Import-export

Facilități pentru agenții economici moldoveni care exportă mărfuri în Norvegia și Elveția

90
(reînnoit 11:14 28.02.2019)
Noi facilități pentru exportatorii de mărfuri în Norvegia și Elveția. Aceștia ar putea beneficia de o procedură simplificată de certificare a originii mărfurilor.

CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Antreprenorii care vor livra mărfuri în Norvegia și Elveția ar putea fi scutiți de obligativitatea obținerii certificatului de origine forma A, costul căruia este de 6 euro. De această facilitate ar urma să beneficieze agenții economici care vor solicita includerea în Sistemul Informațional al Exportatorilor Înregistrați (REX-System). Potrivit Serviciului Vamal, procedura de înregistrare urmează a fi elaborată, promovată și aprobată cel târziu până în anul 2020.

Exportatorii înregistrați vor putea să confirme originea mărfurilor doar în baza unei declarații. Facilitățile derivate din deținerea acestui statut sunt similare celor oferite de certificatul de exportator aprobat, aplicabil în cadrul Acordurilor de Liber schimb cu statele membre UE/CEFTA și Turcia.

Datele statistice arată o creștere semnificativă a volumului exporturilor atât în Elveția, cât și în Norvegia. În anul 2018, valorile de export înregistrate în relația cu Elveția au crescut cu 31%, însumând aproape 65 de milioane de dolari. În același timp, în Norvegia, țara noastră a exportat mărfuri de 0,4 milioane dolari, creșterea fiind dublă față de valorile consemnate în 2017.

90
Tagurile:
Moldova, Elvetia, Norvegia, agenti economici, import, export
Tematic
Produsele agricole ecologice din Republica Moldova vor putea fi exportate mai ușor
Decis: Parlamentul a amendat legislația fiscală - sunt vizați exportatorii
Undă verde pentru export: Iată câți agricultori moldoveni respectă rigorile impuse de UE


Загрузка...