Portmoneu

Milionari în Moldova: Cât au câștigat, unde locuiesc și ce vârstă au

860
(reînnoit 20:38 30.05.2019)
Republica Moldova are la ora actuală 1.760 de milionari. Numărul persoanelor cu venituri anuale de peste un milion de lei a scăzut cu 32 de persoane, comparativ cu 2017.

CHIȘINĂU, 30 mai – Sputnik. E.L. Veniturile obținute de cei 1.760 de milionari moldoveni pe parcursul anului trecut au însumat șase miliarde de lei (6,14 mlrd. lei). Împreună, milionarii au plătit statului impozite pe venit în valoare de 480 de milioane de lei.

Cel mai mare venit al unui moldovean a depășit 83 de milioane de lei în 2018, a anunțat joi, 30 mai, la un briefing, reprezentanta Serviciului Fiscal de Stat (SFS) Olga Golban, șef de direcție generală.

Cel mai tânăr milionar are 21 de ani, iar cel mai vârstnic – 90. O vârstă de peste 60 de ani au 311 milionari, între 50 și 59 de ani – 451, între 40 și 49 de ani – 548, între 30 și 39 de ani – 375, între 20 și 29 de ani – 75.

În proporție de 78%, milionarii în lei moldovenești locuiesc în municipiul Chișinău – 1.384 de persoane. În municipiul Bălți sunt domiciliați 51 de milionari, în Ialoveni – 30, în Orhei și Strășeni – câte 26, în UTA Gagauz-Yeri - 25, în Anenii Noi – 18, în Hâncești și în Edineț – câte 15, în alte localități – 194. 

Numărul milionarilor s-a redus cu 32 de persoane. În 2017, 1.792 de persoane au avut venituri mai mari de un milion de lei, cu 243 de persoane mai multe decât în 2016.

Contribuabilii au raportat venituri mai mari  

Responsabila de la Serviciul Fiscal de Stat a prezentat informații generale despre declarațiile pe venit depuse pentru anul 2018.

În total, persoanele juridice și fizice au depus peste 467 de mii de declarații pe venit la Serviciul Fiscal, număr în creștere față de anul anterior. În cazul persoanelor cu activitate de întreprinzător, această creștere a depășit 30%.

Agenții economici, în număr de peste 147.000, au declarat venituri de 382 de miliarde de lei și cheltuieli de 357 de miliarde de lei. La ambele capitole, creșterea a depășit 14%. Impozitele pe venit declarate de agenții economici au constituit 3,36 de miliarde lei, o sumă echivalentă anului 2017, a anunțat Olga Golban.

Cea mai mare pondere a venitului declarat de agenții economici i-a revenit domeniului comerțului - 49% (1 mlrd. 106 milioane lei), construcțiilor – 13%, activităților financiare și asigurărilor – câte 13%, informațiilor și comunicațiilor – 8%.

Peste 320.000 de persoane fizice au depus declarații pe venit pentru anul 2018, veniturile lor fiind de aproape 60 de miliarde de lei, în creștere cu 11% față de anul 2017. Impozitele achitate de persoanele fizice au constituit 4,53 miliarde de lei, creșterea fiind de 8%.

Reprezentanta Serviciului Fiscal a explicat că această creștere a veniturilor s-a datorat noii politici fiscale, în vigoare din 1 octombrie 2018, în baza căreia cota impozitului pe venit a fost redusă de la 18% la 12% și, totodată, au fost majorate scutirile personale. Rezultatul este „un salariu mai mare ce rămâne la dispoziția contribuabilului”, a menționat Olga Golban.

860
Tagurile:
câștiguri, milionari, Moldova
Тема:
Viața în Moldova (362)
Tematic
Cum poți deveni milionar? Iată ce spune unul dintre cei mai bogați oameni din Moldova
Președintele Maia Sandu

Maia Sandu spune va promova produsele moldovenești atât în UE, cât și în Rusia

70
(reînnoit 15:41 18.04.2021)
Șeful statului, Maia Sandu, declară că va promova produsele moldovenești pe piețele externe, atât cele din UE, cât și pe cea din Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Președintele Maia Sandu a avut o discuție online cu reprezentanți ai asociațiilor din sectorul agroalimentar. Ea le-a dat asigurări că va promova produsele moldovenești și va negocia cote mai mari de export pe piața din UE. De asemenea, ea spune că va obține extinderea aplicării taxei zero pentru anumite produse care ajung pe piața din Rusia.

