Валюта разных стран

Vor fi sau nu plătite la timp pensiile și salariile: Ce spune ministrul Finanțelor

396
(reînnoit 12:27 13.07.2019)
Ministrul Finanțelor a declarat că se întreprind măsuri pentru administrarea înțeleaptă și în folosul cetățenilor a banilor publici, asigurând oamenii că salariile și pensiile vor fi achitate integral și la timp.

CHIȘINĂU, 12 iul – Sputnik. Astăzi, la Ministerul Finanțelor a avut loc o conferință de presă dedicată procesului de rectificare a bugetului și rezultatelor negocierilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

În debutul evenimentului, ministrul Finanțelor a declarat că se întreprind măsuri pentru administrarea înțeleaptă și în folosul cetățenilor a banilor publici, asigurând oamenii că salariile și pensiile vor fi achitate integral și la timp.

”Chiar din primele săptămâni, Guvernul a luat decizii ferme și consecvente pentru a combate corupția, a consolida instituțiile statului pentru ca acestea să lucreze în folosul cetățenilor. Aceste măsuri adoptate ne-au permis să deblocăm relațiile cu Uniunea Europeană și alți parteneri străini. Astfel, suntem absolut siguri că vom primi suportul lor. Deci vom plăti salariile și pensiile la timp”, a punctat Natalia Gavrilița.

De asemenea, conducerea Ministerului Finanțelor a menționat că prioritatea imediată a noului Cabinet de miniștri a fost deblocarea relațiilor cu partenerii externi.

”Existența unui program cu Fondul Monetar Internațional este o precondiție pentru suportul bugetar din partea Uniunii Europene. În primul rând este vorba despre asistența macro-financiară a UE și granturi la capitolul venituri care deja sunt estimate la 1 miliard 368 milioane lei. Am apreciat deschiderea misiunii FMI care a venit în Moldova imediat după intrarea în funcție a acestui Guvern. În ultimele două săptămâni colegii de la Ministerul Finanțelor și alte autorități publice au muncit mult împreună cu misiunea FMI pentru a finaliza două evaluări planificate a programului care ar permite accesarea a 46.5 milioane dolari SUA pentru finanțarea deficitului bugetar”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Referindu-se la procesul de rectificare a bugetului, Natalia Gavrilița a spus că proiectul de lege în acest sens va ajunge cât de curând în Parlament pentru a fi adoptat. Acesta prevede transferarea a peste 1 miliard de lei pentru acoperirea cheltuielilor de personal ale administrației publice locale, precum și reducerea cheltuielilor pentru investiții capitale care nu au fost executate. De asemenea, vor fi adoptate anumite măsuri fiscale precum interzicerea magazinelor duty-free terestre și de la intrarea în țară, taxarea produselor petroliere, eliminarea scutirilor fiscale pentru jocuri de noroc.

”Prioritățile Ministerului Finanțelor pe termen scurt sunt: plata salariilor, impozitarea mai justă a populației, absorbirea fondurilor internaționale, crearea unui mediu de afaceri previzibil, precum și oferirea ajutorului păturilor social-vulnerabile”, a conchis ministru Finanțelor, Natalia Gavrilița.

396
Tagurile:
ministrul Finanțelor, salarii, Pensii
Tematic
Ministrul moldovean al Finanțelor si șeful BNM au plecat la FMI
Gaz

ANRE a dezvăluit detalii privind contractul prelungit de furnizare a gazelor în Moldova

68
(reînnoit 17:38 15.01.2021)
Potrivit legii, furnizorii de gaze naturale în contextul obligațiilor de serviciu public procură gaze naturale la cel mai mic preț, asigurând totodată fiabilitatea furnizării către consumatorii finali.

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Perioada de valabilitate a contractului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” privind furnizarea gazelor naturale în Republica Moldova a fost prelungită până la 30 septembrie 2021. Despre aceasta a comunicat vineri Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

”Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avizat suplimentul nr. 15 din 31.12.2020 la Contractul nr. 1ГМ-07-11 din 29.12.2006 privind procurarea gazelor naturale semnat de către furnizorul care furnizează gaze naturale în contextul obligațiilor de serviciu public S.A. „Moldovagaz” și S.A.P. „Gazprom”, precizează Agenția.

