Bloc de locuințe

Declin pe piața imobiliară? Ce se va întâmpla cu prețurile la apartamente

1301
(reînnoit 10:26 31.07.2019)
Numărul de locuințe date în exploatare este într-un continuu proces de descreștere. Ar putea oare duce asta la scumpirea imobilelor în anii următori?

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik. Domneiul construcțiilor imobiliare nu pare să mai fie atât de atractiv pentru dezvoltatori. Această concluzie se impune dacă analizăm datele Biroului Național de Statistică, potrivit cărora numărul locuințelor date în folosință s-a redus considerabil, ca de altfel și numărul autorizațiilor de construire.

Astfel, în anul 2018 au fost date în folosință 7301 locuințe (apartamente și case individuale de locuit) cu suprafața totală de 551,4 mii m², în scădere cu 21,3% faţă de nivelul înregistrat în anul 2017.

O descreștere drastică se înregistrează în mediul urban, chiar dacă ponderea acestora în numărul total este covârșitoare – 6595 de locuințe date în folosință în mediul urban și 706 în mediul rural. Comparativ cu anul 2017, în 2018 numărul locuințelor în mediul urban s-a diminuat cu aproape o treime – 28,1%. În mediul rural situația este inversă – aici numărul locuințelor date în folosință a crescut cu 61,3%.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată în municipiul Chișinău, unde au fost date în folosință cu 31 la sută mai puține locuințe decât în 2017. Totodată, Capitala continuă să fie lider incontestabil la numărului de vânzări de imobile în țară, potrivit experților. În regiunea Sud descreșterea a fost de 10,3%, în UTA Găgăuzia – de 29,4%. Surpriza vine din regiunea Nord unde s-a înregistrat o creștere de tocmai 71,6%. În regiunea Centru creșterea a fost mai modestă – 11,4%.

Datele BNS arată și o descreștere a numărului de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, eliberate în perioada ianuarie-iunie 2019. Astfel, au fost eliberate 1432 de autorizații, în scădere cu 8,2% faţă de ianuarie-iunie 2018.

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădirile rezidenţiale s-a redus cu 80, cea mai importantă scădere fiind tot în Chișinău (cu 52 mai puțin). Pentru construcții nerezidențiale au fost eliberate cu 48 de autorizații mai puțin.

Rămâne de văzut cum va influența această situație prețurile imobilelor. Unii experți spun că, după o cădere de mai bine de zece ani a prețurilor pe piața imobiliară, din anul viitor acestea vor fi în creștere ușoară.

De exemplu, expertul Oleg Luchian spune că există o tendință de mărire a prețurilor cu 1,5 % per metru pătrat și nu vede motive pentru care apartamentele ar putea să se ieftinească. El susține că numărul total de tranzacții în sfera imobiliară a crescut comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Municipiul Chișinăul continuă să fie lider incontestabil la numărului de vânzări de imobile în țară. Specialiștii din domeniu susțin că programul Prima Casă a avut ”un cuvânt de spus” pe piață. Cetățenii au procurat în jur de 5-7 mii de locuințe de la lansarea campaniei. 

"Dacă unele agenții se plâng că numărul total de clienți sunt în scădere, aceasta nu reprezintă un reper pentru ceea ce se întâmplă în general pe piața imobiliară. Numărul de contracte a crescut. Trebuie să recunoaștem că și atitudinea cetățenilor s-a schimbat. Mulți au conștientizat că e mai bine să achiți 200 euro lunar pentru un apartament care îți va rămâne în posesie după o perioadă, decât sa-i oferi pentru chirie", a declarat expertul pentru Sputnik Moldova.

1301
Tagurile:
apartamente, imobil, pret
Tematic
Mii de imobile neînregistrate și neevaluate de stat: Ce-i așteaptă pe proprietari
Euro, dolari, ruble, carduri bancare

Euro și dolarul continuă urce: Cursul valutar BNM pentru 22-24 ianuarie

113
(reînnoit 18:23 21.01.2021)
Leul mai mult s-a depreciat săptămâna aceasta în raport cu valutele. Euro s-a mai scumpit cu 10 bani, dolarul a urcat cu 4 bani și leul românesc cu 2 bani moldovenești în cotațiile oficiale. Doar rubla rusească a scăzut ușor: de la 23,67 bani la 23,64 bani.

CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru vineri, 22 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,45 lei, un euro – cu 21,19 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,67 bani, un leu românesc – cu 4,35 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,64 bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22-24 ianurie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22-24 ianurie

Acest curs valutar al BNM va fi valabil și în zilele de sâmbătă și duminică, 23 și 24 ianuarie.

Pe 21 ianuarie, dolarul s-a scumpit cu 7 bani și euro cu 6 bani în cotațiile valutare oficiale. Cu 2 bani a urcat și prețul leului românesc. De asemenea, rubla rusească a urcat de la 23,50 bani până la 23,67 bani. Hrivna ucraineană a coborât nesemnificativ.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Expertul economic Viorel Gîrbu a comentat pentru Sputnik Moldova că Banca Națională (BNM), conform înțelegerilor cu FMI, are grijă să „aplaneze fluctuațiile mari”.

L-am solicitat pe expertul economic Viorel Gîrbu să explice cum sunt stabilite cotațiile valutare oficiale pe care le anunță BNM.