”Angajamentul meu rămâne același - voi promova produsele moldovenești și voi negocia cote mai mari de export pe piața Uniunii Europene pentru mai multe tipuri de produse, în special agroalimentare. Totodată, am menționat că am expediat cu câteva săptămâni în urmă o solicitare către Federația Rusă pentru a extinde aplicarea taxei zero pentru anumite produse agricole care merg spre piața rusească”, a subliniat Sandu.

Șeful statului a remarcat că cele mai mari probleme cu care se confruntă agricultura în prezent sunt cauzate de efectele pandemiei și ale secetei din 2020. 

”Până vom avea un nou parlament responsabil, Guvernul trebuie să asigure un dialog eficient cu agricultorii și fermierii pentru a găsi soluții imediate de depășire a problemelor”, spune Sandu.

Agricultorii din sectorul zootehnic și panificație au menționat, de asemenea, importanța asigurării cu materie primă a acestor sectoare, una dintre soluțiile propuse fiind eliberarea grâului din rezerva de stat cu titlu de împrumut pentru a ajuta sectoarele respective să depășească criza. Un alt subiect abordat a fost solicitarea majorării fondului de subvenționare în agricultură.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

70
Tagurile:
Sandu, agricultor
Tematic
Salariul mediu pe economie crește în 2021: Iată cât valorează


Загрузка...
Curs valutar BNM

Curs valutar BNM pentru 18 aprilie: Cât costă euro și dolarul

410
(reînnoit 20:06 17.04.2021)
În acest weekend, leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu euro și leul românesc. Prețul dolarului american a coborât cu mai puțin de un ban, euro s-a scumpit cu un ban, iar leul românesc urcă nesemnificativ în cotații.

CHIȘINĂU, 18 apr – Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru zilele de weekend, un dolar american este cotat cu 17,87 lei, un euro – cu 21,38 lei, o hrivnă ucraineană - cu 63,92 bani, un leu românesc – cu 4,34 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,25 bani.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) s-au diminuat în martie cu 56,21 de milioane de dolari SUA.

BNM a anunțat că rezervele sale valutare au constituit 3 miliarde 707 de milioane 680 de mii de dolari americani (3 707,68 mil. dolari SUA) pe 31 martie 2021.

BNM a informat că, în martie, a intervenit pe piața internă pentru a cumpăra valută echivalând cu 9,7 milioane dolari SUA.

Lună trecută a pus în evidență tendința de creștere a ratei inflației – o evoluție prevăzută de prognoza BNM pentru anul în curs. În martie, ritmul anual al inflaţiei a constituit 1,49 la sută, în creștere mai mult decât dublă față de februarie, când inflația a fost de 0,62% (în ianuarie: 0,22%).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

410
Tagurile:
dolar, euro, 18 aprilie, curs valutar BNM
Tematic
Gîrbu: Impactul coronavirusului asupra Republicii Moldova
Gîrbu: Autoritățile ar trebui să pornească de la problema zero a societății – corupția!


Загрузка...
Maia Sandu și Jeanne Barseghian

Maia Sandu și-a început vizita la Strasbourg: Cu cine s-a întâlnit astăzi

125
(reînnoit 19:56 18.04.2021)
Președintele țării, Maia Sandu, și-a început duminică vizita sa oficială la Strasbourg. Ea s-a întâlnit deja cu primarul orașului Jeanne Barseghian.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Maia Sandu a avut duminică o întrevedere cu primarul orașului de reședință al Consiliului Europei, Jeanne Barseghian.

„Doamna primară este o cunoscută ecologistă și susținătoare a dezvoltării urbane verzi și o promotoare a implicării femeilor în politică și administrația locală. I-am mulțumit doamnei Barseghian pentru susținerea primăriei or. Strasbourg în organizarea eficientă a votării cetățenilor moldoveni la alegerile din anul trecut în condiții de pandemie, dar și pentru găzduirea multor studenți moldoveni, care învață în acest oraș”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Șeful statului a menționat că în cadrul întâlnirii s-a discutat și posibilitatea de a organiza schimburi de experiență între primăria orașului Strasbourg și localitățile din Republica Moldova conduse de femei.

Luni, Maia Sandu avea întrevederi cu mai mulți oficiali europeni, iar la ora 17:00 va susține un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

125
Tagurile:
Strasbourg, vizită, Maia Sandu
Tematic
Reacția PAS după ce Dodon a cerut demisia lui Sandu și alegeri prezidențiale anticipate


Загрузка...