Centrala termoelectrică de la Cuciurgan

Cine va livra energie electrică din 1 aprilie consumatorilor din Moldova

430
(reînnoit 13:48 20.02.2019)
Patru companii și-au prezentat scrisorile de intenție de participare la procesul de furnizare a energiei electrice consumatorilor din Moldova.

CHIȘINĂU, 20 feb – Sputnik. Patru companii, trei din Republica Moldova și una din Ucraina, s-au arătat disponibile să livreze energie electrică consumatorilor din Moldova, în perioada 1 aprilie 2019 – 31 martie 2020. Este vorba despre companiile S.A. „Energocom”, ЗАО „Mолдавская ГРЭС”, ПАО „ДТЭК Павлоградуголь” şi Î.C.S. „TehGaz Grup” S.R.L.

Rețele electrice
© Sputnik / В. Каушанов

Conform calendarului stabilit de procedura de selectare a ofertelor de procurare a energiei electrice de către Î.C.S. „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.R.L. pentru perioada 1 aprilie 2019 – 31 martie 2020, la 18 februarie 2019 s-a încheiat etapa de recepționare de către solicitant a scrisorilor de intenție de participare la procesul de furnizare a energiei electrice.

În termenul prestabilit în calendar au prezentat scrisori de intenție patru companii: S.A. „Energocom”, ЗАО „Mолдавская ГРЭС”, ПАО „ДТЭК Павлоградуголь” şi  Î.C.S. „TehGaz Grup”

Conform calendarului, până pe 21 februarie, Î.C.S. „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” va crea lista potențialilor furnizori ce întrunesc toate cerințele tehnice, cărora li se vor expedia solicitări de prezentare a ofertelor în corespundere cu criteriile stabilite.

Ulterior, ofertele tecnico–economice recepționate urmează a fi evaluate în cadrul licitației cu participarea Grupului de Observatori în conformitate cu instrucțiunea Ministerului Economiei și Infrastructurii și procedurile interne de reglementare a procesului inițiat, cu scopul identificării celei mai bune propuneri.

Potrivit Departamentului Relaţii Externe şi Comunicare „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie”,  procedura va finaliza cu negocierea și semnarea noului contract de furnizare a energiei electrice şi prezentarea acestuia către ANRE spre avizare.

În prezent, clienții Gas Natural Fenosa plătesc pentru un kilowatt/oră (kW/h) 1,79 de lei.

430
Tagurile:
tarif, lumina, energie
Tematic
S-a stins lumina. Deconectări în masă de la energia electrică
Una caldă, alta rece. Lumina se va ieftini, iar apa se va scumpi
Business, economie

Indicator dezolant: Câți moldoveni își deschid anual afaceri

73
(reînnoit 18:40 29.11.2020)
Câte SRL-uri noi sunt create anual în Republica Moldova? Extrem de puține, constată expertul economic Viorel Gîrbu.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Un număr foarte mic de noi firme sunt create an de an în Republica Moldova. Indicatorul nostru este de peste cinci ori mai redus decât cel din Bulgaria și de vreo patru ori mai mic decât cel din România. Iar Bulgaria și România sunt țările cu cele mai sărace economii din Uniunea Europeană (UE).  

La fiecare 100 de mii de locuitori apți de muncă ai Republicii Moldova le revin anual aproape două (exact: 1,86) societăți cu răspundere limitată (SRL-uri) nou-înființate.

Persoane cu vârsta aptă de muncă sunt considerați cetățenii de 15-64 de ani. Datele statistice, din cele mai recente date centralizate, sunt puse cap la cap de expertul economic Viorel Gîrbu.

Indicatorul cu cele aproape două srl-uri noi este unul redus, potrivit specialistului.

„Această mărime reprezintă aproximativ jumătate din valoarea medie pentru statele membre ale UE. Pentru perioada 2014-2018, cea mai mare valoare la acest indicator a fost înregistrată în anul 2017 (1,98) fiind în creștere față de datele anului 2014 care au fost de 1,69 unități”, explică Viorel Gîrbu într-un comentariu publicat pe infodebit.md.

Expertul economic face referire și la valorile înregistrate în acest domeniu, în anul 2018, de cele mai sărace economii din cadrul UE - Bulgaria și România.

Astfel, în Bulgaria indicatorul a fost de 10,1, iar în România – de 7,32.

