Piață

Evoluția prețurilor de consum în Republica Moldova în luna decembrie 2018

146
(reînnoit 15:33 21.01.2019)
Creșterea prețurilor medii de consum cu 0,5 la sută a fost determinată de creşterea preţurilor la produsele alimentare, la mărfurile nealimentare şi de majorarea tarifelor pentru  prestarea serviciilor.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Biroul Național de Statistică informează că în luna decembrie 2018 inflația anuală (pentru ultimele 12 luni, din ianuarie până în decembrie 2018) a constituit 0,9%, inclusiv la: produsele alimentare 2,2%, mărfuri nealimentare 1,7%. Totodată, indicele prețurilor de consum în decembrie 2018 faţă de noiembrie 2018 a constituit 0,5%.

Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,5 la sută a fost determinată de creşterea preţurilor la produsele alimentare cu 1,1 la sută, de creşterea preţurilor la mărfurile nealimentare şi de majorarea tarifelor pentru  prestarea serviciilor populaţiei cu câte 0,1 la sută.

În luna decembrie 2018 faţă de noiembrie 2018 au fost înregistrate unele creşteri de preţuri la struguri – cu 9,1%, legume proaspete – cu 6,6% (varză – cu 24,7%, ardei graşi – cu 19,8%, dovlecei – cu 14,5%, vinete – cu 14,1%, ceapă uscată – cu 3,6%, morcovi – cu 3,3%, tomate – cu 2,3%, castraveţi – cu 1,4%), ouă de găină – cu 4,6%, cartofi – cu 3,6%, slănină neprelucrată – cu 2,7%, zahăr tos – cu 2,5%, crupe – cu 1,3%, ciuperci proaspete, brânză din lapte de vacă – cu câte 1,0%, făină de grâu – cu 0,9%, subproduse – cu 0,8%, cașcaval – cu 0,7%, smântână – cu 0,4%.

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la următoarele produse alimentare: carne de oi – cu 2,7%, citrice – cu 2,3%, boboase – cu 2,0%, sfeclă – cu 1,4%, ciocolată și bomboane de ciocolată – cu 0,7%, apă minerală – cu 0,5%, carne de porc și usturoi – cu câte 0,4%, pește proaspăt și congelat – cu 0,3%, băuturi alcoolice – cu 0,2%.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, menţionăm că în perioada de referinţă preţurile la majoritatea mărfurilor au rămas la nivelul lunii precedente.

Totodată, s-au înregistrat unele creşteri de preţuri la gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 2,3%, cărbune de pământ – cu 0,9%, unelte de muncă electrice – cu 1,0%, batiste, fulare pentru femei, mărfuri sportive și costume pentru bărbaţi – cu câte 0,7%, scurte pentru femei – cu 0,6%, rochii pentru dame, scurte pentru copii, sacouri, pulovere, jachete pentru femei și copii, pantaloni pentru bărbați și femei, ciorapi, paltoane, demiuri pentru femei, jucării, jocuri pentru copii – până la 0,5%.

Concomitent, în perioada de raport, la mărfurile nealimentare au fost înregistrate unele reduceri de preţuri la utilaj mecanic de uz casnic – cu 0,6%, obiecte sanitare și de igienă – cu 0,5%, cămăşi, tricouri pentru bărbaţi – cu 0,4%, medicamente, autoturisme, frigidere şi congelatoare, paltoane şi scurte pentru bărbați – până la 0,2%.

Pentru serviciile prestate populaţiei în luna decembrie 2018 faţă de noiembrie 2018 a fost înregistrată majorare la serviciile transportului aerian de pasageri – cu 5,9%, serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 2,4%, închirierea apartamentelor – cu 1,2%, tarifele medii lunare pentru întreţinerea copiilor în creșe şi grădinițe – cu 0,5%, serviciile hoteliere – cu 0,2%.

146
Tagurile:
Republica Moldova, evolutie, preturi
Tematic
Cum oprim declinul universităților. Iată ce propun specialiștii
Igor Ștefăneț

De ce Moldova a devenit atractivă pentru investitorii străini în plină pandemie?

113
Despre factorii care au stat la baza atragerii investitorilor străini în Republica Moldova într-un an pandemic și plin de provocări, am aflat de la șeful Direcției Investiții și Protejarea Investițiilor din cadrul Agenției de Investiții, Igor Ștefăneț.
Moldova, atractivă pentru investitorii străini în pandemie

Republica Moldova este atractivă pentru investitorii străini. Țara noastră oferă o serie de facilități și oportunități pentru crearea unei afaceri, iar acest lucru a fost demonstrat chiar și în cel mai dificil an pentru întreaga lume. Mai mult, țara noastră se situează pe locul 13 în topul posibilităților inițierii unei afaceri, întrecând țări precum România, Grecia, Italia, Ungaria ș.a.

