lei moldovenești

Ce se va întâmpla cu leul moldovenesc după alegerile parlamentare

706
(reînnoit 09:42 14.10.2018)
Expertul financiar a explicat ce s-ar putea întâmpla cu leul moldovenesc după alegerile parlamentare.

CHIȘINĂU, 14 oct Sputnik. Pe 24 februarie 2019, în Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare. În acest context, mulți se întreabă ce se va întâmpla cu moneda națională după anunțarea rezultatelor scrutinului.

Cunoscutul expert și analist financiar Vadim Iosub, reprezentantul celui mai mare forex broker din Moldova și CSI „Alpari", a explicat în cadrul unui briefing la centrul de presă Sputnik Moldova cum ar putea influența alegerile situația leului moldovenesc, care s-a apreciat considerabil în ultima perioadă.

"Riscurile politice sunt prezente oricând și oriunde. Problema de fapt nici nu ține de alegeri. Dar nu vor decide oare politicienii de la guvernare să practice un populism economic cras pentru a se menține la putere. Nu vor include mașina de tipărit bani, promițând creșterea salariilor și pensiilor. Adică ceea ce nu este asigurat de veniturile bugetare și poate fi realizat doar prin intermediul mașinii de tipărit bani", a declarat Iosub.

Expertul consideră însă că autoritățile moldovene nu se vor deda la un astfel de populism evident.

Iosub a adăugat că aceasta ar fi și lipsit de sens, deoarece un astfel de populism practic nicăieri nu mai este eficient pentru că oamenii au prins la minte. Pentru a confirma acest fapt, financiarul a adus exemplul Belarusului, unde populația reacționează cu circumspecție atunci când este anunțată o nouă majorare a pensiilor și salariilor, intuind deja o creștere a cursului dolarului sau un salt al inflației.

În concluzie, analizând procesele economice din Moldova, expertul a menționat că nu vede niciun fel de amenințări politice la adresa monedei naționale și a economiei în ansamblu.

706
Tagurile:
expert financiar, moneda nationala, leul moldovenesc, Populism, alegeri parlamentare
Tematic
Incredibil, dar adevărat: Europa și ”povestea de succes” a leului moldovenesc
Cum este afectat mediul de afaceri de creșterea leului și scăderea monedei europene
Atenție la moneda în care luați creditele - Ce ne sugerează experții
Banca Națională

Nou pronostic al BNM: Ce se va întâmpla cu inflația în următorul an

87
(reînnoit 19:21 06.08.2020)
Comitetului executiv al Băncii Naționale a aprobat joi, 6 august, un set de măsuri stimulative de politică monetară și a examinat noul raport asupra inflației.

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Noul raport al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) asupra inflației, cu numărul 3, care urmează să fie publicat pe 13 august, a fost prezentat joi, 6 august, în ședința Comitetului executiv al BNM.

Conform prognozei din raport, cererea agregată va genera presiuni dezinflaționiste până în trimestrul trei al anului 2021. Inflația va descrește preponderent pe seama acțiunilor întreprinse de autorități pentru atenuarea crizei pandemice și ca urmare a diminuării cheltuielilor bugetare în prima jumătate a anului 2020.

De asemenea, impulsul fiscal negativ și diminuarea unor tarife reglementate vor constitui principalii factorii cu acțiune dezinflaționistă, potrivit unui rezumat al raportului prezentat de Serviciul de presă al BNM. 

Pe de altă parte, o influență proinflaționistă o va avea diminuarea producției agricole în 2020, deoarece recolta a fost compromisă de secetă. Influența proinflaționistă va mai fi exercitată de restricțiile de export la unele produse agroalimentare în regiune și ajustarea accizelor.

Obiectivul BNM este menținerea inflației în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuiale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu. Ritmul anual al inflaţiei în luna iunie 2020 a constituit 4,25 la sută.

În ședința din 6 august, Comitetul executiv al BNM a aprobat un set de măsuri stimulative de politică monetară. Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost diminuată cu 0,25 puncte procentuale, până la 3,0 la sută anual. 

De asemenea, a fost stabilit nivelul ratelor de dobândă de 5,5% la creditele overnight și de 0,5% la depozitele overnight.

Diminuarea cu un punct procentual a coridorului ratelor are menirea de a calibra instrumentele de politică monetară cu scopul eficientizării mecanismului de transmisie a deciziilor de politică monetară, potrivit BNM.