 După cum menționează Agenția, potrivit legii, furnizorii de gaze naturale în contextul obligațiilor de serviciu public, procură gaze naturale la cel mai mic preț, asigurând totodată fiabilitatea furnizării lor către consumatorii finali.

”Acești furnizori sunt obligați să încheie şi să prelungească contractele de procurare a gazelor naturale în termene rezonabile şi să le prezinte spre avizare Agenției cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea contractelor precedente. ANRE a solicitat S.A. „Moldovagaz” să respecte strict prevederile respective și să nu admită depășirea termenelor stabilite de lege”, mai explică instituția.

ANRE menționează că valabilitatea contractului a fost prelungită până la 30 septembrie 2021, urmând ca în continuare perioadele de valabilitate a contractelor semnate de S.A. „Moldovagaz” să corespundă „anului gazier”.

”Până la sfârșitul lunii septembrie 2021, S.A. „Moldovagaz” urmează să finalizeze procesul de reorganizare internă legat de separarea și certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Moldovatransgaz”, fapt ce va determina organizarea unei noi scheme contractuale cu furnizorul S.A.P. „Gazprom”, a mai precizat Agenția.

Gazul este furnizat Republicii Moldova din Rusia în tranzit prin Ucraina. Concernul rus „Gazprom”, care deține 50% în SA „Moldovagaz”, este principalul furnizor de gaze pentru Moldova.

Republica cumpără combustibil albastru de la Gazprom în baza unui acord semnat încă în 2008. Acest acord este reînnoit în mod regulat.

De exemplu, la 31 decembrie 2019, Moldovagaz și Gazprom au semnat un act adițional la contractul privind aprovizionarea cu gaze a Moldovei și organizarea tranzitului prin țară. Livrarea combustibilului albastru se efectuează de-a lungul traseului tradițional.

„Gazprom” deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația de la Tiraspol - 13,44%, alți acționari - 1,23% din acțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
Gazprom, gaze, contract
Tematic
Ceban: Prețul la gazele naturale stabilit de Gazprom, cel mai avantajos pentru Moldova


Загрузка...
Veaceslav Ioniță

Fenomenul care a pus stăpânire pe Moldova: Este mai grav decât furtul miliardului

566
(reînnoit 23:05 14.01.2021)
Sărăcia nu este singurul motiv pentru care moldovenii aleg să pună lacăt la uși și să plece peste hotare. Ce a constatat expertul economic Veaceslav Ioniță.
Fenomenul care a pus stăpânire pe Moldova: Este mai grav decât furtul miliardului

Cel puțin 35 de mii de moldoveni au luat calea străinătății în 2020. Declarația îi aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova. Economistul face referire la rezultatele unei cercetări socio-economice pe care a realizat-o împreună cu CBX-AXA și care arată că aproape 18 la sută dintre moldoveni au intenția să emigreze în următoarele șase luni.

„Cel puțin 35 de mii de moldoveni au plecat anul trecut. Și vă spun cum am dedus această cifră. Noi realizăm sondaje în care îi întrebăm pe oameni dacă intenționează să plece în următoarele șase luni. În medie, 18% din intervievați spun că vor să plece. Este clar că nu toți pleacă, dar cifrele asta arată și vreau să spun că intenția de plecare este similară cu cea din 2018, când din țară au plecat peste 36 de mii de cetățeni. Acest lucru ne permite să spunem că în 2020 cel puțin 35 de mii de moldoveni au plecat din Moldova”, spune Veaceslav Ioniță.

Și dacă anterior plecau muncitorii necalificați și oameni care ajungeau la limita sărăciei, astăzi aleg calea străinătății moldoveni care sunt satisfăcuți de veniturile financiară, dar nu mai suportă criza instituțională cu care se confruntă țara noastră.

