lei moldovenești

Moldova secolului XXI: Peste șapte la sută dintre angajați primesc salarii ”în plic”

161
(reînnoit 09:51 05.04.2019)
Din numărul total al salariaților din Moldova, 7,3% aveau un loc de muncă informal. Salariu „în plic” primesc 7,1% dintre salariați, iar cele mai mari ponderi ale acestora se estimează în activitățile din agricultură, comerț, industrie și construcții.

CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. În anul 2018, populația economic activă a Republicii Moldova - populația ocupată plus șomerii - a constituit aproape 1,3 milioane de persoane, fiind în creștere cu 2,5 la sută față de anul precedent, potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Populaţia ocupată a constituit 1,25 de milioane de persoane. Ponderea persoanelor ocupate din mediul rural a fost mai mare față de cea a persoanelor ocupate din mediul urban, respectiv 57,2 la sută în mediul rural și 42,8 la sută în mediul urban.

Din distribuția persoanelor ocupate pe activități economice rezultă că în sectorul agricol au activat 452 de mii de persoane sau 36,1 la sută din totalul persoanelor ocupate. În activitățile non-agricole au fost ocupate peste 800 de mii de persoane, în descreștere cu 2,1 la sută față de anul 2017. Ponderea persoanelor ocupate în industrie a constituit 11,8%, iar în construcții - 4,7%. În sectorul servicii au activat 593,4 mii de persoane, numărul acestora micșorându-se cu 3,7% față de anul 2017.

În repartizarea după forme de proprietate, 76,6% din populația ocupată a activat în sectorul privat și 23,4% - în sectorul public.

Din 1 mai, salariul minim garantat în Moldova va crește>>>

Structura populaţiei ocupate după statutul profesional relevă că ponderea salariaților a constituit 62,1% din total. Marea majoritate a salariaților sau 90,6% a fost angajată pe o perioadă nedeterminată de timp.

Munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 6,6%, fiind practic la nivelul anului precedent. Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unei înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură - 47,1%, comerț  - 17,5% și construcții - 7,1%.

În sectorul informal au lucrat 15,9% din totalul persoanelor ocupate în economie, iar 38,5% au avut un loc de muncă informal. Din numărul persoanelor ocupate informal, salariații au alcătuit 11,8%.

Din totalul salariaților, 7,3% aveau un loc de muncă informal. Salariu „în plic” primesc 7,1% dintre salariați, iar cele mai mari ponderi ale acestora se estimează pentru activitățile din agricultură, comerț, industrie și construcții.

Cine primește cel mai mare și cine ridică cel mai mic salariu în Moldova >>>

Numărul șomerilor, estimat conform definiției Biroului Internaţional al Muncii, a fost de 38,4 mii de persoane, fiind în descreștere față de nivelul anului 2017 când au fost înregistrați 51,6 mii de șomeri. Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbații – 58,4% din totalul șomerilor şi persoanele din mediul urban – 65,6%.

161
Tagurile:
someri, angajati, salarii
Тема:
Viața în Moldova (348)
Tematic
Anunț important de la Guvern: Ce se va întâmpla cu salariile în acest an
Pavel Filip a dezvăluit cine se face vinovat de salariile nemajorate ale unor angajați
Gaz

ANRE a dezvăluit detalii privind contractul prelungit de furnizare a gazelor în Moldova

70
(reînnoit 17:38 15.01.2021)
Potrivit legii, furnizorii de gaze naturale în contextul obligațiilor de serviciu public procură gaze naturale la cel mai mic preț, asigurând totodată fiabilitatea furnizării către consumatorii finali.

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Perioada de valabilitate a contractului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” privind furnizarea gazelor naturale în Republica Moldova a fost prelungită până la 30 septembrie 2021. Despre aceasta a comunicat vineri Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

”Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avizat suplimentul nr. 15 din 31.12.2020 la Contractul nr. 1ГМ-07-11 din 29.12.2006 privind procurarea gazelor naturale semnat de către furnizorul care furnizează gaze naturale în contextul obligațiilor de serviciu public S.A. „Moldovagaz” și S.A.P. „Gazprom”, precizează Agenția.

