fire electrice de înaltă tensiune

Moldova start interconectării electrice cu România

165
(reînnoit 17:45 20.07.2018)
Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut cu BERD pentru interconectarea electrică cu România.

CHIȘINĂU, 20 iul – Sputnik. Parlamentul de la Chișinău a ratificat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) privind implementarea proiectului „Interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, Faza I”. Documentul a fost susținut de 65 de deputați.

Documentul prevede acordarea unui împrumut de către BERD în sumă de 80 milioane de euro pentru implementarea proiectului. Mijloacele financiare vor fi folosite la construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România. 

Termenul Acordului este de 18 ani, inclusiv perioada de graţie de 3 ani.

Pentru implementarea completă a proiectului de interconectare asincronă a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel din România, cu abordare etapizată, vor fi utilizați 270 de milioane de euro, inclusiv împrumuturi de 80 de milioane de euro  oferiți de  BEI, 80 de milioane de euro – de BERD, 70 de milioane de euro – de Banca Mondială și 40 de milioane de euro oferiți ca grant de UE.

Scopul final constă în construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România, inclusiv o staţie BtB în Vulcăneşti, o linie de transport de 400 kV între Vulcăneşti şi Chişinău, extinderea staţiei de transformare din Chişinău  şi extinderea staţiei Vulcăneşti de 400 kV.

Potrivit autorităților, investiţia va fi recuperată din contul tarifului reglementat de transport al energiei electrice.

165
Tagurile:
interconectare, energie electrică, România, Moldova
Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (232)
Tematic
Declarația halucinantă a lui Mihai Ghimpu care a derutat un Parlament întreg
Guvernul nu susține ideea organizării a două tururi de scrutin la alegerile parlamentare
Deputații au stabilit în ce groapă vor fi înmormântați morții din Moldova
Deputat: Practicarea prostituției? Aici eu cred că trebuie să mă abțin
Țevi pentru gazoductul ”Nord Stream–2”

Kremlinul a comentat planurile SUA privind noile sancțiuni împotriva ”Nord Stream–2”

27
(reînnoit 16:49 04.12.2020)
Noile sancțiuni împotriva conductei de gaz au fost incluse în proiectul de buget pentru apărare. Kremlinul a dat o apreciere acestor planuri.

CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a calificat sancțiunile SUA împotriva ”Nord Stream–2” drept o concurență neloială.

Anterior, membrii Congresului SUA au convenit asupra unui proiect de buget  destinat apărării, care conține noi restricții împotriva conductei de gaz aflată în construcție.  Acesta prevede sancțiuni împotriva companiilor care promovează vânzarea, închirierea și utilizarea navelor de instalare a țevilor, precum și a companiilor care oferă servicii de asigurări și diverse servicii tehnice.

"Evident, astfel de măsuri, în opinia noastră, sunt în mod fundamental contrare principiilor comerțului internațional și chiar dreptului internațional", a comentat Peskov.

De asemenea, el a adăugat că Moscova va continua să-și protejeze interesele.

SUA versus "North Stream – 2"

Statele Unite, care își promovează propriul gaz natural lichefiat (GNL) în Europa, se opun în mod activ proiectului rusesc.  În octombrie, Washingtonul a extins sancțiunile împotriva "North Stream – 2" pentru a include companiile care furnizează servicii navelor implicate în montarea conductei. Aceste restricții fac parte din pachetul PEESA ”privind protecția securității energetice a Europei”.  Compania de certificare Det Norske Veritas – Germanischer Lloyd (DNV GL) s-a retras deja din proiect.

În noiembrie, guvernul german a criticat din nou sancțiunile extrateritoriale împotriva proiectului rusesc ”Nord Stream–2”. Berlinul a subliniat că vor coordona acțiunile viitoare cu partenerii europeni, cu Comisia Europeană și cu companiile implicate în construcția gazoductului.

În același timp, la începutul lunii decembrie, Oficiul Federal German pentru Transport Maritim și Hidrografie a fost de acord ca conducta să fie instalată în apele germane până la sfârșitul anului. Pentru a continua activitatea în perioada ianuarie-aprilie, va fi nevoie de o permisiune suplimentară, cererea pentru această permisiune fiind deja în curs de examinare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Gazoductul ”Nord Stream, sancțiuni, SUA, Kremlin
Tematic
La ce ar trebui să ne așteptăm de la Biden în privința Nord Stream-2: Expert
Polonia va salva ”Nord Stream - 2”: Iată de ce


Загрузка...
Mihail Mișustin

Mișustin: sperăm Moldova va continua interacțiunea constructivă cu UEEA

43
(reînnoit 16:16 04.12.2020)
Șeful guvernului rus a subliniat că Rusia consideră dezvoltarea UEE drept o prioritate incontestabilă.

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Rusia speră la o interacțiune eficientă între Republica Moldova și Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA) după alegerile prezidențiale din țară. Acest lucru a fost declarat de către premierul Federației Ruse, Mihail Mișustin, la o reuniune a Consiliului Interguvernamental Eurasiatic.

"Sperăm că, în urma rezultatelor recentelor alegeri prezidențiale, colegii noștri din Republica Moldova vor continua interacțiunea constructivă cu UEEA. Vreau să spun că Rusia consideră dezvoltarea UEEA drept o prioritate incontestabilă", a spus Mișustin.

Potrivit prim-ministrului rus, ”interacțiunea de integrare în cadrul UEEA se bazează pe principiile pragmatismului, pe aspirația comună către o dezvoltare stabilă a economiei, pe îmbunătățirea climatului investițional, pe conducerea cu succes a afacerilor și, prin urmare, vizează asigurarea creșterii veniturilor oamenilor și a nivelului lor de trai în toate statele Uniunii ".  "Acestea sunt morivele pentru care Uniunea Economică Eurasiatică a fost înființată în urmă cu cinci ani", a menţionat Mișustin.

La ședința Consiliului interguvernamental eurasiatic a participat și prim-ministru Republicii Moldova, Ion Chicu.  Moldova a căpătat statut de observator în UEE la summitul din 14 mai 2018 de la Soci, decizia liderilor statelor membre fiind unanimă.  În cadrul Memorandumului de cooperare dintre Comisia Economică Euroasiatică și Republica Moldova din 3 aprilie 2017, a fost înființat un grup de lucru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
UEEA, cooperare, Moldova, Mihail Mișustin
Tematic
Glaziev, despre importanța statutul de observator al Moldovei în cadrul UEEA
Prin ce avantajează Moldova statutul de observator în UEEA


Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

0
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...