„Respectiv, performanța înregistrată la acest capitol din Republica Moldova arată mai mult decât modestă. Cea mai înaltă valoare la acest indicator din rândul statelor în curs de dezvoltare din Europa a fost înregistrată în Muntenegru, cu 11,29 unități”, precizează Viorel Gîrbu.

Expertul adaugă că „datele cu privire la numărul societăților cu răspundere limitată noi create pe durata unui an analizate într-un context mai larg descriu de o manieră nu tocmai favorabilă situația din Republica Moldova”.

Potrivit lui Viorel Gîrbu, în anul 2016, pe o scară de la 1 la 7, indicatorul care măsoară intensitatea competiției la nivel național atinge în cazul Republicii Moldova valoarea de 4,62.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
afaceri, Moldoveni
Tematic
Economia Zonei Euro - în declin sever după noile lockdown-uri
Va supraviețui sau nu economia noului val de restricții


Загрузка...
Mașină

Polițele RCA se scumpesc din 1 decembrie iată cu cât

380
(reînnoit 08:12 29.11.2020)
Din 1 decembrie se scumpește asigurarea RCA, cu aproximativ 15%, ca rezultat al liberalizării tarifelor la polițele auto.

CHIȘINĂU, 29 nov - Sputnik. Polițele de asigurare Răspundere Civilă Auto (RCA) se scumpesc din 1 decembrie, conform deciziei Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNFP), publicată deja în Monitorul Oficial.

Majorarea ar fi de ordinul a 15%, conform relatărilor din presă ale asigurătorilor și observatorilor economici.

Noile prețuri pentru asigurarea RCA vor fi stabilite individual de companiile de asigurări, dar nu de CNPF cum era până acum, pentru că din 1 iulie 2019 au fost liberalizate tarifele pentru polițele de asigurare auto.

„Începând cu data de 1 decembrie 2020, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă pentru TAXI se va majora. Prima de referință aferentă asigurării RCA va constitui 4.460 lei. O decizie în acest sens a fost luată de către Comisia Națională a Pieței Financiare”, a anunțat, bunăoară, pe Facebook, Patronatul Transportatorilor Auto de Pasageri și Bagaje în Regim de Taxi (ATAT). 

Metodologia de stabilire a prețurilor polițelor auto a fost aprobată și publicată pe site-ul autorității de supraveghere.

Polița RCA este o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru autovehicule în interiorul Republicii Moldova, iar „Carte Verde” este corespondentul RCA pentru circulația peste hotare. Scopul acestor polițe este despăgubirea în urma accidentelor auto. Polița RCA este obligatorie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

380
Tagurile:
scumpire, RCA
Tematic
Moldovenii, total nepregătiți de criză: Greșeala enormă pe care o facem cu toții


Загрузка...

Zăpada și lapovița cuprind toată Moldova: Prognoza meteo

0
(reînnoit 20:37 29.11.2020)
Va ninge și va cădea lapoviță în toată Moldova, potrivit prognozei meteo pentru astăzi. Presiunea atmosferică va fi ridicată astăzi și în următoarele zile.

CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Astăzi precipitațiile vor fi mai însemnate în centru și sud, după ce duminică a nins și a căzut lapoviță în nord.

Pentru astăzi meteorologii anunță vreme determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică ridicată.

Cerul va fi  noros. Noaptea - izolat, iar ziua pe arii extinse, temporar, vor cădea precipitații, predominant sub forma de lapoviță, se arată în prognoza meteo remisă Sputnik de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Vântul va sufla din nord, de la slab până la moderat.

Maximele termice ale zilei vor atinge valori de 0..+3 grade Celsius în nord, +1..+4 grade în centru și +2..+5 grade în sud.

Prognoza meteo pentru 30 noiembrie – 6 decembrie
Prognoza meteo pentru 30 noiembrie – 6 decembrie

Presiunea va rămâne ridicată în următoarele 7 zile.

Marți, 1 decembrie, maximele termice vor rămâne la nivelul celor de luni: 0..+3 grade Celsius în nord, +1..+4 grade în centru și +2..+5 grade în sud.

Vântul va sufla calm, cu o viteză de până la 5 metri pe secundă.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prognoza vremii, prognoza meteo
Tematic
Sfaturi utile: Cum deosebim gripa de COVID
Foto: Ion Ceban s-a vaccinat – ce a povestit primarul


Загрузка...