Gaz

Šefčovič, despre ultima întrevedere cu Rusia și Ucraina în problema tranzitului de gaze

155
(reînnoit 14:24 11.04.2019)
Maroš Šefčovič este convins că identificarea rapidă a unei soluții este în interesul tuturor, deoarece acest lucru va fi un semnal de calmare pentru toți clienții.

CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič, responsabil pentru Uniunea Energetică, a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti că este mulțumit de ultima întâlnire trilaterală Federația Rusă și Ucraina cu privire la tranzitul de gazelor naturale.

„Atunci când am avut întâlnirea din 21 ianuarie (ultima trilaterală – n. red.), am fost de-a dreptul entuziasmat. Eu am prezentat propunerea și așteptam reacția ambelor părți, și reacția a fost destul de pozitivă. Nu consider că am propus ceva absolut ireal. Sunt sigur că, dacă vom putea începe să discutăm această propunere în mod concret și constructiv, noi putem găsi destul de repede o soluție”, a spus Šefčovič.

Potrivit acestuia, după alegerile prezidențiale din Ucraina, „în mai sau în iunie, însă cu siguranță până la vacanța de vară, părțile trebuie să se întâlnească la nivel politic și să înceapă discuțiile asupra propunerii făcute”.

Rusia, Ucraina și Comisia Europeană poartă negocieri trilaterale privind tranzitul gazelor naturale după anul 2019. Actualul contract de tranzitare a gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei expiră la sfârșitul anului curent.

Cea de-a doua rundă a consultărilor trilaterale a avut loc în ianuarie la Bruxelles. După cum era de așteptat, nu s-a ajuns niciun fel de înțelegeri concrete, însă Comisia Europeană le-a făcut părților o propunere cu privire la viitorul contract, dând publicității doar momentele principale ale acestuia. Potrivit Comisiei Europene, contractul trebuie să fie semnat pe un termen de peste 10 ani, iar volumul să fie atractiv, inclusiv pentru investitorii care vor fi invitați să modernizeze sistemul ucrainean de transport al gazelor (GTS). Următoarele negocieri trilaterale sunt preconizate pentru luna mai anul curent.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

 

155
Tagurile:
gaze naturale, tranzit, negocieri, Ucraina, Rusia, Comisia Europeană
Tematic
Expert: Gazoductul Ungheni-Chișinău este un proiect fără rost
Alternativa iluzorie: Ce volum de gaze naturale ar putea furniza România pentru Moldova
Expert: Este pregătită sau nu Moldova pentru un nou acord cu Gazprom
Țevi pentru gazoductul ”Nord Stream–2”

Kremlinul a comentat planurile SUA privind noile sancțiuni împotriva ”Nord Stream–2”

27
(reînnoit 16:49 04.12.2020)
Noile sancțiuni împotriva conductei de gaz au fost incluse în proiectul de buget pentru apărare. Kremlinul a dat o apreciere acestor planuri.

CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a calificat sancțiunile SUA împotriva ”Nord Stream–2” drept o concurență neloială.

Anterior, membrii Congresului SUA au convenit asupra unui proiect de buget  destinat apărării, care conține noi restricții împotriva conductei de gaz aflată în construcție.  Acesta prevede sancțiuni împotriva companiilor care promovează vânzarea, închirierea și utilizarea navelor de instalare a țevilor, precum și a companiilor care oferă servicii de asigurări și diverse servicii tehnice.

"Evident, astfel de măsuri, în opinia noastră, sunt în mod fundamental contrare principiilor comerțului internațional și chiar dreptului internațional", a comentat Peskov.

De asemenea, el a adăugat că Moscova va continua să-și protejeze interesele.

SUA versus "North Stream – 2"

Statele Unite, care își promovează propriul gaz natural lichefiat (GNL) în Europa, se opun în mod activ proiectului rusesc.  În octombrie, Washingtonul a extins sancțiunile împotriva "North Stream – 2" pentru a include companiile care furnizează servicii navelor implicate în montarea conductei. Aceste restricții fac parte din pachetul PEESA ”privind protecția securității energetice a Europei”.  Compania de certificare Det Norske Veritas – Germanischer Lloyd (DNV GL) s-a retras deja din proiect.

În noiembrie, guvernul german a criticat din nou sancțiunile extrateritoriale împotriva proiectului rusesc ”Nord Stream–2”. Berlinul a subliniat că vor coordona acțiunile viitoare cu partenerii europeni, cu Comisia Europeană și cu companiile implicate în construcția gazoductului.

În același timp, la începutul lunii decembrie, Oficiul Federal German pentru Transport Maritim și Hidrografie a fost de acord ca conducta să fie instalată în apele germane până la sfârșitul anului. Pentru a continua activitatea în perioada ianuarie-aprilie, va fi nevoie de o permisiune suplimentară, cererea pentru această permisiune fiind deja în curs de examinare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Gazoductul ”Nord Stream, sancțiuni, SUA, Kremlin
Tematic
La ce ar trebui să ne așteptăm de la Biden în privința Nord Stream-2: Expert
Polonia va salva ”Nord Stream - 2”: Iată de ce


Загрузка...
Mihail Mișustin

Mișustin: sperăm Moldova va continua interacțiunea constructivă cu UEEA

43
(reînnoit 16:16 04.12.2020)
Șeful guvernului rus a subliniat că Rusia consideră dezvoltarea UEE drept o prioritate incontestabilă.

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Rusia speră la o interacțiune eficientă între Republica Moldova și Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA) după alegerile prezidențiale din țară. Acest lucru a fost declarat de către premierul Federației Ruse, Mihail Mișustin, la o reuniune a Consiliului Interguvernamental Eurasiatic.

"Sperăm că, în urma rezultatelor recentelor alegeri prezidențiale, colegii noștri din Republica Moldova vor continua interacțiunea constructivă cu UEEA. Vreau să spun că Rusia consideră dezvoltarea UEEA drept o prioritate incontestabilă", a spus Mișustin.

Potrivit prim-ministrului rus, ”interacțiunea de integrare în cadrul UEEA se bazează pe principiile pragmatismului, pe aspirația comună către o dezvoltare stabilă a economiei, pe îmbunătățirea climatului investițional, pe conducerea cu succes a afacerilor și, prin urmare, vizează asigurarea creșterii veniturilor oamenilor și a nivelului lor de trai în toate statele Uniunii ".  "Acestea sunt morivele pentru care Uniunea Economică Eurasiatică a fost înființată în urmă cu cinci ani", a menţionat Mișustin.

La ședința Consiliului interguvernamental eurasiatic a participat și prim-ministru Republicii Moldova, Ion Chicu.  Moldova a căpătat statut de observator în UEE la summitul din 14 mai 2018 de la Soci, decizia liderilor statelor membre fiind unanimă.  În cadrul Memorandumului de cooperare dintre Comisia Economică Euroasiatică și Republica Moldova din 3 aprilie 2017, a fost înființat un grup de lucru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
UEEA, cooperare, Moldova, Mihail Mișustin
Tematic
Glaziev, despre importanța statutul de observator al Moldovei în cadrul UEEA
Prin ce avantajează Moldova statutul de observator în UEEA


Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

0
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...