Valută

Moldova, secătuită de bani: Cum FMI obligă BNM scoată valuta din țară - expert

1316
(reînnoit 10:49 15.08.2019)
Moldovenii aflați la muncă peste hotare trimit valută acasă, dar Banca Națională o cumpără și o depune în bănci străine, unde servește la dezvoltarea economiilor altor țări. Totul se face prin înțelegere cu FMI.

Ce legătură există între cerințele Fondului Monetar Internațional (FMI) și creșterea ratei de bază de către Banca Națională a Moldovei (BNM), la care se referea consilierul prezidențial Ion Chicu, fost ministru al Finanțelor în guvernarea precedentă?

Mecanismul a fost explicat, într-o emisiune de la Radio Sputnik, de expertul economic Viorel Gîrbu.

Rata de bază mai mare înseamnă mai puține credite și inflație mai mică

Mai întâi, să precizăm că rata de bază stabilită de BNM este un indicator de care trebuie să țină cont în mod obligatoriu băncile licențiate: acestea nu trebuie să stabilească dobânzi la creditele pe care le acordă mai mici decât rata de bază.

Când BNM majorează rata de bază, băncile cresc dobânzile, iar acest fapt descurajează contractarea creditelor de către agenții economici și persoanele fizice.

Numărul creditelor scade și, respectiv, cetățenii operează cu mai puțin bani. Astfel, rata de bază servește drept instrument de sterilizare a masei monetare, de reducere a banilor aflați în circulație. Mai puțini bani și o posibilitate mai redusă de cumpărare înseamnă o inflație mai mică.

La indicația FMI, BNM cumpără valută și o trimite peste hotare

În acordurile sale din ultimii ani cu Guvernul Republicii Moldova, Fondul Monetar Internațional (FMI) a impus o limită a rezervelor oficiale obligatorii – un prag de care să nu treacă rezervele valutare.

Pentru a se conforma acestui prag, Banca Națională a Moldovei (BNM) cumpără valută de pe piața internă și o exportă peste hotare, depunând-o în bănci comerciale din țări cu economie dezvoltată, a explicat expertul economic Viorel Gîrbu.

Pentru a cumpăra valuta de pe piața internă, BNM trebuie să „arunce” în schimb sume mari de monedă națională – o acțiune ce poate avea ca efect creșterea inflației.

Dar pentru a nu admite explozia inflației, BNM își compensează propria acțiune inflaționistă prin majorarea ratei de bază.

Ca rezultat, rata de bază mai mare conduce la reducerea activității de creditare a băncilor și, implicit, la stoparea creșterii economice, pentru că agenții economici nu dispun de bani pentru dezvoltarea afacerilor.

Valuta pleacă în cantități mult mai mari decât ne vine de la creditori

„Efectiv, seacă resursele financiare ale Republicii Moldova și lucrul acesta este paradoxal. Fiindcă noi apelăm la FMI, BM, BERD pentru valută. Or, valuta pleacă din Republica Moldova, în baza acordului semnat cu FMI, în cantități mult mai mari”, a explicat Viorel Gîrbu.

În 2015, „find lovită deja de criza bancară”, BNM a fost obligată, prin acordul cu FMI, să cumpere de pe piața internă 500 de milioane de dolari, a precizat expertul economic. Pentru a cumpăra această cantitate de valută, BNM a efectuat pe piața valutară internă o infuzie inflaționistă de 13 miliarde de lei.

Acești bani nu erau „acoperiți” prin nimic, pentru că, evident, BNM nu produce nimic.

În anul următor, 2016, FMI, prin acordul cu Guvernul, a obligat BNM să cumpere un volum de valută pentru care a fost necesară o emisie inflaționistă de 8 miliarde de lei. Respectiv, pentru a nu admite creșterea inflației în urma emisiilor inflaționiste de lei, BNM a majorat rata de bază. 