 După cum menționează Agenția, potrivit legii, furnizorii de gaze naturale în contextul obligațiilor de serviciu public, procură gaze naturale la cel mai mic preț, asigurând totodată fiabilitatea furnizării lor către consumatorii finali.

”Acești furnizori sunt obligați să încheie şi să prelungească contractele de procurare a gazelor naturale în termene rezonabile şi să le prezinte spre avizare Agenției cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea contractelor precedente. ANRE a solicitat S.A. „Moldovagaz” să respecte strict prevederile respective și să nu admită depășirea termenelor stabilite de lege”, mai explică instituția.

ANRE menționează că valabilitatea contractului a fost prelungită până la 30 septembrie 2021, urmând ca în continuare perioadele de valabilitate a contractelor semnate de S.A. „Moldovagaz” să corespundă „anului gazier”.

”Până la sfârșitul lunii septembrie 2021, S.A. „Moldovagaz” urmează să finalizeze procesul de reorganizare internă legat de separarea și certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Moldovatransgaz”, fapt ce va determina organizarea unei noi scheme contractuale cu furnizorul S.A.P. „Gazprom”, a mai precizat Agenția.

Gazul este furnizat Republicii Moldova din Rusia în tranzit prin Ucraina. Concernul rus „Gazprom”, care deține 50% în SA „Moldovagaz”, este principalul furnizor de gaze pentru Moldova.

Republica cumpără combustibil albastru de la Gazprom în baza unui acord semnat încă în 2008. Acest acord este reînnoit în mod regulat.

De exemplu, la 31 decembrie 2019, Moldovagaz și Gazprom au semnat un act adițional la contractul privind aprovizionarea cu gaze a Moldovei și organizarea tranzitului prin țară. Livrarea combustibilului albastru se efectuează de-a lungul traseului tradițional.

„Gazprom” deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația de la Tiraspol - 13,44%, alți acționari - 1,23% din acțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
Gazprom, gaze, contract
Tematic
Ceban: Prețul la gazele naturale stabilit de Gazprom, cel mai avantajos pentru Moldova


Загрузка...
Veaceslav Ioniță

Fenomenul care a pus stăpânire pe Moldova: Este mai grav decât furtul miliardului

569
(reînnoit 23:05 14.01.2021)
Sărăcia nu este singurul motiv pentru care moldovenii aleg să pună lacăt la uși și să plece peste hotare. Ce a constatat expertul economic Veaceslav Ioniță.
Fenomenul care a pus stăpânire pe Moldova: Este mai grav decât furtul miliardului

Cel puțin 35 de mii de moldoveni au luat calea străinătății în 2020. Declarația îi aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova. Economistul face referire la rezultatele unei cercetări socio-economice pe care a realizat-o împreună cu CBX-AXA și care arată că aproape 18 la sută dintre moldoveni au intenția să emigreze în următoarele șase luni.

„Cel puțin 35 de mii de moldoveni au plecat anul trecut. Și vă spun cum am dedus această cifră. Noi realizăm sondaje în care îi întrebăm pe oameni dacă intenționează să plece în următoarele șase luni. În medie, 18% din intervievați spun că vor să plece. Este clar că nu toți pleacă, dar cifrele asta arată și vreau să spun că intenția de plecare este similară cu cea din 2018, când din țară au plecat peste 36 de mii de cetățeni. Acest lucru ne permite să spunem că în 2020 cel puțin 35 de mii de moldoveni au plecat din Moldova”, spune Veaceslav Ioniță.

Și dacă anterior plecau muncitorii necalificați și oameni care ajungeau la limita sărăciei, astăzi aleg calea străinătății moldoveni care sunt satisfăcuți de veniturile financiară, dar nu mai suportă criza instituțională cu care se confruntă țara noastră.

„Să știți că cel mai mare grup de oameni din cei care spun că vor să plece, sunt foarte mulțumiți de starea financiară, adică omul are casă, are masă, are mașină și salariu bun, dar vrea să plece. Acest grup constituie 25%. Evident că cei nemulțumiți de starea financiară la fel vor să plece. Și mai sunt o categorie, care sunt suficient de mulțumiți, eu îi numesc prizonierii bunăstării, ei nu sunt nici foarte bogați, dar nici săraci, ca să-și ia lumea în cap și să plece”, adaugă Veaceslav Ioniță.

