lei moldovenești

Ce se întâmplă în administrația publică locală înainte de alegeri locale

706
(reînnoit 11:01 28.04.2019)
Expertul economic Viorel Gîrbu face o constatare extrem de tristă veniturile proprii pe durata unui an ale autorităților publice locale din Republica Moldova reprezintă 22 de euro pe cap de locuitor.

CHIȘINĂU, 28 apr — Sputnik, S.P. În 2019, în Republica Moldova ar urma să aibă loc alegeri locale. Între timp, situația din administrația publică locală din țara noastră este una de plâns și asta dat fiind că aceasta are obligațiuni în fața cetățeanului și a statului, dar nu și finanțe cu care să le onoreze.

Expertul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Gîrbu face sub acest aspect o analiză pe site-ul acestei organizații neguvernamentale, pe care o prezentăm mai jos.

În Moldova, autoritățile publice locale au rolul de “simplu spectator”

În calitatea noastră de cetățeni ai Republicii Moldova, fiecare dintre noi suntem în același timp și rezidenții uneia dintre localitățile din țară. Calitatea vieții din localitatea în care avem reședința este, poate, unul dintre factorii care ne preocupă cel mai mult, iar autoritățile publice locale sunt cele de la care, de fapt, așteptăm să ne ofere servicii publice de care noi toți avem nevoie. Serviciile publice la nivelul fiecărei localități pot fi oferite doar dacă autoritățile publice locale vor dispune de mijloacele financiare necesare. Înțelegerea corectă a situației financiare ale autorităților publice locale uneori prezintă dificultăți pentru publicul larg, dar este importantă din perspectiva celor descrise mai sus, dar și în vederea creșterii calității vieții a fiecăruia dintre noi la nivelul localității în care suntem stabiliți cu traiul.

Datele Raportului privind Indicatorii Descentralizării Fiscale pentru Europa de Sud Est ne oferă posibilitatea înțelegerii mai bune a situației financiare în care se află autoritățile publice locale din Republica Moldova. Astfel, pentru anul 2017, veniturile proprii ale autorităților publice locale din Republica Moldova au fost de ordinul a 22 de euro pe cap de locuitor pe durata întregului an.

Importanța acestui indicator este majoră, cel puțin din următoarele aspecte:

  • fără a avea venituri proprii, autoritățile publice locale sunt lipsite de capacitatea de a acționa în interesul rezidenților localităților conduse, rolul acestora reducându-se la cel de „simplu spectator”;
  • într-o societate deschisă, care este guvernată de principiile unei economii de piață, mărimea absolută a resurselor puse la dispoziție este indicatorul care contează, așa cum achizițiile de bunuri sau servicii se fac la prețul pieței și nu țin cont de puterea relativă de cumpărare a celor implicați în tranzacție. Pentru regiunea Europei Sud Est mărimea medie acestui indicator a fost pentru anul 2017 de 141 de euro pe cap de locuitor sau de 6,4 ori mai mult decât în Republica Moldova.

Moldova este țara care oferă cele mai puține resurse autorităților publice locale, în condițiile în care numărul competențelor puse în seama acestora este peste media pe care o atestăm în regiunea Europei de Sud Est, conchide expertul CALM Viorel Gîrbu.

706
Tagurile:
alegeri locale, expert, Moldova, adminstratia publica locala, Viorel Gîrbu
Валюта

Cursul valutar BNM pentru 1 decembrie: Ce se întâmplă cu euro

90
(reînnoit 19:17 30.11.2020)
În prima zi de iarnă, euro s-a scumpit cu 11 bani, iar leul românesc - cu trei bani, potrivit cursului valutar BNM. Celelalte valute își mențin cotațiile de luni.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că marți, 1 decembrie, un dolar american echivalează cu 17,23 lei, un euro costă 20,66 lei, o hrivnă ucraineană – 60 de bani, un leu românesc - 4 lei și 24 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 01 decembrie
© Photo : BNM
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 01 decembrie

Astfel, dolarul american, hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează cotațiile de ieri, iar euro s-a apreciat astăzi cu tocmai 11 bani. A crescut și leul românesc - acesta este mai scump cu trei bani. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
dolar, euro, curs valutar pentur azi, curs valutar BNM, Curs valutar, curs
Tematic
Curs valutar BNM pentru 22 noiembrie - cât costă euro și dolarul
Curs valutar BNM: Ce se întâmplă cu euro și dolarul


Загрузка...
Валюта

Atenție: Care este termenul limită de achitare a impozitului pe avere

71
(reînnoit 19:37 30.11.2020)
Termenul limită de achitare a impozitului pe avere, în acest an, este data de 28 decembrie. Data a fost schimbată, deoarece ziua de 25 decembrie este zi de odihnă. Cei care vor întârzia cu plata, vor fi penalizați.

CHIȘINĂU 30 nov - Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță că data de 28 decembrie este ultima zi de achitare a impozitului pe avere. Totodată, avizele pentru plată, pentru cei care au obligația să achite impozitul pe avere, au fost deja expediate. 

SFS explică că data a fost schimbată din cauza că ziua de 25 decembrie este zi de odihnă, astfel activitatea serviciul va fi reluată luni, 28 decembrie. 

Impozitul pe avere se aplică asupra averii persoanelor fizice sub formă de bunuri imobiliare locative și case de vacanță, cu excepția loturilor de pământ. Totodată, aceste bunuri trebuie să întrunească următoarele condiții: valoarea estimată totală trebuie să constituie peste 1,5 milioane lei, iar suprafața totală trebuie să fie de peste 120 m2. 

Toți cei care trebuie să achite impozitul pe avere au primit avize de plată cu suma pe care trebuie să o achite. Totodată, SFS anunță că contribuabilii care nu vor achita impozitul până în data de 28 decembrie vor fi penalizați. Astfel pentru fiecare zi de întârziere se va aplica majorarea de întârziere (penalitatea) în mărime de 0,0329% pentru fiecare zi. 
Totuși, impozitul pe avere poate fi achitat și online, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay (aici)

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
impozit pe avere, Serviciul Fiscal de Stat, impozite


Загрузка...
Accident, zăpadă, iarnă

Foto Nici nu a început bine iarna, iată ce se întâmplă pe drumuri

0
(reînnoit 13:07 01.12.2020)
Prima zi de iarnă i-a prins pe unii șoferi nepregătiți de noile condiții meteo în care sunt obligați să s deplaseze. Din cauza zăpezii, unele mașini au derapat de pe acostament chiar la primele ore ale acestei dimineți.

 

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Poliția de Frontieră în avertizează pe șoferii care merg în străinătate ca, înainte de a porni la drum, să se informeze despre starea vremii atât din țară, cât și din statul în care au planificat sejurul.

La fel, să se verifice și să se echipeze în conformitate cu condițiile meteo mijlocul de transport, dar și să țină cont de îndrumările și avertizările altor instituții de resort.

Secția Relații Publice a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI anunță într-un comunicat de presă că astăzi, la ora 06:40, polițiștii de frontieră din Direcția regională EST aflați în misiuni de serviciu au dat o mână de ajutor unor persoane, mașina cărora a derapat și s-a blocat pe marginea șoselei R-31.

În același timp, oamenii legi irecomandă:

Deplasarea în traficul rutier cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor;

Echiparea maşinilor cu pneuri corespunzătoare şi folosirea preponderentă a frânei de motor;

Păstrarea distanţei suficiente între vehicule, pentru a putea opri maşina în siguranţă.

0
Tagurile:
accidente, polei, zăpadă, iarnă


Загрузка...