lei

Veste bună pentru moldovenii care au avut economii la bancă în anii sovietici

2863
(reînnoit 11:31 05.12.2018)
Din această săptămână, statul a început să achite sumele indexate pentru deponenții la Banca de Economii în perioada sovietică.

CHIȘINĂU, 5 dec – Sputnik. Persoanele fizice, în trecut deținătoare de depozite la Banca de Economii (BEM), care întrunesc criteriile pentru acordarea de indexații și au depus cereri corespunzătoare până la sfârșitul lunii octombrie, pot să-și ridice plățile la orice oficiu a ÎS ”Poșta Moldovei”.

Achitarea sumelor indexate se face începând cu această săptămână și sunt eliberate la prezentarea actului de identitate. Moștenitorul va prezenta, suplimentar, certificatul de deces și copia certificatului de moștenitor cu autentificarea notarială.

În 2018, beneficiari de indexații sunt deponenții BEM născuți până în anul 1991, inclusiv pentru sumele indexate aferente primei etape și deponenții născuți până în anul 1941, inclusiv pentru sumele indexate aferente etapei a doua.

Legea din 12 decembrie 2002 prevede indexarea la prima etapă pentru prima mie de ruble a soldului cumulativ pe toate conturile deținute de un deponent în raport de 1 rublă – 1 leu. În etapa a doua indexarea se face în raport de 2,5 ruble – 1 leu, pentru sumele ce depășesc 1000 de ruble.

Plata sumei indexate a început în anul 2003. Plata sumelor indexate se face prin intermediul Întreprinderii de Stat ”Poșta Moldovei”.

2863
Tagurile:
BEM, economii, bancă
Tematic
Câți bani și-au recuperat cetățenii din economiile depuse la băncile lichidate
Directorul ANRE a dezvăluit cum să faci economii atunci când îți alimentezi mașina
Monedele de 1, 2, 5 și 10 lei vor aduce economii de 300 de milioane de lei
BNM a salvat economiile a mii de moldoveni. Vezi ce a făcut banca centrală


Загрузка...