BNM tipărește lei fără acoperire și-i aruncă pe piață, apoi crește rata de bază

„Ceea ce face BNM de o perioadă lungă de timp este aberant și total împotriva logicii economice și economiei naționale”, a subliniat Viorel Gîrbu.

„Prin acest instrument, BNM reduce masa monetară sănătoasă, generată de băncile comerciale, și pune în circulație o masa monetară semnificativă nesănătoasă, bani neacoperiți, doar ca urmare a indicației FMI-ului”, a spus expertul economic. 

„Dacă BNM își permite să arunce pe piață 8 miliarde de lei într-un an, de ce BNM n-ar împrumuta 8 miliarde de lei Guvernului, pentru ca Guvernul să folosească acești bani pentru proiecte de dezvoltare? Să creeze anumite mecanisme de finanțare-dezvoltare a sectorului antreprenorial. Acesta ar fi un mecanism real de ajutorare a agenților economici, a economiei naționale, a cetățenilor, motivarea să nu plece peste hotare”, a explicat Viorel Gîrbu.

„Nu importam tehnologii - nu creste productivitatea muncii. Nu se creează locuri de muncă noi - populația este forțată să plece din Republica Moldova”, a completat expertul economic.

FMI „ne-ar sări în cap” dacă BNM ar face același lucru pentru Guvern

„Atât timp cât BNM tipărește bani fără acoperire pentru a trimite valută peste hotare, FMI este bucuros. Dacă BNM va face același lucru pentru Guvern, ne vor sări în cap partenerii de dezvoltare”, a admis expertul economic.

„Vedeți, e un cerc vicios aici, dar nu sunt explorate toate posibilitățile. E la latitudinea Guvernului, autorităților, dacă într-adevăr sunt responsabile, să vină cu abordări mai eficiente pentru a dinamiza procesele sociale și economice din Republica Moldova”, a conchis Viorel Gîrbu.

Expertul economic a subliniat că, „în mod cert, există și multe rezultate pozitive” ale asistenței financiare externe, dar că, în opinia sa, Guvernul ar trebui să vină „cu abordări mult mai nuanțate, să folosească resursele interne, fără să apeleze la anumite practici, chiar abuzive, venite din partea comunității internaționale”.

Republica Moldova a semnat „foarte multe acorduri internaționale, care practic ne-au legat mâinile la spate, ne-au răsucit așa de tare mâinile, încât spațiu de manevră nu mai avem. În aceste condiții, sigur că este foarte greu”, a constatat Viorel Gîrbu.

1316
Tagurile:
valuta, BNM, FMI, bani, Moldova
Tematic
De unde vine valuta în Moldova: Banii trimiși de rude au trecut pe locul doi
Ion Chicu despre Acordul cu FMI: ”Partenerii” cu ultimatumuri deplasate, nu sunt parteneri
Președintele Maia Sandu

Maia Sandu spune va promova produsele moldovenești atât în UE, cât și în Rusia

70
(reînnoit 15:41 18.04.2021)
Șeful statului, Maia Sandu, declară că va promova produsele moldovenești pe piețele externe, atât cele din UE, cât și pe cea din Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Președintele Maia Sandu a avut o discuție online cu reprezentanți ai asociațiilor din sectorul agroalimentar. Ea le-a dat asigurări că va promova produsele moldovenești și va negocia cote mai mari de export pe piața din UE. De asemenea, ea spune că va obține extinderea aplicării taxei zero pentru anumite produse care ajung pe piața din Rusia.

”Angajamentul meu rămâne același - voi promova produsele moldovenești și voi negocia cote mai mari de export pe piața Uniunii Europene pentru mai multe tipuri de produse, în special agroalimentare. Totodată, am menționat că am expediat cu câteva săptămâni în urmă o solicitare către Federația Rusă pentru a extinde aplicarea taxei zero pentru anumite produse agricole care merg spre piața rusească”, a subliniat Sandu.

Șeful statului a remarcat că cele mai mari probleme cu care se confruntă agricultura în prezent sunt cauzate de efectele pandemiei și ale secetei din 2020. 

