 august, temperatura aerului va coborî până la +14..+17 grade în nord, +15..+18 în centru și +16..+19 în sud.

Pentru joi sunt anunțate maxime termice cu două grade mai înalte decât miercuri: +30..+33 de grade în nord, +30..+34 grade în centru și +31..+34 grade în sud. Până în data de 9 august este în vigoare un Cod Galben de caniculă și pericol de excepțional de izbucnire a incendiilor, din cauza secetei și temperaturilor înalte.
De asemenea, până pe 10 august meteorologii au instituit un Cod Galben de secetă hidrologică în râurile mici și bazinele acvatice din țară – fenomenul este provocat de lipsa precipitațiilor și temperaturile înalte.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
avertizare, Moldova
Tematic
Un roi de albine a lăsat mască zeci de oameni pe o stradă aglomerată - Video, Foto


Загрузка...