A fost diminuată și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă cu câte 1,0 p.p., până la 32% pentru perioadele de aplicare 16 august 2020 – 15 septembrie 2020 și, respectiv, 16 septembrie 2020 – 15 octombrie 2020.

Pentru aceleași perioade, a fost majorată norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă cu câte 3.0 p.p., până la 27%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
rata inflatiei, inflatie, BNM
Tematic
Sugestie de cadou: Lei din aur și argint - cât costă asemenea monede emise de BNM


Загрузка...
Roman Chircă

Ce condiții dificile ar putea pune FMI pentru semnarea viitorului Memorandum cu Moldova

91
Expertul economic Roman Chircă spune că în viitorul Memorandum pe care Moldova îl va semna cu FMI se vor regăsi două condiționalități care nu au existat în istoria relațiilor cu această instituție. Este vorba de respectarea drepturilor omului și reforma justiției.
Ce condiții dificile ar putea pune FMI pentru semnarea viitorului Memorandum cu Moldova

Noul program cu Fondul Monetar Internațional prevede accesarea de către Moldova a unui credit de 558 de milioane de dolari. Autoritățile au anunțat că aprobarea înțelegerii cu FMI depinde de implementarea mai multor condiții prealabile, inclusiv în privința independenței Băncii Naționale, supravegherii sectorului financiar și transparenței fiscale.

Expertul Roman Chircă spune că printre condiționalitățile de ordin financiar-bancar s-ar putea regăsi, în premieră, și două condiții legate de respectarea drepturilor omului și reforma justiției.

„Urmează să aflăm mai clar care sunt condiționalitățile care vor fi parte a Memorandumului cu FMI. Cunoaștem care este aria de discuții, multe din condiționalități sunt acceptabile și necesare, dar sunt și condiții care nu au existat niciodată în istoria relațiilor dintre Moldova și FMI, cum ar fi cele legate de drepturile omului și reforma justiției, chiar dacă FMI este o instituție care se asigură de stabilitatea macroeconomică și financiară a unui stat”, a precizat Roman Chircă.

Expertul consideră că introducerea de către FMI a acestor două condiționalități este o formă de a plasa Moldova pe o anumită orbită geopolitică, iar o țară cu o pondere mare de îndatorare este mai deschisă spre cooperare cu instituții financiare internaționale.

Premierul Ion Chicu a precizat anterior că cele 560 de milioane de dolari sunt necesare pentru țara noastră inclusiv pentru recuperarea în perioada postpandemică. Noul program urmează să fie aprobat de Consiliul de directori al Fondului Monetar Internațional.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
Drepturile omului, reforma justiției, Memorandum cu FMI
Tematic
Moldova are nevoie de bani: Pușcuța spune când va semna Guvernul un nou program cu FMI
Republica Moldova va avea un nou program cu FMI: Detalii


Загрузка...
Ședință la MECC

Fără cataloage în școli: Cum vor fi notați elevii

0
(reînnoit 12:54 07.08.2020)
Din 1 septembrie procesul educațional vine cu mai multe schimbări, care îi vizează atât pe profesori, cât și pe elevi. Multe lucruri nu vor mai fi ca altă dată, inclusiv cataloagele.

CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Cataloagele tradiționale tipărite pe hârtie ar putea să dispară din instituțiile de învățământ. Iar elevii ar putea fi notați pe suport electronic.

Sistemul informațional „Catalog Electronic” a fost prezentat astăzi de șeful Serviciului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Corneliu Ciorici, în cadrul unei ședințe online desfășurată cu reprezentanții organelor locale de specialitate în domeniul învățământului. Potrivit acestuia, scopul implementării catalogului electronic este asigurarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a tuturor instituțiilor de învățământ cu datele actualizate privind evidența reușitei academice zilnice și a absențelor elevilor.

În cadrul discuțiilor s-a decis ca registrul electronic să fie pilotat în cel puțin o instituție de învățământ din fiecare raion/municipiu.

În cadrul ședinței s-a vorbit și despre pregătirea instituțiilor de învățământ pentru noul an de studii 2020-2021, examinarea modelelor selectate de către instituțiile de învățământ pentru organizarea procesului educațional.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
securitate informațională, tehnologii informaționale, note, Registru


Загрузка...