Igor Dodon

Igor Dodon, despre evoluția relațiilor economice cu Federația Rusă - detalii

127
(reînnoit 11:44 21.09.2018)
În ajunul Forumului Economic Moldo-Rus, președintele Igor Dodon a făcut o analiză a relațiilor economice ale Moldovei cu partenerii externi.

CHIȘINĂU, 20 sept — Sputnik. Rusia rămâne a fi cel mai mare partener comercial al Moldovei, consideră președintele moldovean Igor Dodon. În ajunul Forumului Economic Moldo-Rus, șeful statului a prezentat date oficiale care arată cel mai bine cum s-au dezvoltat relațiile economice ale țării noastre cu partenerii externi.

El a analizat datele oferite de Biroul Național de statistică și ale Băncii Naționale privind comerțul extern din ultimii 10 ani,  iar pentru investițiile străine directe — datele disponibile pentru perioada 2009-2016.

”Rusia rămâne a fi cel mai mare partener comercial al Moldovei și rămâne pe primul loc atât la exporturile Moldovei, cât și la importuri. Totodată, dintre partenerii cei mai mari, Moldova are cu Federația Rusă cele mai echitabile relații comerciale”, a scris președintele Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, spre deosebire de alți parteneri majori, în această perioadă, Moldova a păstrat în raport cu Rusia un echilibru între exporturi și importuri. 

Un alt aspect pe care l-a remarcat șeful statului ține de investițiile străine directe, care sunt baza creșterii economice, a creării unor locuri de muncă și generare de export.

”Rusia în continuare este cel mai mare investitor străin în Republica Moldova cu peste 716 milioane USD, de 2 ori mai mult decât următoarea țară, care de fapt este o zonă offshore de unde vine capital neclar”, a subliniat președintele.

Președintele Moldovei consideră că în ultimii 9 ani de guvernare a ”Alianței de Integrare Europeană”, care a atacat mereu Rusia, ea a rămas totuși cel mai fidel investitor, majorându-și investițiile cu peste 113 milioane de dolari.

Forum Economic Moldo-Rus reprezintă o platformă de discuții privind dezvoltarea relațiilor comerciale și economice dintre țara noastră și Federația Rusă. Acesta este organizat cu sprijinul organizaţiilor obşteşti "Delovaia Rossia" şi "Opora Rossii", al Camerei de Comerţ şi Industrie din Rusia, precum și al Uniunii Ruse a Industriaşilor şi Antreprenorilor, și va avea loc prin rotație la Chișinău și în Federația Rusă.

Partenerul informațional general al evenimentului este Agenția Internațională de Presă și radio Sputnik Moldova.

Mai multe detalii aflați pe site-ul Forumului: http://mref.info.

127
Tagurile:
relatii, ce crede, Parteneri externi ai RM, Igor Dodon, Moldova, Rusia
Тема:
Forumul Economic Moldo-Rus: Știri de ultimă oră (71)
Tematic
Astăzi începe cel mai important eveniment economic al anului - detalii
Cel mai important eveniment economic al anului: Igor Dodon oferă detalii
Femeile de afaceri din Moldova și cele din Rusia se vor uni într-o asociație
Valută

Cursul valutar pentru weekend: Ce se întâmplă cu leul

85
(reînnoit 21:38 23.10.2020)
Banca Națională a Moldovei a stabilit cursul valutar pentru zilele de weekend - iată cât costă euro și dolarul în acest sfârșit de săptămână.

CHIȘINĂU, 24 oct - Sputnik. În weekend se menține cursul valutar stabilit pentru ziua de vineri. Astfel, un dolar american echivalează astăzi cu 17,04 lei, un euro costă 20,16 lei, hrivna ucraineană valorează 60 de bani, leu românesc – 4,13 lei moldovenești, iar o rublă rusească costă 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar)
Ratele de schimb (curs valutar)

În comparație cu ziua de joi, leul s-a depreciat cu un ban față de dolarul american și leul românesc și s-a întărit cu patru bani în raport cu euro. Chiar și așa leul nu și-a restabilit pozițiile pierdute pe parcursul ultimelor zile în raport cu cele mai importante valute de referință. Dacă la începutul săptămânii un dolar american echivala cu 16,96 lei acum vedem că este cu tocmai 8 bani mai puternic. La fel, luni, un euro costa 19,87 lei, iar în timp de cinci zile s-a întărit cu tocmai 29 de bani. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
euro, dolar, leu, curs
Tematic
Curs valutar BNM pentru 4 octombrie: Ce se întâmplă cu euro și dolarul
Euro continuă să piardă din preț: Curs valutar 24 septembrie


Загрузка...
Oleg Vasnețov

Ambasadorul Rusiei: Găgăuzia a atins un ”mare succes”

50
(reînnoit 17:54 23.10.2020)
Ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov, a participat la Forumul Internațional de Investiții ”Invest Găgăuzia 2020”.