„Să știți că cel mai mare grup de oameni din cei care spun că vor să plece, sunt foarte mulțumiți de starea financiară, adică omul are casă, are masă, are mașină și salariu bun, dar vrea să plece. Acest grup constituie 25%. Evident că cei nemulțumiți de starea financiară la fel vor să plece. Și mai sunt o categorie, care sunt suficient de mulțumiți, eu îi numesc prizonierii bunăstării, ei nu sunt nici foarte bogați, dar nici săraci, ca să-și ia lumea în cap și să plece”, adaugă Veaceslav Ioniță.

Așa se face că din cauza birocrației și a crizei instituționale în care se bălăcește Moldova de ceva ani, oameni realizați aici, acasă, decid să pună lacăt la tot și să plece.

 „Vreau să spun că această criză instituțională în care trăim, această criză a societății fugărește din țară nu oamenii săraci, dar cei pe cei bogați, pe cei care au început afaceri, au prosperat, dar care au spus „Nu! Eu merit ceva mai bun, iar în Moldova eu nu am nicio șansă să obțin ceea ce merit”. Vă spun că 25% la sută din intervievați spun că au tot necesarul, dar vor să plece din țară”, conchide economistul.

Datele oferite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale arată că anual aproape 2000 de moldoveni se stabilesc cu traiul peste hotare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

566
Tagurile:
economie, migratie, saracie
Tematic
Cifre dure: Care este nivelul de sărăcie în Republica Moldova
După pandemie, omenirea se va confrunta cu sărăcie, foamete, mortalitate infantilă - ONU
FMI știe cum va salva lumea: Riscăm o sărăcie mai mare


Загрузка...
Președintele Maia Sandu cu Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Maia Sandu a anunțat prioritățile vizitei sale la Bruxelles

0
(reînnoit 19:14 15.01.2021)
Maia Sandu a oferit detalii despre întrevederea pe care a avut-o cu ambasadorul UE la Chișinău și a precizat care sunt prioritățile vizitei pe care o va întreprinde la Bruxelles.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Președintele Maia Sandu s-a întâlnit vineri, 15 ianuarie, cu Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Interlocutorii au discutat direcțiile prioritare de cooperare între Republica Moldova și și instituțiile UE, au abordat aspecte ale politicii interne, perspectivele politicii externe, inclusiv în contextul vizitei oficiale pe care Maia Sandu o va efectua săptămâna viitoare la Bruxelles.

„I-am mulțumit domnului Ambasador Michalko, iar astfel tuturor partenerilor europeni, pentru deschiderea și susținerea constantă de care Republica Moldova a beneficiat din partea Uniunii Europene de-a lungul anilor”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Președintele a spus că, în special, a subliniat importanța sprijinului european acordat țării noastre în anul 2020.

La întrevedere, părțile au convenit „asupra necesității de a intensifica relațiile dintre țara noastră și Uniunea Europeană, pentru a asigura un răspuns ferm, pe termen mediu și lung, la consecințele crizei COVID-19 atât pentru sistemul de sănătate al Republicii Moldova, cât și pentru economia țării noastre”.

„În acest context, am menționat că una dintre prioritățile vizitei la Bruxelles este să asigurăm țara cu vaccin anti-COVID-19 și cu echipament medical, pentru a opri extinderea pandemiei”, a precizat Maia Sandu.

Ea a adăugat că l-a asigurat pe ambasadorul UE că „pentru Republica Moldova este prioritar să rămână un vecin consecvent și sigur al UE - atât ca partener politic și economic, cât ca membru al Parteneriatului Estic”.

Șeful statului a mai scris că „vom depune toate eforturile pentru realizarea agendei de reforme și de asociere la Uniunea Europeană”.

Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles în zilele de 18 și 19 ianuarie, având programate întrevederi cu oficiali de rang înalt din cadrul instituțiilor Uniunii Europene. 

Este cea de-a doua vizită oficială în străinătate pe care o întreprinde Maia Sandu de la învestirea în funcție. Pe 12 ianuarie, însoțită de o delegație, Maia Sandu a întreprins o vizită la Kiev. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
vizita, prioritati, Bruxelles, Maia Sandu
Tematic
Maia Sandu pleacă la Bruxelles: Cu cine se va întâlni
Dodon susține că Sandu este responsabilă de criza politică din țară


Загрузка...