Oameni pe stradă

Cine câștigă cel mai bine în Moldova: Salariul mediu pe domenii

764
(reînnoit 20:09 08.06.2019)
Salariul mediu în domeniul învățământului este de 6.248 de lei, iar în sănătate și asistență socială a atins nivelul de 6.470 de lei. Cele mai mici salarii medii le primesc agricultorii.

CHIȘINĂU, 9 iun – Sputnik, Eleonora Lisnic. Câștigul salarial mediu lunar nominal brut a atins nivelul de 6.923 de lei în primul trimestru al anului 2019, fiind în creștere cu peste 17% față de intervalul ianuarie-martie 2018, arată datele statistice oficiale.

În sfera bugetară, salariul mediu brut a fost de 6.842 de lei, în creștere cu 26,5%, comparativ cu primul trimestru din 2018.

În sectorul economic, salariul mediu brut a înregistrat o creștere de aproape 14 la sută (+13,9%), comparativ cu primele trei luni ale anului trecut și a constituit 6.543 de lei.

Cele mai mari salarii medii le-au avut angajații din următoarele trei sfere de activitate: „Informații și comunicații” – 15.455 de lei; „Activități financiare și de asigurări” – 12.502 lei; „Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat” – 10.925 de lei.

Cele mai mici salarii medii le-au ridicat angajații din următoarele trei domenii: „Agricultură, silvicultură și pescuit” – 4.241 de lei; „Activități de cazare și alimentație publică” – 4.702 lei; „Artă, activități de recreere și de agrement”- 5.015 lei.

Conform prognozei Băncii Naționale a Moldovei, rata inflației medii anuale va constitui 5,1% în anul 2019 și 6,5% în anul 2020.

Câștigurile salariale medii lunare brute în primul trimestrul din 2019 pe activități:

 • Agricultură, silvicultură și pescuit – 4.241 de 1ei                    
 • Industria extractivă – 5.601 lei                   
 • Industria prelucrătoare – 5.984 de lei                        
 • Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat - 10.925 de lei                           
 • Distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare – 6. 209 lei                        
 • Construcții  - 6.558 de lei                           
 • Comerț cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor – 6.242 de lei                      
 • Transport și depozitare - 6.438 de lei                   
 • Activități de cazare și alimentație publică – 4.702 lei                        
 • Informații și comunicații - 15.455 de lei                         
 • Activități financiare și de asigurări – 12.502 lei              
 • Tranzacții imobiliare – 5.673 lei                          
 • Activități profesionale, științifice și tehnice - 9.421 de lei                           
 • Activități de servicii administrative și activități de servicii support – 5.158 de lei
 • Administrație publică și apărare; asigurări sociale obligatorii – 9.404 lei     
 • Învățământ - 6.248 de lei                           
 • Sănătate și asistență socială – 6.470 de lei                      
 • Artă, activități de recreere și de agrement – 5.015 lei                        
 • Alte activități de servicii - 8.188 de lei                           

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:|Facebook |Twitter |VK|Odnoklassniki |Instagram

Accesaţi aplicaţiile mobile pentru iPhone și Android

764
Tagurile:
salariul mediu pe țară, Moldova
Tematic
N-o să-ți vină să crezi: Greșeala pe care o fac moldovenii atunci când merg la cumpărături
La trecerea hotarului cu dolari și euro moldovenii trebuie să spună de unde au valuta
Moldovenii, total nepregătiți de criză: Greșeala enormă pe care o facem cu toții
Moldovenii și creditele-capcană: Oamenii își înmulțesc problemele, în loc să le rezolve
Dorel Noroc

De ce Guvernul a renunțat la ideea de a percepe taxa pentru drumuri la pompă

98
(reînnoit 11:55 25.11.2020)
Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor Dorel Noroc a declarat pentru Sputnik Moldova că una din cauzele pentru care Guvernul a renunțat la includerea taxei de drum în accizul la petrol a fost poziția critică a asociațiilor de transportatori.
De ce Guvernul a renunțat la includerea taxelor rutiere în accizul la benzină

Taxa pentru folosirea drumurilor urma să fie inclusă în acciza la carburanți, potrivit proiectului inițial al politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021. Însă după mai multe discuții cu asociațiile mediului de afaceri, Guvernul renunță la aplicarea acestei măsuri fiscale. Unii experți consideră că includerea acestei taxe în prețul la carburanți ar putea fi percepută ca PR electoral în contextul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate.

„Noi am renunțat la această idee ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu toate asociațiile mediului de afaceri, inclusiv cele care reprezintă domeniul transporturilor. Ei au fost mai reticenți față de implementarea acestor măsuri fiscale, pentru că trebuiau să suporte un cost mai mare. La ora actuală ei achită taxe rutiere relativ mici, iar introducerea accizei la produsele petroliere în taxa de drum le-ar fi creat probleme transportatorilor”, a precizat Dorel Noroc.

Funcționarul mai spune că transportatorii utilizează, la ora actuală, infrastructura drumurilor într-o proporție destul de mare, iar o eventuală majorare a preturilor la carburanți ar fi însemnat că statul ar pune presiune pe ei.

