buzunar gol

Vin majorările: Se așteaptă creșteri de prețuri la produsele alimentare, gaz și lumină

474
(reînnoit 15:55 14.02.2019)
Moldovenii trebuie să se pregătească de majorări: Vor crește prețurile la produsele alimentare, gaz, lumină și apă.

CHIȘINĂU, 14 feb – Sputnik. Rata anuală a inflației va spori până la finele anului în curs, după care traiectoria acesteia se va inversa și inflația va scădea spre sfârșitul anului 2020, potrivit Prognozei inflației pe termen mediu prezentată de Banca Națională a Moldovei (BNM).

”Sporirea ratei anuale a inflației până la sfârșitul anului 2019 se va datora tuturor componentelor indicelui prețului de consum, în special prețurilor la produsele alimentare, inflației de bază și prețurilor la produsele reglementate, totodată fiind susținută și de o cerere agregată pro-inflaționistă până în a doua jumătate a anului în curs”, se menționează în Raportul BNM.

Potrivit specialiștilor de la BNM, ritmul anual de creștere a prețurilor la produsele reglementate va spori semnificativ pe întreaga perioadă de prognoză, 2019-2020, doar cu excepția trimestrului patru a anului viitor.

Ritmul anual de creștere a prețurilor la produsele alimentare va spori până la sfârșitul acestui an, după care va descrește pe parcursul anului viitor.

Totodată, ritmul anual de creștere a prețurilor la combustibil va avea o traiectorie descendentă până la sfârșitul acestui an, după care va spori neesențial la începutul anului viitor și își va menține o traiectorie relativ constantă până spre finele lui 2020.

474
Tagurile:
BNM, produse, majorari, pret
Тема:
Viața în Moldova (348)
Tematic
Ce se va întâmpla cu prețurile la benzină în Moldova, după alegeri
Ce se va întâmpla cu prețul locuințelor în 2019: Se anunță scumpiri sau ieftiniri?
Forumul Economic de la Davos

Forumul de la Davos și-a început lucrările online care sunt prioritățile

27
(reînnoit 13:16 25.01.2021)
Pentru prima oară în istoria sa de jumătate de secol, Forumul Economic de la Davos se va ține online, în încercarea de a redefini economia globală în contextul pandemiei devastatoare de coronavirus.

CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Întâlnirea virtuală, denumită Agenda Davos 2021, va avea loc între 25-29 ianuarie cu tema ”Un an crucial pentru a reconstrui încrederea”.

Klaus Schwab, fondatorul clubului Davos, a explicat că ”reconstruirea încrederii și o cooperare globală crescută sunt cruciale pentru a genera soluții clare și inovative pentru a opri pandemia și a duce la o recuperare robustă”.

Întâlnirea fizică a celor mai influenți politicieni, bancheri și executivi de top în micul resort alpin Davos a fost amânată până în vară.

Pe data de 26 ianuarie, din partea Rusiei la Forum va participa directorul Fondului Rus pentru Investiții Directe, Kiril Dmitriev, discuțiile se vor referi și la sporirea stabilității în lume după pandemia COVID-19. Pe 28 ianuarie este programat un discurs al șefului ”Sberbank” Gherman Gref, el va participa la sesiunea cu privire la intelectul artuficial.

Pentru prima dată din 2009, la forum planifică să ia cuvântul Vladimir Putin. Despre aceasta a anunțat purtătorul de cuvânt al liderului rus Dmitri Peskov. Data la care Putin își va susține discursul nu se cunoaște deocamdată, în programul evenimentului ea nu este indicată deocamdată, potrivit RIA Novosti.

Printre liderii care se vor adresa la acest summit vor fi președinții Rusiei, Chinei, Franței și Africii de Sud, cancelarul Germaniei, premierii Japoniei, Italiei, Greciei, Indiei, Israelului și regele Iordaniei. De asemenea

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Putin, economie, Davos


Загрузка...
Curs valutar

Scădere bruscă a leului: Cu cât s-a scumpit euro

899
(reînnoit 07:25 25.01.2021)
Leul moldovenesc începe săptămână cu o scădere semnificativă față de toate valutele de referință. Euro este astăzi cu zece bani mai scump.

CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Leul moldovenesc pierde teren față de toate valutele de referință și în acest început de săptămână. Valoarea euro crește cu zece bani, un dolar american este mai scump cu trei bani, iar leul românesc crește cu încă doi bani. Astfel, la cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru luni, 25 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,48 lei, un euro – cu 21,29 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62,07 bani, un leu românesc – cu 4,36 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,35 bani.

Curs valutar BNM pentru 25 ianuarie 2021
Curs valutar BNM pentru 25 ianuarie 2021

Pe 21 ianuarie, dolarul s-a scumpit cu 7 bani și euro cu 6 bani în cotațiile valutare oficiale. Cu 2 bani a urcat și prețul leului românesc. De asemenea, rubla rusească a urcat de la 23,50 bani până la 23,67 bani. Hrivna ucraineană a coborât nesemnificativ. Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

899
Tagurile:
Scădere drastică, în scădere, Leul moldovenesc


Загрузка...

Ninsorile abundente blochează și mai tare Marea Britanie

0
(reînnoit 13:52 25.01.2021)
Localnicii s-au bucurat de zăpadă în parcurile londoneze, după ce o rafală a lovit capitala Mari Britanii.

În Parcul St. James și în Hampstead Heath oamenii au profitat de ocazia rară de a crea oameni de zăpadă și de a merge cu sania, în pofida restricțiilor antiepidemice. Poliția a cerut oamenilor să rămână acasă. 

Zăpada abundentă a lovit Yorkshire, Manchester și Northumberland. Precipitații abundente nu sunt prognozate până miercuri viitoare, dar se așteaptă ca temperaturile să scadă în continuare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Marea Britanie, ninsori
Tematic
Spania, lovită de Furtuna de iarnă „Filomena”: zăpadă, perturbări pe aeroportul din Madrid


Загрузка...