„Prețul valutei nu este decis de casele de schimb valutar. Aceste entități sunt interesate de profit, adică de marja dintre ratele de cumpărare și vânzare, care nu are legătură cu cursul de schimb - marja există la fiecare curs, important este să fie cerere de valută”, a explicat Viorel Gîrbu.

„Se poate afirma că cursul este dictat de BNM, dar nu în mod direct. Aceasta, deoarece conform aranjamentelor legale și internaționale, care reies din memorandumul cu FMI, BNM aplanează fluctuațiile mari, dar nu țintește un curs”, a spus expertul economic.

În lunile noiembrie și decembrie 2020, persoanele fizice au oferit un volum impresionant de valută pe piața internă, astfel încât Banca Națională a Moldovei (BNM) a considerat necesar să cumpere „surplusul”. 

Totalul net de 250,7 milioane USD al ofertei persoanelor fizice din decembrie 2020 a inclus 201,1 milioane de euro și 5 milioane de dolari, ponderea altor valute fiind mai redusă. 

În mod tradițional, cota sumelor în euro a fost cea mai mare - 80,2% în decembrie 2020.

În luna decembrie 2020, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 105,6%, potrivit datelor publicate de BNM joi, 21 ianuarie.

În noiembrie 2020, oferta persoanelor fizice a fost și mai mare, gradul de acoperire a cererii fiind de 113,7%. 

În aceste condiții, BNM a intervenit în decembrie pe piața interbancară internă prin procurări nete de valută în valoare de 41 de milioane USD.

BNM a anunțat că ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,39% în luna decembrie 2020. 

La 31 decembrie 2020, activele oficiale de rezervă ale BNM se cifrau la 3 miliarde 783 de milioane 540 de mii de dolari americani (3 783,54 mil. dolari SUA). Astfel, rezervele valutare ale BNM erau în creștere cu aproape 104 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2020.

În 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Situații neplăcute la punctele de schimb valutar: Iată ce se întâmplă de fapt
Moldovenii și cardurile: Ce schimbări s-au produs din cauza COVID


Загрузка...
Alexandru Bordea

Cu o rudă, un prieten sau cu partenerul de viață? Cu cine nu trebuie faci afaceri

124
(reînnoit 17:42 21.01.2021)
Vrei să pui pe roate o afacere împreună cu o rudă, un prieten sau cu partenerul de viață? Iată ce trebuie să cunoști pentru a evita un eventual conflict și ruinarea businessului.
O rudă, un prieten sau partenerul de viață? Cu cine nu trebuie să faci afaceri

Cele mai multe afaceri bazate pe parteneriate au succes dacă ambii parteneri își asumă conștiincios responsabilitățile și depun efort pentru ca businessul pus pe roate să dea rezultate. Afirmația îi aparține business trainerului Alexandru Bordea și a fost făcută în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova. El susține că o bună parte dintre parteneriate, indiferent dacă sunt create în baza relațiilor de prietenie, rudenie sau interes, dau faliment la primul hop.

Business trainerul le recomandă persoanelor care vor să pună pe roate un business să nu se implice în parteneriate, dacă nu vor să piardă relația pe care o au cu potențialul coleg de afaceri.

„Ca să nu ajungi la conflict, este ideal să nu intri în parteneriate, fiindcă majoritatea situațiilor tu ai putea să le gestionezi singur”, a declarat business trainerul Alexandru Bordea.

Totuși, dacă nu aveți banii suficienți sau cunoștințele necesare pentru lansarea afacerii la care visați și depindeți de o rudă, un prieten sau de partenerul de viață, este bine să cunoașteți care sunt adevăratele riscuri ale unui astfel de proiect.

„Din experiența pe care o am, am văzut că cele mai bune parteneriate sunt între frați și surori, iar cele mai proaste parteneriate sunt între soț și soție. Și parteneriatele între copii și părinți sunt dificile, deoarece în majoritatea cazurilor părinții nu vor să accepte propunerile copiilor, subestimând potențialul lor”, adaugă Alexandru Bordea.

Expertul spune că parteneriatele bazate pe relații de prietenie pot da roade bogate doar dacă cei doi parteneri de afaceri își asumă responsabilitățile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

124
Tagurile:
rude, afaceri
Tematic
Antreprenor: Pandemia a schimbat viziunile în afaceri
Afaceri pe timp de pandemie: Cum rezistă tiinerii antreprenori
Sondaj: Impactul pandemiei asupra mediului de afaceri


Загрузка...
Lei moldovenești

Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul

0
(reînnoit 19:58 23.01.2021)
După o creștere bruscă la sfârșitul săptămânii a valutelor străine față de leul moldovenesc, cursul BNM pentru astăzi nu a suferit modificări.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Valoarea valutelor de referință rămâne neschimbată și astăzi. Cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei este același ca și în ziua de vineri când valutele străine s-au apreciat față de leul moldovenesc cu zece bani un euro, respectiv patru bani dolarul american. Astfel, la cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru duminică, 24 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,45 lei, un euro – cu 21,19 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,67 bani, un leu românesc – cu 4,34 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,64 bani. 

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22-24 ianurie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22-24 ianurie

Pe 21 ianuarie, dolarul s-a scumpit cu 7 bani și euro cu 6 bani în cotațiile valutare oficiale. Cu 2 bani a urcat și prețul leului românesc. De asemenea, rubla rusească a urcat de la 23,50 bani până la 23,67 bani. Hrivna ucraineană a coborât nesemnificativ. Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
piata valutara, valute străine, Schimb valutar, Curs


Загрузка...