Drapelul Republicii Moldova

Moldova va avea un cuvânt de spus la modificarea Tratatului Comunităţii Energetice

68
(reînnoit 10:17 20.02.2019)
Republica Moldova deține președinția rotativă a Comunității Energetice. La sfârșitul anului, la Chișinău, va avea loc reuniunea Plenarei parlamentare a Comunităţii Energetice.

CHIȘINĂU, 20 feb – Sputnik. Începând cu 1 ianuarie, Republica Moldova deține președinția rotativă a Comunității Energetice. La Bruxelles, delegaţia legislativului moldovenesc, formată din parlamentarii Eugen Carpov și Ștefan Creangă, a participat la reuniunea Plenarei parlamentare a Comunității Energetice, coprezidată de către Republica Moldova şi Parlamentul European.

În cadrul acestei platforme a Parlamentului European şi parlamentele statelor contractante ale Comunităţii Energetice, au fost reiterate priorităţile Republicii Moldova în calitatea sa de deţinătoare a preşedinţiei rotative a Comunităţii Energetice, printre care: asigurarea unei politici mai consistente privind producerea şi consumul energiei sustenabile; adoptarea priorităţilor Comunităţii Energetice către anul 2030 pentru energia regenerabilă, eficienţa energetică şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră; finalizarea negocierilor şi adoptarea amendamentelor la Tratatul Comunităţii Energetice pentru asigurarea obiectivelor pieţei energetice comune; consolidarea securităţii de livrare în regiune şi soluţionarea disputelor în domeniul energetic pe platforma Centrului de soluţionare a disputelor şi negocierilor din cadrul Secretariatului Comunităţii Energetice.

În cadrul reuniunii au fost prezentate de asemenea prevederile mai multor acte legislative din Pachetul privind energia curată a Uniunii Europene, precum şi evidenţiat rolul legislativelor în promovarea progreselor în sfera eficienţei energetice, importanţa implicării sectorului privat şi sporirii gradului de conştientizare a consumatorilor. Concomitent, au fost abordate mai multe aspecte practice menite să contribuie la implementarea priorităţilor Republicii Moldova în cadrul Comunităţii Energetice.

Următoarea reuniune a Plenarei parlamentare a Comunităţii Energetică urmează să se desfășoare la Chișinău pe data de 12 decembrie 2019.

68
Tagurile:
UE, Energie, Moldova
Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (68)
Tematic
De ce nu avem investiții mari în energia regenerabilă, explicația Ministerului Economiei
Natalia Ciubuc: De ce energia verde nu ia amploare în Republica Moldova?


Загрузка...