Monede metalice: de 1, 2, 5 și 10 lei

Vor influența oare alegerile asupra cursului leului: Explicația unui analist străin

152
(reînnoit 15:26 21.01.2019)
Vor provoca oare alegerile parlamentare turbulențe pe piața valutară a Moldovei? Iată ce crede Vadim Iosub, expert financiar principal la „Alpari” - cea mai importantă companie broker Forex din CSI.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Potrivit expertului, politica și alegerile intervin adesea în economie. Însă asemenea intervenții sunt posibile atunci când în țară există un regim stabilit al cursului valutar.

„De cele mai multe ori, politica intervine în cursurile valutare acolo unde acestea sunt strict stabilite. De exemplu, acest lucru se întâmplă astăzi în Azerbaidjan sau Turkmenistan, sau cum a fost recent în Belarus. Acolo poate veni o nouă echipă care să spună de exemplu că dolarul va costa nu 1,7 manat, precum este astăzi, ci mai mult sau mai puțin”, a menționat specialistul.

Moldova nu se numără printre țările cu un curs fixat al monedei naționale. Cursul leului depinde în mare măsură de cerere și ofertă. Totuși, acest lucru nu reprezintă o protecție absolută pentru leul moldovenesc.

„Singurul risc teoretic pentru leu este dacă cineva ar începe, în scopuri preelectorale, să tipărească lei și să facă promisiuni populiste”, a adăugat Iosub.

Acesta afirmă că, deocamdată, în Moldova nu se observă astfel de fenomene negative.

„Anume din acest motiv alegerile, indiferent de rezultate, nu vor influența substanțial asupra cursului leului”, a concluzionat expertul.

 

152
Tagurile:
curs valutar, leu, Moldova, piața valutară, Alegeri parlamentare
Tematic
Prognoze: Leul moldovenesc se va deprecia semnificativ în raport cu dolarul


Загрузка...