„Pentru a nu pune presiune pe transportatori, s-a renunțat la această propunere în politica bugetar-fiscală pentru anul viitor. Trebuie să vă mai spun că statul încă nu a pregătit și un mecanism de compensare a cheltuielilor în cazul în care s-r fi aplicat această măsură fiscală”, a punctat Dorel Noroc.

Proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2021 urmează să fie aprobat de Guvern și adoptat de către Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
petrol taxe, Produse petroliere
Tematic
Expert economic, despre politica fiscală și vamală din 2021


Загрузка...
Colete

Proiect: Coletele poștale mai scumpe de 100 de euro vor fi impozitate

98
(reînnoit 16:49 25.11.2020)
Autoritățile din Moldova reduc din nou limita de import neimpozabil al mărfurilor. Dacă anul trecut au coborât-o până la 200 de euro, începând cu 1 ianuarie 2021 plafonul va fi redus în jumătate și va constitui 100 de euro.

CHIȘINĂU, 25 nov — Sputnik. Pentru trimiterile poștale internaționale în valoare de peste 100 de euro vor trebui achitate taxe vamale începând cu 1 ianuarie curent. Propunerile de revizuire a regimului de impozitare pentru mărfurile care sosesc în Moldova în colete poștale au fost incluse în proiectul de politică fiscală și vamală, care urmează să fie aprobat de Parlament în viitorul apropiat.

Conform propunerii Ministerului Finanțelor, pragul de scutire de impozite de la 1 ianuarie 2021 ar trebui să fie de 100 de euro. Aceasta este de două ori mai puțin decât în prezent, când se percep taxe pentru coletele care au o valoare de peste 200 de euro.

Potrivit notei informative a proiectului, propunerea este formulată în conformitate cu practicile europene, unde „plafonul” fără taxe este de 22 de euro. Ministerul Finanțelor raportează că obiectivul pe termen lung este de a uniformiza dimensiunea „plafonului” fără taxe cu țările Uniunii Europene.

În plus, potrivit Ministerului Finanțelor, creșterea rapidă a comerțului electronic a dus la o concurență neloială cu producătorii locali și cu importatorii rezidenți, care "reprezintă o amenințare pentru baza impozabilă".

În cazul coletelor transmise de cetățenii de peste hotare, plafonul rămâne neschimbat la nivelul de 430 de euro pe cale aeriană și 300 de euro pe cale terestră.

Modificarea vizează asigurarea veniturilor bugetare pentru a oferi sprijin financiar pentru nevoi sociale și economice importante, se menționează în document.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
impozit, 100, colete
Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră
Tematic
Poșta Moldovei: Măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului prin colete
În ce țări pot fi expediate colete: “Poșta Moldovei” a redeschis traficul poștal


Загрузка...
Curtea Constituțională

Decis: Și militarii domiciliați peste hotare trebuie primească pensii

0
Curtea Constituțională a declarat neconstituțională prevederea care restricționează dreptul la pensie a militarilor moldoveni domiciliați în străinătate. Astfel, Înalta Curte a stabilit că statul trebuie să-i asigure cu pensii și pe militarii plecați peste hotare.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Avocatul poporului Mihail Cotorobai a depus la sfârșitul lunii iulie o sesizare la Curtea Constituțională prin care a cerut excluderea Articolului 60 din Lege, care restricționează dreptul la pensie militarilor plecați în străinătate pentru domiciliere permanentă. Cotorobai a apelat la Înalta Curte după ce a fost sesizat de către un fost militar care a solicitat intervenția în soluționarea problemei legate de transferul pensiei sale din Republica Moldova în România.

Avocatul consideră că tratamentele diferenţiate al persoanelor care nu își au domiciliul în Republica Moldova, în comparaţie cu cele care locuiesc în țară, sunt discriminatorii și nu urmăresc un scop legitim.

Astfel, magistrații Curții Constituționale au declarat astăzi neconstituțional Articolul 60 din Legea asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne şi din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

”Curtea a analizat această sesizare și a ajuns la concluzia că persoanele care au muncit în Republica Moldova și și-au dobândit dreptul la pensie sunt private, deoarece plata pensiei este sistată pe toată durata cât persoana se află peste hotare și primesc pensie doar după ce revin în țară. Curtea nu a putut reține argumentul prezentat de Parlament, potrivit căruia, ar exista o situație economică și financiară complicată care ar justifica restrângerea acestui drept pentru aceste peroane, fiindcă în cazul altor persoane care au domiciliul în străinătate nu a fost sistată plata pensiei. Curtea a stabilit că tratamentul diferențiat instituit de Art.60 este neconstituțional”, a declarat Domnica Manole, președintele Curții Constituționale. 

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi atacată și intră în vigoare în ziua adoptării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Magistrați, judecători, Curtea Constituțională a Republicii Moldova, Curtea constituțională
Tematic
Curtea Constituțională a examinat astăzi un subiect sensibil
Igor Dodon: Curtea Constituțională adoptă decizii politice


Загрузка...