”Până vom avea un nou parlament responsabil, Guvernul trebuie să asigure un dialog eficient cu agricultorii și fermierii pentru a găsi soluții imediate de depășire a problemelor”, spune Sandu.

Agricultorii din sectorul zootehnic și panificație au menționat, de asemenea, importanța asigurării cu materie primă a acestor sectoare, una dintre soluțiile propuse fiind eliberarea grâului din rezerva de stat cu titlu de împrumut pentru a ajuta sectoarele respective să depășească criza. Un alt subiect abordat a fost solicitarea majorării fondului de subvenționare în agricultură.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

70
Tagurile:
Sandu, agricultor
Tematic
Salariul mediu pe economie crește în 2021: Iată cât valorează


Загрузка...
Curs valutar BNM

Curs valutar BNM pentru 18 aprilie: Cât costă euro și dolarul

411
(reînnoit 20:06 17.04.2021)
În acest weekend, leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu euro și leul românesc. Prețul dolarului american a coborât cu mai puțin de un ban, euro s-a scumpit cu un ban, iar leul românesc urcă nesemnificativ în cotații.

CHIȘINĂU, 18 apr – Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru zilele de weekend, un dolar american este cotat cu 17,87 lei, un euro – cu 21,38 lei, o hrivnă ucraineană - cu 63,92 bani, un leu românesc – cu 4,34 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,25 bani.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) s-au diminuat în martie cu 56,21 de milioane de dolari SUA.

BNM a anunțat că rezervele sale valutare au constituit 3 miliarde 707 de milioane 680 de mii de dolari americani (3 707,68 mil. dolari SUA) pe 31 martie 2021.

BNM a informat că, în martie, a intervenit pe piața internă pentru a cumpăra valută echivalând cu 9,7 milioane dolari SUA.

Lună trecută a pus în evidență tendința de creștere a ratei inflației – o evoluție prevăzută de prognoza BNM pentru anul în curs. În martie, ritmul anual al inflaţiei a constituit 1,49 la sută, în creștere mai mult decât dublă față de februarie, când inflația a fost de 0,62% (în ianuarie: 0,22%).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

411
Tagurile:
dolar, euro, 18 aprilie, curs valutar BNM
Tematic
Gîrbu: Impactul coronavirusului asupra Republicii Moldova
Gîrbu: Autoritățile ar trebui să pornească de la problema zero a societății – corupția!


Загрузка...
Maia Sandu și Jeanne Barseghian

Maia Sandu și-a început vizita la Strasbourg: Cu cine s-a întâlnit astăzi

128
(reînnoit 19:56 18.04.2021)
Președintele țării, Maia Sandu, și-a început duminică vizita sa oficială la Strasbourg. Ea s-a întâlnit deja cu primarul orașului Jeanne Barseghian.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Maia Sandu a avut duminică o întrevedere cu primarul orașului de reședință al Consiliului Europei, Jeanne Barseghian.

„Doamna primară este o cunoscută ecologistă și susținătoare a dezvoltării urbane verzi și o promotoare a implicării femeilor în politică și administrația locală. I-am mulțumit doamnei Barseghian pentru susținerea primăriei or. Strasbourg în organizarea eficientă a votării cetățenilor moldoveni la alegerile din anul trecut în condiții de pandemie, dar și pentru găzduirea multor studenți moldoveni, care învață în acest oraș”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Șeful statului a menționat că în cadrul întâlnirii s-a discutat și posibilitatea de a organiza schimburi de experiență între primăria orașului Strasbourg și localitățile din Republica Moldova conduse de femei.

Luni, Maia Sandu avea întrevederi cu mai mulți oficiali europeni, iar la ora 17:00 va susține un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

128
Tagurile:
Strasbourg, vizită, Maia Sandu
Tematic
Reacția PAS după ce Dodon a cerut demisia lui Sandu și alegeri prezidențiale anticipate


Загрузка...