Așa se face că din cauza birocrației și a crizei instituționale în care se bălăcește Moldova de ceva ani, oameni realizați aici, acasă, decid să pună lacăt la tot și să plece.

 „Vreau să spun că această criză instituțională în care trăim, această criză a societății fugărește din țară nu oamenii săraci, dar cei pe cei bogați, pe cei care au început afaceri, au prosperat, dar care au spus „Nu! Eu merit ceva mai bun, iar în Moldova eu nu am nicio șansă să obțin ceea ce merit”. Vă spun că 25% la sută din intervievați spun că au tot necesarul, dar vor să plece din țară”, conchide economistul.

Datele oferite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale arată că anual aproape 2000 de moldoveni se stabilesc cu traiul peste hotare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

569
Tagurile:
economie, migratie, saracie
Tematic
Cifre dure: Care este nivelul de sărăcie în Republica Moldova
După pandemie, omenirea se va confrunta cu sărăcie, foamete, mortalitate infantilă - ONU
FMI știe cum va salva lumea: Riscăm o sărăcie mai mare


Загрузка...
Natalia Donțu

De la servicii, la generarea de produse: Schimbări pe piața TIC din Moldova

0
Administratorul Moldova IT Park, Natalia Donțu, a vorbit la Sputnik Moldova despre dezvoltarea sectorului IT în contextul crizei pandemice, iar una din tendințele de pe piață în acest sector ar fi trecerea de la servicii la generarea de produse cu valoare adăugată.
De la sevicii la generarea de produse-Ce schimbări se anunță pe piața IT din Moldova

În anul 2019, industria IT din Moldova a înregistrat venituri de circa 6,8 miliarde de lei, depășind industria vitivinicolă, iar volumul exporturilor de produse și servicii a atins cifra de 5 miliarde de lei. Cele 2300 de companii aflate pe piața din Moldova își exportă produse și serviciile IT în peste 30 de țări ale lumii.

Administratorul Moldova IT Park, Natalia Donțu a vorbit în studioul Sputnik despre ultimele tendințe de pe piața IT din Moldova în contextul pandemiei. Ea spune că în prezent mai multe companii de pe piață își regândesc modelul de business pentru a se concentra mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare.

„Suntem focalizați pe serviciile IT, dar se observă o tendință de dezvoltare a componentei de produse IT. În general, estimăm că balanța va înclina spre generarea de produse pe viitor, pentru că ne confruntăm cu problema lipsei de capital uman pentru această industrie. Avem o cerere mai mare decât oferta de pe piață și atunci companiile vor fi în situația să-și regândească modelul de business astfel încât să se focalizeze mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare. În Moldova, companiile sunt dezvoltatoare de produse pentru sectorul de telecomunicații, sectorul bancar și pentru domeniul guvernamental”, a precizat Natalia Donțu

Ea mai spune că anul trecut companiile din Moldova - IT Park au generat o cifră de afacere de 3,7 miliarde de lei. La nivel național, cifrele sunt mai mari, dintre care 18% se datorează livrărilor de pe piața locală, inclusiv pentru structurile guvernamentale. Natalia Donțu este de părere că  Moldova a făcut pași buni pe partea de guvernare electronica, iar pandemia a generat noi soluții. La ora actuală, spune Donțu, avem trei factori care ar putea să ne miște înainte ca societate la capitolul digitalizare.

„Avem o comunitate IT foarte bună care poate oferi servicii la nivelul așteptărilor, avem o agenda guvernamentală ambițioasă de a trece cât mai multe servicii publice  în format electronic și avem cetățenii, consumatorii care au un grad înalt de digitalizare comparativ cu alte state și care absorb aceste servicii”, a precizat Natalia Donțu.

În anul 2019, contribuția sectorul TIC în PIB-ul național a constituit 7,1%, iar cea a pieței IT e de 3,1% și de circa 15 mii de angajați. La ora actuală, pe piața TIC activează 2300 de companii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
tehnologii digitale, IT
Tematic
Recordul bătut de sectorul IT din Moldova: Ne-a adus venituri mai mari decât vinurile
COVID-19 lovește în IT, sectorul cu dezvoltarea cea mai dinamică din ultimii ani


Загрузка...