Potrivit lui Igor Ștefăneț, pandemia a resetat economia mondială și multe corporații internaționale își doresc optimizarea cheltuielilor, în special în procesul de furnizare și livrare a mărfii. Republica Moldova are o amplasare geografică foarte bună, situându-se între Est și Vest, iar acest lucru a devenit destul de atractiv pentru investitori.

"Nu doar poziția geografică aduce plus valoare, dar mai avem și mecanisme atractive - zone economice libere, inițiative fiscale, reforme regulatorii de optimizare a documnetelor pentru a deschide o afacere (am redus actele permesive de la 400 la 151, dintre care 131 sunt online), digitalizarea proceselor pentru operarea afacerilor, iar birocrația se reduce de la an la an", a precizat invitatul.

Specialistul susține că un mare succes este crearea parcului IT. Companiile virtuale plătesc o taxă unică de 7 procente. Actualmente, apoape 700 companii din 30 țări sunt înregistrate în parcul IT din Moldova.

De mențioant că pe parcursul anului 2020, Republica Moldova au fost atrași cinci investitori străini din trei țări, în trei sectoare, cu valoarea investiției de 30 milioane de euro. Aceștia urmează să creeze între 1200-1600 locuri de muncă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113


Загрузка...
Gazprom Chairman of the Board Alexei Miller visits the ETERNO shop of the Chelyabinsk Pipe-Rolling Plant

Germania: „Nord Stream - 2“, o punte de legătură cu Rusia

40
(reînnoit 12:24 07.03.2021)
Nord Stream 2 este important pentru furnizarea de gaze către Germania și UE, este important pentru diversificarea surselor. Conducta de gaz este, de asemenea, un fel de punte care leagă Germania și Rusia, a declarat Johann Zaathoff.

BUCUREȘTI, 7 mart - Sputnik. Ar fi iresponsabil să nu finalizăm Nord Stream 2, având în vedere oportunitățile economice, a declarat Johann Zaathoff, coordonatorul guvernului german pentru cooperarea intersocială cu Rusia, într-un interviu acordat pentru RIA Novosti.

"Atât din motive economice, cât și ținând cont de economia națională, mi se pare că ar fi iresponsabil să nu finalizăm acest proiect", a spus Zaathoff.

El a reamintit că Nord Stream 2 este gata în proporție 97%, iar aproximativ 100 de companii private participă la acesta.

Nord Stream 2 este important pentru furnizarea de gaze către Germania și UE, este important pentru diversificarea surselor. Conducta de gaz este, de asemenea, un fel de pod care leagă Germania și Rusia, precum și Uniunea Europeană de rețeaua de gaze din Rusia. Aceste conexiuni trebuie stabilite și întreținute, nu distruse. Chiar și în prezent, "- a spus coordonatorul.

"În plus, ne confruntăm cu provocări serioase în legătură cu obiectivele de protecție a climei de pe continentul nostru și din țările noastre, care, în opinia mea, nu pot fi realizate decât în ​​comun. Aș dori să văd succes în munca comună, pe partea germană și rusă, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris privind clima până în 2050, aș dori aceeași cooperare intensivă în sectorul energetic ca acum, totuși, bazată pe surse regenerabile de energie, cum ar fi, de exemplu, hidrogenul ", - a adăugat interlocutorul.

Nord Stream 2 are în vedere construirea a două linii ale unei conducte de gaz cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi pe an de la coasta Rusiei prin Marea Baltică până la Germania.

Proiectul este opus activ Statelor Unite, care promovează gazul său natural lichefiat către UE, precum și Ucraina și o serie de țări europene. Statele au impus sancțiuni asupra conductei de gaz în decembrie 2019, ca urmare a faptului firma elvețiană Allseas a fost obligata să oprească instalarea. Federația Rusă a declarat în repetate rânduri că acest proiect este comercial și benefic pentru Europa. Republica Federală Germania susține finalizarea conductei de gaz și respinge sancțiunile extrateritoriale unilaterale ale Statelor Unite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40


Загрузка...
Lalele din Bardar, Ialoveni

8 martie - zi liberă pentru bugetarii moldoveni

0
(reînnoit 23:11 07.03.2021)
Bugetarii moldoveni se bucură de zi liberă pe 8 martie, când este marcată Ziua Internațională a Femeii.

CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. Bugetarii au zi liberă luni, pe 8 martie, când sărbătorim Ziua Internațională a Femeii.

Această dată a fost inclusă în calendarul zilelor de odihnă pentru anul 2021. 

Deoarece ziua de 8 martie este declarată drept zi liberă prin lege, aceasta nu va fi recuperată într-o altă zi. 

Priviți în infograficul Sputnik ce alte zi libere mai sunt programate în acest an.

Calendarul sărbătorilor legale și a zilelor libere în Moldova, 2021
© Sputnik / Moldova
Calendarul sărbătorilor legale din 2021

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
moldoveni, bugetari, zi liberă, 8 martie
Tematic
Ambasada Rusiei le-a felicitat pe femei cu ziua de 8 Martie


Загрузка...