COMRAT, 23 oct - Sputnik, Maxim Topal. La forumul internațional de investiții de la Comrat, Oleg Vasnețsov a condus delegația Rusiei. Diplomatul a fost impresionat de nivelul înalt de organizare a acțiunii, lucru pe care l-a și spus, comentând desfășurarea evenimentului economic.

"În primul rând (impresionează) faptul că în condiții foarte dificile a fost posibil să se organizeze și să se adune investitori reali care sunt gata să investească și să ajute. Acest lucru influențează într-adevăr dezvoltarea economică a Găgăuziei", a spus Vasnețov.

Diplomatul a menționat că ministrul industriei și comerțului din Republica Tatarstan, vicepremierul Albert Karimov și guvernatorul regiunii Sverdlovsk, Evgheni Kuivașev, au planificat să vină la forumul de investiții anul acesta în Găgăuzia. Din păcate însă, din cauza pandemiei coronavirusului, participarea acestora nu a fost posibilă.

Forumul Internațional de Investiții Invest Găgăuzia se desfășoară anul acesta pentru a șasea oară și va dura două zile - 23 și 24 octombrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

50
Tagurile:
succes, Găgăuzia, Oleg Vasnețov
Tematic
Forumul Invest Găgăuzia 2020: Mesajul lui Chicu pentru investitori
Vlah la Forumul Invest Găgăuzia 2020: Trebuie să ne adaptăm noilor realități


Загрузка...
Adrian Lupușor

Trecerea la ,,ora de iarnă”: Cum ne influențează organismul

0
(reînnoit 15:31 24.10.2020)
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", specialistul din cadrul Centrului de Somnologie, Adrian Lupușor a explicat influența pe care o are schimbarea orei asupra organismului nostru.
Trecerea la ,,ora de iarnă”: Cum ne influențează organismul

În data de 25 octombrie, la ora 3:00, adică în această noapte, a avut loc trecerea la „ora de iarnă” prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înapoi. Astfel, ora 3:00 a devinit ora 2:00

Potrivit lui Adrian Lupușor, acum, de fap, am trecut la ora normală, fiindcă ora de vară pe care am avut-o până acum a fost stabilită câteva zeci de ani în urmă ca să se facă economii.

"Această revenire este cu mai puține complicații decât modificările care au loc primăvara, când pierdem o oră și trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme. Mutăm acele ceasornicului înapoi, adică câștigăm o oră în plus", a explicat el.

Specialistul a remarcat faptul că atunci când se trece la „ora de vară” această schimbare o simt mai mult persoanele ce au suferit accidente cardiovasculare acute. Acum însă schimbarea ceasului cu o oră în urmă ar putea să-i afecteze în mare parte pe oamenii care suferă de insomnii. 

"Evident că organismul nostru va avea nevoie de o perioadă pentru adaptare, căci în organism decurg sute de mii de procese în paralel și atunci ele trebuie să fie organizate. Cu cât organismul este mai tânăr, mai sănătos, cu atât se va adapta mai rapid și va resimți mai puțin consecințele", a subliniat interlocutorul.

În acest sens, Adrian Lupușor a menționat că este important să adaptăm un mod sănătos de viață: somn, alimentație echilibrată, activități fizice.

Amintim că în luna martie al anului precedent, Comisia Europeană a votat pentru renunţarea la schimbarea orei începând cu anul 2021, din motiv că trecerea la „ora de iarnă” poate afecta organismul uman. Astfel, țara noastră va renunța la schimbarea orei de vară începând de anul viitor, întrucât Guvernul Republicii Moldova  a anunțat că va adopta aceeași poziție ca și țările din Uniunea Europeană.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sănătate, somn, organism, ora de iarnă


Загрузка...